Een beeld van een megamestvergister.
Een beeld van een megamestvergister. Foto: Theo Huijskes

Opnieuw felle protesten tegen komst
megamestvergister

Groenlo - Tijdens de afgelopen week gehouden raadsvergadering van de gemeente Oost Gelre zijn er via een tweetal insprekers weer felle protesten geuit tegen de komst van een megamestvergister op het regionaal bedrijvenpark Laarberg in Groenlo. Een en ander was het geval bij het agendapunt aangaande de vaststelling van het bestemmingsplan Laarberg Zuid, teneinde het bedrijventerrein te kunnen uitbreiden. De uitbreiding ter hoogte van Zuidgang en Oude Borculoseweg maakt het mogelijk dat zich daar onder andere opslaggerelateerde en transportbedrijven kunnen vestigen.

Alvorens de raad met uitzondering van de PvdA-fractie instemde met het voorliggende bestemmingsplan, was het in eerste instantie Henk Adema die namens de omwonenden zijn bezorgdheid uitsprak over de verdere ontwikkeling en uitbreiding van het bedrijvenpark Laarberg Zuid. Dit met name toegespitst op de mogelijke komst van een megamestvergister.

Vestingstad, geen meststad
"Onze veiligheid en gezondheid komen in het geding. Wij zijn als omwonenden niet geïnformeerd over de inhoud en gevaren, die een bestemmingsplan met de mogelijkheid van vestiging van bedrijven categorie 5 met zich meebrengt," aldus Adema.
"Ernstige stankoverlast, milieuvervuiling, vernietiging van natuur en overige gevaren, waarmee omwonende burgers worden geconfronteerd en in gevaar brengen. Wij als omwonenden stellen voor om het bestemmingsplan voor zware bedrijven afzonderlijk, en dat onder bepaalde toetsingsvoorwaarden, te behandelen. Dit om te voorkomen dat, evenals bij het bestemmingsplan Laarberg 1, zowel de raad als de omwonenden op het verkeerde been worden gezet. Bovendien zijn wij voor de aanvraag bestemming megamestvergister als omwonenden zelfs niet uitgenodigd c.q. geïnformeerd door de gebiedsmakelaar van de Laarberg dan wel door de aanvrager c.q. initiatiefnemer. Uiteraard werden wel alle agrariërs uitgenodigd, want deze hebben alleen maar belang bij een megamestvergister. Omdat er vervolgens logischerwijs niets werd vernomen van de zijde van de omwonenden, werd er door de gebiedsmakelaar van de Laarberg maar gesuggereerd dat wij akkoord gaan met de bouw van een mestvergistingsbedrijf. Dit alles wordt niet getolereerd." Adema wilde met zijn betoog bereiken dat dergelijke conflicten bij het bestemmingsplan Laarberg Zuid worden voorkomen. Terugkomende op de megamestvergister daaraan het volgende toevoegende: "De gemeente Oost Gelre heeft een uitstekend beleid, gericht op recreatie en toerisme. Daar zit de toekomst van onze vestingstad. Maak er dan geen meststad van. Zorg voor een oplossing voor de regionale agrariërs, maar niet voor de gehele Nederlandse sector die met megastallen op onze groene, veilige en gezonde Achterhoek afkomt."

"Mest vergisten is ecologische waanzin"
Namens de Stichting Leefbaar Buitengebied Gelderland merkte voorzitter Ries Kok op dat de fracties CDA en VVD de plank misslaan met de veronderstelling dat men het plan Laarberg Zuid ziet als een garantie voor meer werkgelegenheid. "Het tegendeel is waar. Nederland en dus ook Groenlo moet het niet hebben van bulkproductie of risicovolle productie. Dat kan men elders in Europa en zeker buiten Europa veel beter. Wij in Nederland moeten het juist hebben van innovatieve bedrijven. Die zullen nu wegblijven. Zoals ook bewoners wegtrekken bij intensieve veehouderijen, alsmede toeristische en recreatieve activiteiten bij de eerste calamiteit die zich zal voordoen. En wat de megamestvergister betreft, vergisten van mest is totaal niet duurzaam en levert ook geen groene stroom op. Om met de woorden van professor Lucas Reijnders te spreken: het vergisten van mest is ecologische waanzin. Keur derhalve het bestemmingsplan niet goed en zorg dat bij een concreet plan de gemeenteraad een verklaring van geen bedenkingen moet afgeven."
Richard Klein Tank (PvdA) liet weten dat zijn fractie tegenstemde, omdat men niet voor de tweede keer verrast wil worden. "Dit alles heeft reeds een bedenkelijke voorgeschiedenis. Ten aanzien van de structuurvisie Laarberg zijn wij in een besluit gestapt, waarvan wij de consequenties niet hadden voorzien. Daarnaast heb ik ook vanavond, de insprekers aanhorende, een onprettig gevoel. Wanneer wij vanavond ja zeggen, valt er niets meer te sturen. Ik vind dat de impact van deze aangelegenheid door de overige fracties schromelijk wordt onderschat." Zoals verwacht hadden de fracties CDA en VVD geen moeite met de vaststelling van het bestemmingsplan. De fracties OOG en D66 willen nog wel een vinger aan de pols houden dan wel invloed uitoefenen op de te nemen beslissingen wanneer zich bedrijven aanmelden voor vestiging op bedrijvenpark Laarberg en de fractie Nieuwe Liberalen Oost Gelre onthield zich van commentaar.


Leerlingen Comeniusproject op gemeentehuis

Lichtenvoorde - Maandag 22 juni ontvingen burgemeester Annette Bronsvoort en wethouder Jos Hoenderboom zo'n 28 leerlingen van middelbare scholen uit 5 verschillende landen en hun begeleiders op het gemeentehuis in Lichtenvoorde. Een van de scholen was het Marianum Lichtenvoorde. De leerlingen kwamen bij elkaar in het kader van het Comeniusproject 'Sport overwint grenzen'. Het bezoek aan Nederland duurt nog tot en met vrijdag 26 juni.

Sinds december 2012 is de onderbouw van het vmbo van Marianum Lichtenvoorde betrokken bij het Comeniusproject 'Sport overwint Grenzen'. Het project heeft die naam gekregen, omdat sport mensen dichter bij elkaar brengt. Met een steeds wisselende groep leerlingen worden en werden de diverse landen bezocht. Deelnemende landen zijn: Hongarije, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Nederland.
In elk land beoefenen de leerlingen twee verschillende sporten. In Hongarije werd geroeid en paardgereden; in Oostenrijk geskied en aan biatlon gedaan. In Frankrijk ging men mountainbiken en rugbyen en in Duitsland stonden atletiek en de hoogklimtuin op het programma. Het gehele project wordt nu afgesloten in Oost Gelre met als sporten: survival in Harreveld en zwemmen in Lichtenvoorde en Groenlo.
De leerlingen kwamen op zondag 21 juni aan in Oost Gelre en vertrekken weer op vrijdag 26 juni. Kampeerboerderij Beusink in Lievelde is gedurende de gehele week de uitvalsbasis. Naast het zelf sporten staan er ook andere activiteiten op het programma, zoals een bezoek aan de survivalrun Harreveld op 21 juni, een bezoek aan het schoolconcert van de onderbouw Marianum Lichtenvoorde, kaas maken bij Kaasboerderij Weenink in Lievelde en een ontmoeting met dansgroep 'De Vier Winden' uit Vragender, waarbij de leerlingen zelf ook meedansen.
Burgemeester Annette Bronsvoort en wethouder Jos Hoenderboom ontvingen de leerlingen dus op het gemeentehuis. Na een welkomstwoord door de burgemeester nam wethouder Hoenderboom de groep mee in een interactieve presentatie over sporten in Oost Gelre. Ook was er een fotomoment.