Hubert Verhaegh.
Hubert Verhaegh. Foto: PR

Recyclen en afmelden moet

Afgedankte scooters naar Verhaegh & Zn

Winterswijk - De scooter is een enorm populair rijwiel in Nederland. Er rijden maar liefst zo'n 1,1 miljoen scooters en bromfietsen in Nederland rond. Jaarlijks worden er ruim 12.000 scooters afgedankt, omdat ze total loss zijn of het niet meer doen. Eigenaren die hun scooter kwijt willen, zijn wettelijk verplicht deze bij een erkend RDW gecertificeerd recyclebedrijf aan te bieden. In Winterswijk kan dat bij Verhaegh & Zn. Het kost niets en kan een hoop ellende voorkomen.

"Veel mensen weten niet dat ze hun scooter, bromfiets, e-bike of 45-kilometerwagen moeten laten recyclen als deze afgedankt wordt," zegt Hubert Verhaegh, die het bedrijf samen met zijn vrouw Netje runt. "Sommigen dumpen hem dan ergens, maar zolang het voertuig niet afgemeld is, moeten ze voor de verzekering blijven betalen. Dat kan een dure geschiedenis worden."
Verhaegh en Zn is sinds december 2014 aangesloten bij Scooter Recycling Nederland en daarmee hét inleverpunt voor scooters, brommers, e-bikes en 45-kilometerwagens in de Achterhoek. "Voor ons was dat een logische uitbreiding van onze activiteiten," zegt Netje. "We zijn begonnen als autodemontagebedrijf, daarna zijn we uitgebreid met verkoop, reparatie en keuring van auto's en de verkoop van scooters. Wij waren al aangesloten bij Autorecycling Nederland en daardoor goed ingericht voor demontage van auto's. Toen er een wet kwam die voorschreef dat scooters bij een erkend demontagebedrijf ingeleverd moesten worden, was het voor ons logisch dat wij dat gingen doen."
"Desondanks heeft het nog wel een jaar geduurd voordat alle vergunningen verleend waren," vult Hubert aan. Aan een scooter, e-bike of 45-kilometerauto zitten diverse onderdelen die gerecycled kunnen worden. "Wij verwijderen de benzine, de olie en onderdelen die we nog kunnen gebruiken."
Het valt het echtpaar op dat veel voertuigeigenaren nog niet weten dat ze verplicht zijn hun voertuig naar een erkend recyclebedrijf te brengen. "Daar willen we graag via de krant meer bekendheid aan geven," zegt Hubert. "Ook in het belang van de eigenaar, want zolang de scooter niet is afgemeld en de klant geen vrijwaringsbewijs heeft, is de scooter officieel nog in gebruik en moet de eigenaar belasting en verzekering betalen. Als wij de scooter innemen, melden we deze het RDW af en krijgt de klant een vrijwaringsbewijs."
Het is dus verstandig een scooter, bromfiets of 45-kilometerwagen bij Verhaegh te brengen. "Als mensen dat niet kunnen, kunnen we hem ook tegen een kleine vergoeding op komen halen," zegt Verhaegh. "Voor het innemen en demonteren van de scooter mogen wij geen geld vragen," zegt Netje. "Alleen als wij kosten maken voor het ophalen of het opsturen van een vrijwaringsbewijs, mogen we dat doorbelasten. De overige kosten worden gedekt door de opbrengst van de te recyclen onderdelen en de bijdrage die mensen betalen bij aanschaf van de scooter."


www.hubertverhaegh.nl