Het nieuwe aanzien van het Europlein (boven) en de Mattelierstraat (onder).
Het nieuwe aanzien van het Europlein (boven) en de Mattelierstraat (onder). Foto: Nick Oostendorp

Initiatief van Nico Winkel

Revitalisatie Europlein verrijking vestingstad

Groenlo - Andermaal is er een ondernemer in Groenlo opgestaan, die zijn nek uitsteekt om op die manier een vorstelijke bijdrage te leveren aan de tot op heden succesvolle uitvoering en vooral invulling van het Programma Stad Groenlo. Opticien Nico Winkel, in dit geval naar buiten tredend als Nico Winkel Holding BV, heeft namelijk het initiatief genomen om het Europlein met daarbij een gedeelte van zowel de Mattelierstraat als de Lievelderstraat een metamorfose te laten ondergaan. Een revitalisatie die met open armen is ontvangen door het gemeentebestuur van Oost Gelre.

Wanneer in de afgelopen week tijdens het gebruikelijke perspraatje van burgemeester en wethouders de presentatie van het plan aan de orde is, zegt wethouder Vincent van Uem richting ondernemer Nico Winkel en architect/vastgoedontwikkelaar Jurgen Alink: "Aan jullie het woord, want het is jullie feestje!"

"De bereidheid van de gemeente was zeer groot"

"Het idee om op het Europlein het een en ander te ondernemen, dateert eigenlijk al van 2005," vertelt opticien Nico Winkel. "Het gemeentebestuur had het besluit genomen om het winkelgebied in Groenlo aan de hand van een haltermodel te centraliseren tot voornamelijk de Beltrumsestraat tot aan de Markt. Hierdoor kwam het Europlein nog meer aan de buitenkant van Groenlo te geraken. Aanleiding voldoende om met de opticienzaak te verkassen naar de Beltrumsestraat. De vraag was vervolgens wat te ondernemen met de panden grenzende aan onder andere het Europlein."

Verrassend plan
"Zeker gelet op de belangstelling voor woonruimte in de binnenstad van Groenlo, werd ik van alle kanten benaderd door diverse projectontwikkelaars, die met de mooiste plannen, en dat gaande tot zelfs imposante wolkenkrabbers, voor de dag kwamen. Echter de economische crisis deed zijn intrede en ik bleef zitten met een stuk onroerend goed. Vervolgens kwam ik begin 2014 in contact met Jurgen Alink van ANV Architectuur & Vastgoedontwikkeling in Groenlo. Hij kwam vrij snel daarna met een verrassend plan op de proppen, dat mij gelijk enthousiast maakte. Het uit vijf stadswoningen en twee appartementen bestaande plan werd gelukkig ook van meet af aan door de gemeente omarmd."
"Het ging allemaal in een sneltreinvaart," vult Jurgen Alink aan. "Normaliter ben je met een dergelijk traject gauw zes tot zeven jaar kwijt, maar in ons geval was de bereidheid van de gemeente zeer groot. De alom kenbaar gemaakte positieve reacties hebben volgens mij te maken met het feit dat wij goed hebben gekeken naar hetgeen allemaal mag en kan. Als basis gold daarbij de handhaving van zoveel mogelijk bestaande woningbouw, hetgeen helemaal hoort bij Groenlo als vestingstad. Daarom zijn wij er met elkaar denk ik in geslaagd om binnen de bestaande structuur van de oudbouw iets moois te realiseren. Daarbij rekening houdende met de historische bebouwingslijnen van en in de stad. Wat stond er voorheen en hoe kan daar verder op doorgeborduurd worden. Het resultaat is dat het een plan is geworden, bestaande uit huizen van allemaal verschillende architectuur."

Stedelijke vernieuwing
Erg blij en tegelijkertijd trots zijn Winkel en Alink vanwege het gegeven dat het Gelders Genootschap het plan als stedelijke vernieuwing heeft opgenomen in zijn jaarverslag. Het totale plan bestaat in feite uit twee delen. In het kader van het woningbouwprogramma van Oost Gelre is er inmiddels vergunning verleend voor twee woningen en twee appartementen op de plek van de voormalige optiekwinkel. Daarnaast is het de bedoeling dat er aan de zijde van het Europlein twee stadswoningen en in de Lievelderstraat een stadswoning wordt gerealiseerd. Als gevolg hiervan komen de huidige parkeerhavens op het Europlein te vervallen, waar nieuwe parkeerstroken in de Mattelierstraat voor in de plaats komen. Men hoopt het eerste deel van het plan, uit te voeren door bouwbedrijf Beltim, eind dit jaar gereed te hebben, waarna Bouwbedrijf Klein Gunnewiek in 2016 met het tweede deel kan beginnen. Eind 2016 hoopt men het totale plan, dat bestaat uit een deel huurwoningen en een deel koopwoningen en dat helemaal aansluit bij het gewenste beeld dat zowel de gemeente Oost Gelre als de Welstandscommissie bij deze locaties heeft, helemaal afgerond te hebben.


Als gevolg van aanhoudende negatieve publiciteit

Burgemeester Heijman dient ontslag in

Oost Gelre/Bussum - Henk Heijman, burgemeester van Bussum en voormalig burgemeester van Oost Gelre, stapt op. De belangrijkste reden voor het ontslag, dat hij zelf heeft aangevraagd, is de aanhoudende negatieve publiciteit rond zijn persoon. Het besluit om het ontslag aan te vragen, heeft hij bij schrijven van 11 juni 2015 meegedeeld aan de gemeenteraad en het college van B en W van Bussum.

In de brief aan het bestuursapparaat (gemeenteraad en college van B en W) van de gemeente Bussum schrijft Heijman dat hij tot zijn spijt moet meedelen dat hij Zijne Majesteit de Koning heeft gevraagd hem per direct ontslag te verlenen als burgemeester van Bussum. "De aanhoudende publiciteit rond mijn persoon maakt het voor mij nu en in de toekomst onmogelijk adequaat te functioneren als uw burgemeester. Ik ben in de afgelopen weken onderwerp geworden van een stroom negatieve publiciteit inzake bestuurlijke en privé-kwesties. Die aantijgingen hebben mij diep geraakt, met name omdat ik ervan overtuigd ben dat ik altijd integer heb gehandeld. Als publieke ambtsdrager ben ik daarentegen niet in de positie mij te verdedigen tegen een voortdurende stroom van geruchten en verdachtmakingen."

Heijman schrijft dat zijn beslissing los staat van de uitkomst van een extern onderzoek dat naar hem is ingesteld. "In mijn overtuiging dient het belang van de gemeente Bussum en haar inwoners zwaarder te wegen dan mijn persoonlijke belang. Ook het belang van een verdere goede voorbereiding van de nieuwe gemeente Gooise Meren heb ik in mijn beslissing mee laten wegen. Ik had het burgemeesterschap graag willen voortzetten. Maar onder de huidige politieke omstandigheden kan en wil ik niet langer uw burgemeester zijn. De gemeente Bussum is op dit moment alleen gebaat bij rust en daarom kies ik ervoor plaats te maken voor een nieuwe burgemeester."

Terwijl het college van burgemeester en wethouders van Bussum aangeeft het vertrek te betreuren maar wel begrip weet op te brengen voor de beslissing, reageren de drie oppositiepartijen die voor een extern onderzoek hebben gepleit met de woorden: "Dit is een verstandige beslissing van de burgemeester. Het onderzoek loopt weliswaar, maar duurt al met al veel te lang. Als gevolg hiervan neemt de onrust binnen de gemeente alleen maar toe." Henk Heijman, die naar aanleiding van diverse verdachtmakingen waaronder het geknoei met declaraties reeds op non-actief stond, zou oorspronkelijk nog in ieder geval tot 1 januari 2016 de functie van burgemeester van de gemeente Bussum blijven uitoefenen. Een verlenging van zijn ambtstermijn als burgemeester zou mede afhangen van de beslissing of hij wel of niet in aanmerking zou komen voor de job van eerste burger van de nieuwe herindelingsgemeente Gooise Meren, tot stand te komen na een samenvoeging van Bussum, Naarden en Muiden. Henk Heijman, die op 15 mei 2015 de leeftijd van 65 jaar bereikte, zag zichzelf tot voor kort als het boegbeeld van die samenvoeging. Een fusie die reeds de Tweede Kamer heeft gepasseerd en alleen nog de goedkeuring moet krijgen van de Eerste Kamer.
Henk Heijman was deze keer niet voor een aanvullende reactie bereikbaar.