Wethouder Jos Hoenderboom (links) en Ben Rikhof van VIT.
Wethouder Jos Hoenderboom (links) en Ben Rikhof van VIT. Foto: Kyra Broshuis

Gouden keurmerk PREZO Informele Zorg voor VIT

VIT-hulp onderscheiden

Oost Gelre - Onlangs behaalde VIT-hulp bij mantelzorg het gouden keurmerk PREZO Informele Zorg (IZ). Wethouder Jos Hoenderboom overhandigde 23 juni bij VIT Lichtenvoorde de bijbehorende oorkonde aan Ben Rikhof, directeur van VIT-hulp bij mantelzorg.

Met een maximale score is VIT de tweede organisatie in Nederland die erin is geslaagd dit gouden keurmerk te behalen. Hoenderboom is blij: "Een prachtige prestatie van VIT. Dit laat zien dat de mantelzorgondersteuning in onze gemeente in goede handen is."
Het PREstatiemodel Informele ZOrg (PREZO) toetst op verantwoorde ondersteuning en ondernemerschap. Het behalen van de maximale score wil zeggen dat VIT haar ondersteuning doeltreffend, doelmatig en klantgericht biedt en afstemt op de behoefte van de mantelzorger. PREZO IZ is ontwikkeld door kwaliteitsinstituut Perspekt samen met Mezzo. "Mantelzorgers kunnen deelnemen aan de maatschappij doordat VIT vrijwilligers kan inzetten, scholing voor de mantelzorgers organiseert, maar vooral inzet op het voorkomen van overbelasting van de mantelzorger. Er wordt samengewerkt met andere lokale partijen om de mantelzorger te ondersteunen. De mentale weerbaarheid van de mantelzorger wordt vergroot door onder andere groepsbijeenkomsten, lotgenotencontact en respijtarrangementen. Uit het klanttevredenheidsonderzoek blijkt dat ze tevreden zijn. Uit de gesprekken met de stakeholders komt hetzelfde beeld naar voren. Termen als proactief en 'voor de troepen uit worden gebruikt. De mantelzorgers zijn erg tevreden over dat wat VIT biedt, blijkt uit gesprekken. Wij bieden passende ondersteuning aan mantelzorgers zodat zij naast de zorg die zij geven kunnen blijven deelnemen aan het maatschappelijk leven. Op deze manier kunnen mantelzorgers op eigen wijze zorgen. Dit doen we in 8 gemeenten: Aalten, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Lochem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. Met dit keurmerk laten we zien aan de mantelzorgers dat zij voor ondersteuning bij ons op de juiste plek zijn. En ook onze opdrachtgevers, de gemeenten en onze samenwerkingspartners tonen we hiermee dat we op een verantwoorde manier onze doelstelling uitvoeren."