Juffrouw Maria Stammers en haar kinderen van groep 3/4.
Juffrouw Maria Stammers en haar kinderen van groep 3/4. Foto: Mark Ebbers

Ruim 40 jaar in het onderwijs, ruim 20 jaar Ludgerus

Juffrouw Maria Stammers neemt afscheid

Zwolle - Nog een paar weken, dan is toch echt de laatste dag aangebroken dat juffrouw Maria Stammers voor de klas staat. Op 9 juli neemt ze afscheid van de Ludgerusschool en van het onderwijs. Met 's middags een receptie voor genodigden en andere belangstellenden. De morgen van die donderdag is voor Maria en 'haar' kinderen, die ze zeker zal missen. Maria's officiële pensioen begint op 15 augustus, dat leidt ze dus in met de zomervakantie. Ze is op die dag 65 jaar en 3 maanden.

In 1969 begon Maria als kleuterleidster met invalwerk in de directe regio van Meddo, haar geboorte- en woonplaats. In 1970 behaalde ze hoofdakte, zodat ze ook hoofdleidster zou kunnen worden. Van 1970 tot 1975 had ze haar eerste vaste aanstelling, op een kleuterschool in Neede. Na gewerkt te hebben op verschillende dependances werd in 1974 een nieuwe kleuterschool gebouwd waar Maria vanaf januari 1975 hoofdleidster was. In 1975 kwam ze in het Groenlose onderwijs terecht. Ze was hoofdleidster bij het Waterhoentje, zoals de kleuterschool van de Watermolen toen heette.
"In het begin werden de lessen gegeven in het parochiezaaltje," herinnert Maria zich. "De Watermolen – als opvolger van de Aloysiusschool - was namelijk nog in aanbouw en zou in januari 1976 worden opgeleverd."

Naar de Ludgerus
Nadat Maria vanaf 1981 een aantal jaren niet in het onderwijs werkzaam was, begon ze in 1985 weer met invalwerk op verschillende scholen. Het duurde tot 1991 tot ze weer een vaste aanstelling kreeg en in 1992 kwam ze terecht op de Ludgerusschool in Zwolle, waar ze sindsdien les heeft gegeven, vanaf 1997 fulltime, werkzaam in combinatiegroep 3/4.
Intussen had ze, zoals vele kleuterleidsters, in de jaren 1980-1982 een applicatiecursus gevolgd om leerkracht basisonderwijs te worden. Dat had te maken met het verdwijnen van de kleuterschool en de lagere school; die werden samengevoegd tot de basisschool. De kleuterschool werd groep 1 en 2 en de lagere school groep 3 tot en met 8.

Kinderen
Het werken op een kleine school als de Ludgerus bevalt haar prima: "Je bent voor geen enkel kind een vreemde. Iedereen kent elkaar. Op de eerste plaats komt met plezier naar school gaan."
Hoewel Maria de wereld en ook de school heeft zien veranderen, zijn sommige dingen volgens haar hetzelfde gebleven: "Rust en regelmaat waren en blijven belangrijk voor kinderen. Door structuur, wederzijds vertrouwen en respect voelen kinderen zich competent en geloven ze in eigen kunnen."
"Kinderen zijn basic, ze zijn puur en eerlijk." Dat vindt ze wel het allermooiste. "Tegenwoordig zijn de kinderen verbaal sterker dan vroeger, maar het blijven gevoelige wezentjes." Ze gaat de interactie met kinderen zeker missen: "Zoals het kringgesprek op maandagmorgen. Dan vroegen de kinderen aan mij wat ik dat weekend voor leuks had gedaan. Ze betrekken jou als juf er helemaal bij."
"In de eerste plaats blijft het werken met kinderen het mooist, wat er daarnaast allemaal bijkomt aan administratie en vergaderen wordt soms wel erg veel." Maria heeft ook nog weleens moeite met de toetsdruk in het tegenwoordige onderwijs: "Natuurlijk is het goed dat kinderen worden gemonitord, door analyses krijg je nog beter zich op de behoeften van de leerlingen, waardoor je het onderwijs beter af kunt stemmen, dus passend onderwijs. Aan de andere kant krijgen kinderen krijgen soms te snel een 'sticker' opgeplakt."

Middelpunt van Zwolle
Natuurlijk ontkomt ook de Ludgerusschool niet aan de werkelijkheid. In de Achterhoek, zeker in de kleine kernen, is dat krimp. Dat betekent minder leerlingen.
Maria: "Er is hier geen acute dreiging, maar natuurlijk zijn we ons al wel aan het oriënteren op nieuwe mogelijkheden voor de school. Voor Zwolle is de Ludgerus meer dan alleen een school, het is ook het middelpunt van de kern, waar meerdere activiteiten plaatsvinden. In de school komen allerlei clubs bijeen, zoals de Zwolse feestvereniging, de carnavalsvereniging, de gymclub en de ouderensoos."

Receptie
De afscheidsreceptie van Maria Stammers is op donderdag 9 juli aanstaande, op de Ludgerusschool, van 15.30 tot 17.30 uur.