Prominenten in een fluisterboot op de Grolse gracht.
Prominenten in een fluisterboot op de Grolse gracht. Foto: Kyra Broshuis

Burgergroep biedt nieuwe stadsvlag aan

Gracht officieel geopend

Groenlo - Bij Welgelegen in Groenlo is zaterdagmiddag een bijeenkomst gehouden voor het Waterschap Rijn en IJssel en de gemeente Oost Gelre. Daarnaast waren ook diverse vertegenwoordigers van omringende gemeenten en afgevaardigden van bedrijven aanwezig om gezamenlijk de officiële opening van de hernieuwde stadsgracht mee te maken.

Vestingstadbeleid
Wethouder René Hoijtink vertelt dat Groenlo veel verloren heeft de afgelopen jaren met als dieptepunt het vertrek van de Grolsch. "Een enorme aderlating. Dit heeft er echter wel toe geleid dat we het vestingstadbeleid nog meer schwung hebben gegeven." De Grollenaren hebben destijds aangegeven dat versterking van het centrum en ondernemerschap bovenaan het verlanglijstje staan. Daarnaast was voor het toerisme de upgrading van de Markt een grote wens. "Dat alles heeft vorm gekregen. We blijven ons richten op 2027, dan bestaat de stad Groenlo 750 jaar en moet het hele programma klaar zijn."

Waterschap Rijn en IJssel
Peter Schrijver, heemraad Waterschap Rijn en IJssel, roemt de mooie en goede samenwerking met de gemeente voor en tijdens de aanpassing van de gracht. "We zijn trots op het eindresultaat. Na de update van Google Maps zult u een prachtige verbeterde en veel duidelijkere stervorm van de Groenlose gracht zien."
Het probleem van de blauwalg die met warm weer regelmatig de kop opsteekt, is nog niet ondervangen, zo vertelt Schrijver. "Voor de zwemtocht van vandaag is er geen risico voor de deelnemers. We hebben al diverse aanpassingen gedaan maar we krijgen de blauwalg nog niet volledig onder controle. We blijven samenwerken aan de voorkoming van dit verschijnsel."

Stadsvlag
Na een smakelijke lunch vertrekt het gezelschap in twee fluisterboten én het Marveldtreintje naar de Boompjeswal, waar de nieuwe stadsvlag door de burgergroep wordt aangeboden aan wethouder Hoijtink. Deze vlag, in prachtig kobaltblauw en met de bekende leeuw in goud afgebeeld, is een burgerinitiatief van de Oudheidkundige Vereniging en de Burgergroep Groenlo. Gezamenlijk willen zij het historische stadswapen van Groenlo weer meer in het straatbeeld brengen middels een stadsvlag. In het besluit van de Hoge Raad van Adel uit 1816 wordt de vlag omschreven als 'van lazuur beladen met een klimmende leeuw van goud'.
Het is de bedoeling om bij bijzondere gelegenheden te vlaggen op de bastions in de stad.

Toekomst
Vervolgens is het de beurt aan burgemeester Bronsvoort om de gracht officieel te openen. "We kunnen nu nog meer genieten, nog meer gebruik maken en nog meer vertellen over deze gracht. De gracht verbindt Groenlo én verbindt het heden met het verleden." Een kanonschot, uitgevoerd door leden van de Compagnie Grolle, bevestigt de opening. De Groenlose gracht is klaar voor toekomst.