Foto: Archief Bevrijdingsmuseum.
Foto: Archief Bevrijdingsmuseum. Foto: Theo Huijskes

Oudheidkundige Vereniging Groenlo naar

Nationaal Bevrijdingsmuseum

Groenlo - Op zaterdag 19 september aanstaande organiseert de Oudheidkundige Vereniging Groenlo weer haar jaarlijkse excursie. Een uitstapje bedoeld voor de circa 700 leden van deze in het vestingstadje niet meer weg te denken bijzonder actieve club.

In het kader van 70 jaar bevrijding (1945-2015) gaat de excursie deze keer naar het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Een museum, ontstaan uit de geschiedenis en gevestigd op één van de mooiste plekken van Nederland. In het museum maak je de aanloop naar de oorlog mee, ervaar je de bezettingstijd, vier je de Bevrijdingsdag en zie je de wederopbouw van Nederland en geheel Europa. Met behulp van geuren, interactieve presentaties, diorama's, modellen, originele films en geluidsfragmenten wordt de bevrijding op boeiende wijze uitgebeeld. Al met al toont het museum aan jong en oud de actuele betekenis van democratie, vrijheid en mensenrechten. De reis per touringcar richting Groesbeek gaat over onder andere de John Frostbrug in Arnhem en de nieuwe brug over de Waal bij Nijmegen. Vervolgens gaat het via de Heilige Land Stichting en Berg en Dal over de Zevenheuvelenweg langs de Canadese militaire begraafplaats, naar de bestemming in Groesbeek.

Jaarvergadering
Alvorens het zover is, houdt de Oudheidkundige Vereniging Groenlo op maandag 6 juli haar jaarvergadering in Grolsch Brouwhuys De Lange Gang (aanvang 19.30 uur). Naast de gebruikelijke agendapunten, waarbij wordt voorgesteld om het vertrekkende bestuurslid Stephan Damman te vervangen door Ellen Vehoff, zal er een lezing worden verzorgd door het Biergenootschap Groll. Namens dit genootschap zal Grollenaar Henny Heinsman onder het motto 'Bier forever young, geschiedenis van het bier en vooral van Grolsch' het een en ander vertellen en laten zien over de geschiedenis van het bier en allerlei wetenswaardigheden die daarmee verband houden. Het Biergenootschap Groll propageert op alle mogelijke manieren het bier. In dat verband waren zij ook aanwezig bij alle activiteiten en festiviteiten in het kader van '400 jaar Grolsch' (1615-2015), alsmede bij de officiële opening van het totaal vernieuwde geboortehuis van Grolsch: Grolsch Brouwhuys De Lange Gang van de familie Rooks. Het Biergenootschap Groll zal in oktober ook een prominent onderdeel uitmaken van de Slag om Grolle.

Boek Grolsch
De verkoop door de Oudheidkundige Vereniging Groenlo van het boek '400 jaar karakter' ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de Koninklijke Grolsch Bierbrouwerij is een groot succes geworden. Zoals bij tal van andere uitgegeven boeken betrekking hebbende op Groenlo, zijn de OVG-leden namelijk in de gelegenheid gesteld om het door Ru de Groen geschreven boek niet voor 25 euro, maar voor slechts 10 euro te bemachtigen. Omdat van dit aanbod meer dan 400 leden gebruik hebben gemaakt, mag dit initiatief worden aangemerkt als de meest succesvolle verkoopactie die de Oudheidkundige Vereniging ooit in haar bestaan gehouden heeft.