De vormelingen met pastor De Jong en Sabine en Vera van Kanjers voor Kanjers.
De vormelingen met pastor De Jong en Sabine en Vera van Kanjers voor Kanjers. Foto: Mark Ebbers

Vormelingen schenken bijna 600 euro
aan Kanjers voor Kanjers

Groenlo - Afgelopen woensdagmiddag, 10 juni, verzamelden 45 kinderen die enige weken geleden in de Calixtusbasiliek gevormd werden, zich in de aula van basisschool De Ni'je Veste Buitenschans. Ze waren daar om terug te kijken op het Heilig Vormsel dat ze ontvingen van bisschop Woorts op 22 mei jongstleden, op de voorbereidingen daar naar toe en op de weken erna. En ze waren die middag bij elkaar om het bedrag dat ze ingezameld hadden - door vrijwilligerswerk en door giften in de kerk - aan te bieden aan Kanjers voor Kanjers.

Maria Jans, van de vormselwerkgroep van de Paulusparochie, begon de middag met het voorlezen van het gedicht 'Samen werken'. "Wat een fantastisch werkwoord is dat," aldus Maria.
De kinderen werden deze middag ingedeeld in vier groepen, dezelfde groepen - families genaamd, met scholieren van verschillende scholen door elkaar - waarin ze ook het 'vormselseizoen' mee waren opgetrokken. Op de terugkommiddag werd in de kleuterschoolaula 'bamboestiek' gespeeld, bouwen met bamboe, en er werd in de grote aula door de leden van de vormselwerkgroep en door pastor De Jong met de kinderen teruggekeken op het vormen en alles daaromheen. Wat hadden de kinderen onthouden? Wat hadden ze leuk gevonden, en wat minder? Een deel van de kinderen vond de vormselviering zelf mooi maar wel erg lang. De begeleidster vond dat ook wel, maar dat kwam nu eenmaal door de grote groep kinderen die in die eucharistieviering het sacrament van het vormsel ontving.

Zes bijeenkomsten
De vier 'families' (Janssen, Jalsen, Johnsen en Joolzen) keken ook terug op de zes informatieve en creatieve bijeenkomsten die vooraf waren gegaan aan het echte vormsel. De bijeenkomsten waren naast de werkgroepleden (Anja Koeslag, Simone Kempers, Maria Jans, Anita Helmers en Marijke Geverinck) ook verzorgd door hulpouders en pastor De Jong. Over het algemeen hadden de kinderen er leuke herinneringen aan. Die herinneringen zijn met teksten en foto's van die bijeenkomsten vastgelegd in het herinneringsboekje 'In vuur en vlam'.

Kanjers voor Kanjers
Namens Kanjers voor Kanjers waren Vera Hoffman en Sabine Hoitink aanwezig om een bedrag in ontvangst te nemen dat de kinderen bij elkaar hadden gespaard. Na tromgeroffel op stoelen werd het bedrag bekendgemaakt: € 578,75! Namens Kanjers voor Kanjers bedankte Sabine de leerlingen hartelijk: "Op onze website kun je zien aan welke projecten jullie een bijdrage hebben geleverd. Een applaus voor jezelf, dat hebben jullie wel verdiend."

Afsluiting
Daarna werd de middag afgesloten. Voor Maria Jans en Marijke Geverinck was het de afsluiting van een tijdperk, zij gaan afscheid nemen van de vormselwerkgroep. Beiden zijn daarin meer dan 10 jaar actief geweest, ook nog vele jaren nadat hun jongste eigen kinderen gevormd waren.
Anita, die de middag ook opende, sloot de middag af. Maar niet nadat ze twee mensen bedankt had met een attentie: Willie Gelinck voor het maken van de foto's tijdens de vormselviering, en Maria Wellink voor het het verzorgen van het boekje 'In vuur en vlam'.
Na het officiële gedeelte was er voor de kinderen limonade en cola. Niet verkeerd op een zonnige woensdagmiddag op school.