Stoomhoutzagerij Nahuis in Groenlo.
Stoomhoutzagerij Nahuis in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

In het kader van het provinciaal historisch Erfgoedfestival

Stoomhoutzagerij Nahuis op TV

Groenlo - Stoomhoutzagerij Nahuis in Groenlo is binnenkort te bewonderen op TV Gelderland. De monumentale houtzagerij is uitgekozen om in het kader van het provinciaal historisch Erfgoedfestival in de kijker te worden gezet. De achterliggende gedachte daarbij is om in de zomermaanden van 2015 de Gelderse maakindustrie in al haar facetten uit te dragen.

Het startsein voor het festival werd op vrijdag 12 juni gegeven in de DRU Cultuurfabriek in Ulft met een wervelende show en een openingshandeling, die werd verricht door de Commissaris van de Koning, Clemens Cornielje. Het thema behelst de maakindustrie in Gelderland, hetgeen zich zal vertalen in een publieksgericht programma vol boeiende activiteiten. Het festival bestaat onder meer uit tentoonstellingen, open dagen, muziek, film, theater, wandel- en fietsroutes, lezingen en debatten. Het programma is gericht op een breed publiek: ouders en kinderen, toeristen uit binnen- en buitenland, maar ook (oud-)werknemers van Gelderse bedrijven. TV Gelderland maakt in 35 bedrijven opnames, waaronder dus de Stoomhoutzagerij Nahuis in Groenlo. De opnames worden op vijf dagen in clusters van zeven uitgezonden. De ongeveer tien minuten durende film over de Grolse houtzagerij zal te zien zijn op donderdag 9 juli. De opnames werden op woensdag 17 juni gemaakt. In Groenlo was een team van vier personen aanwezig, te weten een regisseur, een camera- en een geluidsman, alsmede presentatrice Marlies Claasen, bekend van het nostalgische tv-programma over de Gelderse geschiedenis met de titel 'Dit was toen'. Het team van TV Gelderland werd rondgeleid door Wim de Ridder, coƶrdinator van de Grolse houtzagerij en tevens de voorman van een circa 35 personen tellend vrijwilligerskorps. De eerste opnames werden gemaakt bij het opwekken van de stoom, waarbij het vuur in letterlijke zin extra werd opgestookt. Ook ging er de nodige aandacht uit naar het eigenlijke zagen van de ruwe stukken van de schaliƫn, bestemd voor de achtkantige romp en kap van de beltkorenmolen Hermien in Harreveld. Ook het naar binnen slepen van een grote boomstam werd getoond. Bij dit alles waren diverse vrijwilligers betrokken. Tenslotte liet Willy Vaags, als technische man, zien hoe zagen deels met de hand en deels met een heel oude machine weer werden gescherpt.

Wim de Ridder is erg in zijn nopjes met de film, die straks via TV Gelderland is te bekijken. "Dit is belangrijke publiciteit, hetgeen wij goed kunnen gebruiken. Dat wil overigens niet zeggen dat onze 'open dagen' voor het belangstellende publiek niet goed lopen. Dit jaar organiseren wij maar liefst dertien dergelijke dagen en de belangstellenden daarvoor komen van heinde en verre. Op 31 juli en 1 augustus aanstaande krijgen wij bijzondere gezelschappen op bezoek. Op de laatste dag van juli zijn dat 55 leden van de Motorclub Anglo-Dutch Rally in Lochem, die allemaal met oude motoren naar Groenlo komen. Een dag later komt een grote groep van de Harley-Davidson Club Nederland op bezoek."