HanzeWaterkantfestival: Middeleeuwse sferen langs de IJssel.
HanzeWaterkantfestival: Middeleeuwse sferen langs de IJssel.

HanzeWaterkantfestival:
Geschiedenis van Hanzestad Doesburg

Doesburg – Op 19 september 2014 was het exact 777 jaar geleden dat Doesburg stadsrechten verwierf. De Stichting Doesburg 777 viert dit feit tot 19 september 2015. Het HanzeWaterkantfestival moet met drie dagen feest, markten, zang, muziek, dans en een grootse vlootschouw het hoogtepunt worden van het feestjaar.

Désirée Kester, Yolanda Goppel en Jan van Amstel van de stichting zitten in Hotel Doesburg, aan de kade waar het HanzeWaterkantfestival zal plaatsvinden. De beide dames dragen kleding van eind Middeleeuwen. "Deze kleding is gemaakt door een vrijwilligster van Kasteel Rosendael. Zij is coupeuse en wij mogen deze kleding van haar lenen voor het HanzeWaterkantfestival." Ook de andere dames en herenkleding die door leden van de organisatie dragen tijdens dit festival, komen uit haar collectie.
Gebruikelijk zou zijn om 700 of 750 jaar te vieren. "Wij vieren 777 jaar. Daarom is het getal 7 heilig en organiseren we zeven evenementen," lacht voorzitter Jan van Amstel. "De gemeente gaf daarbij aan verbinden belangrijk te vinden en het moest nieuw zijn."
Een bijzonder gevarieerd jaarprogramma is gepresenteerd. Geopend werd op de IJsselkade met een stadsballade, gemaakt door de stadsdichter. In 7 stijlen voerden musici een werk uit, naast een klassiek concert, een film en afgevuurde kanonnen. Het 777 programma bevatte vervolgens een sportdag, een smaakparade, verwendag voor de ouderen, historische evenementen en muziektheater. "We willen ook iets met het water, Doesburg ligt aan de rivier, is een Hanzestad. Vandaar nu het HanzeWaterkantfestival." Het tweede van zeven watergedichten wordt door Doesburgse stadsdichter Jan Vijn gemaakt en voorgedragen.
Het HanzeWaterkantfestival wordt vrijdagsmiddags 10 juli om 16.00 uur officieel geopend als het 14e-eeuwse Hanze Koggeschip uit Kampen in Doesburg aankomt. Aan de vlootschouw doen ook andere Oudhollandse schepen mee. "Het Koggeschip is een exact nagebouwde replica van een wrak dat ze gevonden hebben in de buurt van Kampen, de Kamper Kogge uit 1336," weet Jan. "Het is de enige varende kogge in Nederland. Als de wind goed is, komt hij hier zeilend naar toe, opgehaald door de watersportvereniging." De streekproducten van de beide Hanzesteden worden dan geruild. Streekeigen producten uit Doesburg zijn mosterd, balletjes, kaas, wijn, bier en chocolade.

Het bijzondere Koggeschip is tijdens het festival te bezichtigen, naast nog veel andere activiteiten. "We organiseren rondleidingen, er is een rondvaartboot, er zijn specifieke stadswandelingen en een torenbeklimming," vertelt Désirée enthousiast. "We hebben aardig wat kinderactiviteiten, zoals een kindermodeshow op de rode loper door Doesburgse basisschoolleerlingen en Kids Living Statues. Ook de Scouting Doesburg is actief aan de bovenkade. Zij wordt met hun spelactiviteiten geholpen door Scouting Sweder van Voorst uit Hummelo."
"Op de streekproductenmarkt is de frietfiets uniek," lacht Désirée. "Dat is de beste frietbakker van heel Nederland. Een echte barista zal de heerlijkste cappuccino's en espresso's bereiden." Verder zijn er heerlijke jams, chutneys, eigengemaakte worsten, wild en gevogelte, maar ook kersen, bessen, aardbeien en veel verse groenten. Op dezelfde markt is eveneens een biologische bakker waar verantwoorde taarten en snoepgoed te koop zijn.
Op de creatieve markt zijn demonstraties van schilderen, hout bewerken, mozaïeken en sieraden maken. Kinderen kunnen met recyclebaar materiaal knutselen. Muziek is er ook volop. "Er zullen twee podia zijn. Een waar jongeren een kans krijgen om hun kwaliteiten te laten zien en een podium op de benedenkade."
Het feestjaar wordt ook afgesloten met een feest. "Het heet de Expeditie 777 en is zes avonden lang muziektheater. Dan doen allemaal Doesburgers mee," vertelt voorzitter Jan van Amstel. "Muziekgezelschappen, acteurs die op 18 locaties muziektheater gaan maken." Op 19 september is de laatste avond en wordt het jubileumjaar afgesloten.

"Veel mensen denken dat de stad zolang bestaat, het zijn de stadsrechten die zolang bestaan. De stad is 1000 jaar oud, wat ze terug kunnen vinden," weet Yolanda Goppel. "Maar misschien is het nog wel ouder." De geschiedenis van Doesburg als Hanzestad staat op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 juli in de schijnwerpers.
"Het wordt een heel gezellig en waar spektakel, in Middeleeuwse sferen. Vrijdag 10 juli aanvang van het HanzeWaterkantfestival om 15.30 uur met muziek en onthaal vaan het Kamper Koggeschip. De markten zijn zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur, maar daarna gaat het feest gewoon nog door tot in de kleine uurtjes."


www.doesburg777.nl/hanze


Raadsvergadering weer over Integriteit

Oost Gelre - Of het komt naar aanleiding van het ingestelde en het inmiddels al voor veel publiciteit gezorgd hebbende externe integriteitsonderzoek naar Henk Heijman (eerder burgemeester van de gemeente Oost Gelre) in de functie van burgemeester van de gemeente Bussum, ook tijdens de raadsvergadering in de afgelopen week kwam het aspect integriteit weer eens ter sprake.

Dit gebeurde bij de behandeling van het jaarverslag en de jaarrekening 2014 van de gemeente Oost Gelre. Het was PvdA-factievoorzitter Richard Klein Tank, die in het kader van het jaarverslag de rol van de ten behoeve van de gemeente Oost Gelre aangestelde integriteitsfunctionaris aan de orde stelde. Daarbij verwijzende naar de in de openbaarheid gekomen, mogelijke frauduleuze handelingen van een ex-bestuurder van Oost Gelre, vroeg Klein Tank zich af of het mogelijk gewenst is dat ook in deze gemeente de bestuurlijke declaraties worden goedgekeurd en afgeparafeerd door deze functionaris.

Burgemeester Annette Bronsvoort gaf in haar antwoord aan dat Oost Gelre veel aandacht heeft voor het aspect integriteit. "In het huidige coalitieakkoord staat het nodige over integriteit beschreven. En daar houden wij ons nauwgezet aan. Dat wil overigens niet zeggen dat de integriteitsfunctionaris declaraties beoordeelt en afparafeert. Dat is binnen deze gemeente anders geregeld. Dit gebeurt, beginnende bij de ambtenaren, door de afdelingshoofden. De gemeentedirecteur doet dat werk op haar beurt met betrekking tot de afdelingshoofden, terwijl zij weer wordt gecontroleerd door de burgemeester. Verder beoordeelt en parafeert de gemeentedirecteur ook de declaraties van de collegeleden.

Dit laatste was voor Klein Tank aanleiding om aan te geven dat hij het wenselijk vindt dat dit laatste tevens gebeurt door een ambtelijke functionaris. "Dit om alle schijn te voorkomen, omdat de collegeleden en de gemeentedirecteur wel wekelijks, zo niet dagelijks met elkaar aan tafel zitten."