Leerlingen van de Ludgerus te gast in de Watermolen.
Leerlingen van de Ludgerus te gast in de Watermolen. Foto: Mark Ebbers

PC's, tablets, gameconsoles, apps en
avatars op de Watermolen

Groenlo - Vorige week hebben zeven basisscholen uit Groenlo en uit Eibergen, vallend onder het Delta-schoolbestuur, voorlichting gehad over allerlei nieuwigheden en onderwijsmogelijkheden op ict-gebied. Kinderen uit de groepen 5, 6, 7 en 8, docenten en onderwijsassistenten kwamen hiervoor op de Watermolen in Groenlo, waar mensen van het iXperium uit Arnhem instructie gaven. In Arnhem (op de pabo) werkt dit samenwerkingsverband van de schoolbesturen Delta, Fluvius, de Basis en Hogeschool de HAN ook met jongere groepen, hier waren het kinderen uit groep 5 en ouder. Donderdagmorgen was het de beurt aan de Ludgerusschool uit Zwolle.

Joost Adema, Jan Angevaare, Ron Does, Mattijs Derks en Sjaak Janssen ("mijnheer Sjaak") verdelen de leerlingen over het ICT-lokaal en het handenarbeidlokaal; in elk lokaal worden de kinderen weer onderverdeeld in drie groepen. In het ene lokaal houdt een groep zich bezig met rekenen op een spelcomputer, een groep met taal in de vorm van een storyboard op een tablet en een derde groep maakt muziek op de pc. In het andere lokaal gaat een groep programmeren, een andere groep werkt met een avatar die hun teksten uitspreekt en een derde groep maakt kennis met robotica door middel van een knikkerspel dat zowel fysiek als op een tablet gespeeld wordt. Alle leerlingen doorlopen deze morgen alle zes groepen.

21st century skills
Joost Adema vindt dat leerlingen nog meer '21st century skills' moeten opdoen: "Niet te veel uitleggen en daarna de kinderen ontdekkend laten leren." En daar is allerlei digitale apparatuur volgens hem, en met hem vele anderen, het meest geschikt voor. Cilia Stortelder, directeur van de Watermolen, zegt dat er op haar school al heel wat voorzieningen zijn op dat gebied, maar ook zij ziet dat er nog veel meer mogelijk is. "En vaak best betaalbaar," aldus Adema, "Er zijn Lego-spellen waarmee kinderen kennis maken met robotica, ze construeren en van daaruit gaan ze programmeren. Er zijn zelfs al scholen waar de leerlingen met drones werken en hiermee bijvoorbeeld de buurt in kaart brengen."

"Denk na over gevolgen"
De leerlingen duiken er helemaal in. Ze zijn van de generatie voor wie computers en internet net zo gewoon zijn als kraanwater, maar toch ontdekken ook zij deze morgen allerlei nieuwe dingen. Een jongetje heeft het idee dat de avatar zijn stem vervormt, maar de juffrouw legt uit dat dat niet zo is: "Nu hoor je je stem zoals anderen die ook horen." Docente Carlijn Bleumink van de Ludgerus loopt rond met Google Glass en maakt foto's, voor intern gebruik. Joost zegt dat je altijd voorzichtig moet zijn met dit soort brillen en met allerlei andere gadgets waarmee steeds meer mogelijk is: "Niet iedereen is ervan gediend dat hij of zij gefotografeerd wordt, zeker niet als dat ook nog eens gedeeld wordt op websites of social media." Het is een les die ook het iXperium de leerlingen en de leerkrachten altijd meegeeft: "Dat iets kan wil zeker niet zeggen dat je het ook altijd moet doen. Denk altijd na over de gevolgen, zeker als je iets op internet voor in principe de hele wereld zichtbaar maakt."