Hennie Altena geeft de dames tekst en uitleg
Hennie Altena geeft de dames tekst en uitleg Foto: Ferry Broshuis

Bij het Buitenbedrijf D'n Alteplantage is het genieten bij de open huis dagen

Zwolle - De vier dames uit Brabant die een aantal dagen in een hotel in Winterswijk vertoeven en zaterdag een fietstocht maken door de 'prachtige Achterhoek', komen aan bij het Buitenbedrijf D'n Alteplantage aan het Marhulzenpad 4.

Ze treffen het: daar werd het afgelopen weekend open huis gehouden en ze kunnen geniet van prachtige tuinen, van een rustieke omgeving die op deze zaterdag nog eens een extra dimensie krijgt door de stralende zon en de inmiddels gematigde temperaturen. De hitte van vrijdag is verdwenen. "Wat is het hier mooi meneer en wat straalt het hier een rust uit", zeggen de dames met hun prachtige Brabantse tongval. Hennie Altena, de bedenker en initiatiefnemer van het complex aan het Marhulzenpad 4 komt meteen op volle toeren. Hij kan met gloed en overtuiging vertellen over de planten. Hij is zelf leraar in dit vakgebied geweest en hij kan vertellen over de doelstellingen van de twee stichtingen die daar opereren. Mensen die om welke reden dan ook in het onderwijssysteem afhaken of nog geen levenskeuze kunnen maken kunnen hier terecht. Ze kunnen veel opsteken van het groen, het geeft rust en regelmaat en op die manier kunnen die mensen die wat moeilijk in het leven staan de eigen weg weer terugvinden.
Op deze mooie zaterdagmorgen liggen de tuinen er door de regen werkelijk fantastisch bij, een lust voor het oog. De dames uit Brabant hebben nog vragen over bepaalde planten, struiken enzovoort. En dan komen er weer andere mensen die daar neerstrijken, rust en gemoedelijkheid heerst er. Je kunt daar overigens ook planten kopen en door de openstelling op elk eerste weekend van de maand wordt de plek vanzelf bekender en dat is ook de bedoeling. Er zijn ook vrijwilligers aan het werk die een handje helpen om het nu al te uitbundig opschietende groen in bedwang te houden.
Je kunt er tevens alle informatie krijgen via de groenbieb zoals bedenker Hennie Altena dat noemt. Boeken over groen, over onderhoud van tuinen en dergelijke zijn ruimschoots voorhanden. Zoals in de Groenlose Gids van een aantal weken geleden al uitvoerig werd vermeld, gaat het in feite om twee stichtingen. Basis is D'n Alteplantage, een vaste plantenkwekerij die dient als trainingsplek. Verder is er een moertuin, een arboretum en dus een groenbieb. Daar kan men werken en leren op maat. Het Buitenverblijf biedt praktijkopdrachten in groen aan, zowel ter plekke als bij derden. Na alle informatie gaan de vier Brabantse dames weer op pad. "Hartelijk dank voor de uitleg meneer." Zij hebben het wel bijzonder goed getroffen in de Achterhoek op deze zaterdagmorgen.