Scharrelweer

Vion Groenlo (Oost Gelre) krijgt er 4 miljoen euri bij. Dat is om het hoge aantal vegetariƫrs in Gelderland terug te dringen (bron: Motivaction, ik verzin dit dus niet). En om ons alsnog te compenseren voor het vertrek van Grolsch. Geen Grolse drankjes, dan maar Grolse hapjes. Vion gaat ons voeren met biologisch en diervriendelijk vlees, ongetwijfeld voorzien van een keurmerk, een van de 123.

Helpt elkaar, eet Oost Gelrese waar. Want vlees eten is lekker, als het maar scharrelvlees is. Vlees van kippen en koeien en varkens die zo'n leuk leven op de Achterhoekse essen hebben gehad dat ze glimlachend het slachthuis binnenlopen.
Het vlees hoeft niet kosjer of halal of iets anders religieuzerigs te zijn, het hoeft alleen maar lekker en beestachtig vriendelijk te zijn.
Dus geen kiloknallers van plofkippen - vaak gekocht door kiloknallers in te strakke kleding. Die ik overigens ook van harte welkom heet als lezers (binnenkort misschien plaatjes bij de column).
En al die beesten (of liever: dieren) kunnen hun overtollige mest kwijt in de megamestvergister die - ook nog eens in de buurt van Vion - wordt geplaatst. Want het systeem wint waarschijnlijk uiteindelijk toch wel weer.
En wat een prachtige zelfvoorzienende kringloop ontstaat er dan op en rond regionaal bedrijventerrein Laarberg, vlees links en stront rechts. Laarberg Zuid om precies te zijn, aan de Lichtenvoordse kant van de Eibergse kant van Groenlo.

Laten we het eens over het weer hebben. Het weer valt tegen ofneethan. Hoewel, het ligt er natuurlijk aan wie het wanneer bekijkt vanuit welke situatie.
"Ik wil naar een warm land," hoor ik iemand dan zeuren. Ja, wij willen ook dat jij naar een warm land gaat, zonder ons.
Want dat gedram over slecht weer, je kunt er toch niks aan veranderen. Zoals mij oma zei: "'t Is moor good dat de leu door niks aover te vertellen hebt, anders kwam door ook nog oorlog van." En zo is het.
Maak je in plaats van om het weer liever druk om dingen die je wel kunt veranderen. In Oost Gelre bijvoorbeeld. De megamestvergister (blijf hopen) of de Welkoop, ik noem maar wat.

Maar toegegeven, het is een beetje zeikweer (vergeef mij het woord) natuurlijk. En dat in juni.
De langste dag is inmiddels al geweest. Dat valt voor de ramadammers nog niet mee, vasten rond de zomerzonnewende. Want dan zit er zoveel tijd tussen zonsopgang en zonsondergang.
Het is ook zo onlogisch, die verschuiving elk jaar. Maar ja logica en religie, altijd een lastige combi.
Maar geen nood, bij Vion zit genoeg in het assortiment wat heel geschikt is voor na zonsondergang. Tenslotte was daar wel vaker iets wat het daglicht niet kon verdragen.
Maar de dagen zijn dus alweer aan het korten. Op naar de tradities die niet jaarlijks verschuiven. Op naar de discussies over de kleur van Zwarte Piet en de Top 2000 keuzelijstdiscussie.
God only knows.