Woningbehoefte bij jongeren?

De laatste tijd is er in de gemeente Oost Gelre het nodige te doen over de regionale en dicht bij huis lokale woonagenda. Een belangrijk onderdeel van deze agenda behelst het aantal woningen dat er de komende jaren gebouwd mag worden en aan welke doelgroepen daarbij gedacht moet worden. Daar tussendoor speelt het gegeven dat de woningmarkt op slot zit. Ondanks een lichte opleving stagneert de economie al jaren achtereen en vraagt om hervorming op onderdelen, waaronder dezelfde woningmarkt.

In deze gemeente is het de partij Nieuwe Liberalen Oost Gelre, die tijdens de vele daaromtrent te voeren discussies, en dat bij monde van woordvoerder Gerard klein Gunnewiek, telkenmale aangeeft dat er veel meer en tegelijkertijd betaalbare woningen moeten komen voor jongeren. Een belangrijke insteek van deze politieke partij is daarbij dat de Gelderse Achterhoek, mede als gevolg van de verdergaande vergrijzing, als krimpregio is aangewezen. In de beleving van de betreffende politici moet dientengevolge alles in het werk worden gesteld om door middel van extra woningbouw voor jongeren deze doelgroep zoveel mogelijk voor de Achterhoek en in dit geval voor de gemeente Oost Gelre te behouden.
Ik vraag mij af of de partij Nieuwe Liberalen Oost Gelre met deze actie de spijker daadwerkelijk op de kop slaat. Voor de beantwoording van deze vraag heb ik mijzelf deze keer maar eens aan de zijlijn geparkeerd en het onderstaande gedestilleerd uit reacties van enkele ambitieuze jongeren, waarvan de ene helft nog woonachtig is in de gemeente Oost Gelre en de andere helft vertrokken is naar de Randstad of naar elders in dit land. Opvallend daarbij is dat niemand van hen het ontbreken van passende en betaalbare woonruimte aanwijst als de oorzaak voor het vertrek van jongeren naar locaties elders in Nederland en dat naar bijvoorbeeld steden als Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Sterker nog, unaniem wordt er gereageerd met de opmerking dat huren en kopen in de Achterhoek zeer goed te doen is, maar dat hetzelfde op andere plaatsen met Amsterdam als voorbeeld langzamerhand onbetaalbaar wordt. De Achterhoek wordt door jongeren alom geprezen om aspecten als gastvrijheid, gezelligheid en saamhorigheid. Leuke kenmerken, maar geen basisbeginselen voor de belangrijkste uitdaging in het leven, te weten die van carrière maken. De daarvoor aangewezen werkgelegenheid is in deze regio nu eenmaal niet of in onvoldoende mate aanwezig. Daarbij speelt ook nog eens het gegeven dat men vanwege elders genoten en afgeronde studie, buiten de Achterhoek de nodige contacten heeft opgedaan, die openingen bieden voor een baan met toekomstmogelijkheden. Bovendien is het een groot nadeel voor de Achterhoek dat de bekendheid van de toegekende krimpstatus zich als een lopend vuurtje verspreidt met het gevolg dat het steeds moeilijker wordt om hier een bedrijf te behouden of uit te breiden, laat staan te starten. Ook liet men mij weten dat er hier geschikt werk op reisbare afstand wordt gemist, mede omdat een snelle verbinding met de steden rondom de Achterhoek ontbreekt. Mede als gevolg van een overvolle N18 is men 's morgens, en dat alleen nog maar om een stad als Arnhem te bereiken, een half uur kwijt aan files. In dat verband zou de snelweg A18 doorgetrokken moeten worden om jongeren, die gestudeerd hebben en hier geen geschikt werk kunnen vinden, voor Oost Gelre te behouden. Over het aanbod van woningen wordt niet geklaagd. Het investeren in nieuwe woningen voor jongeren wordt zelfs afgeraden. Daarbij wordt onder andere aangegeven dat er momenteel in Groenlo en Lichtenvoorde samen alleen al in de prijsklasse tot € 200.000,00 zo'n 250 woningen te koop staan. Bouwen van woonstudio's voor jongeren klinkt mooi, maar wanneer deze nieuw gebouwd worden of woningen via met veel kosten gepaard gaande verbouw van leegstaande winkels, boerderijen in het buitengebied e.d. worden gecreëerd, wat moeten die vertaald in koop- of huurprijzen dan wel niet opbrengen? Trouwens ook wanneer de eerste optie een reeds bestaande koop- dan wel huurwoning in Oost Gelre is, dan nog moet je al dan niet met een samenwonende partner wel eerst zekerheid biedend werk hebben!


Reacties of tips: delibero@contact.nl