De inmiddels historische grensovergang Groenlo (Holterhoek) - Zwillbrock (Duitsland).
De inmiddels historische grensovergang Groenlo (Holterhoek) - Zwillbrock (Duitsland). Foto: Theo Huijskes

Verbetering van grensoverschrijdende samenwerking

Oost Gelre neemt deel aan Project '250 jaar Grens'

Oost Gelre - Burgemeester en wethouders van Oost Gelre hebben besloten om deel te nemen aan het Project '250 jaar Grens'. Men is als gevolg daarvan bereid de daarbij horende doelstellingen te onderschrijven en een dienovereenkomstige financiële bijdrage te leveren van maximaal € 3.750,00, te bekostigen uit het budget vrijetijdseconomie. Dit op voorwaarde dat door alle deelnemende gemeenten een gelijke bijdrage wordt ingelegd. Door hier in positieve zin in mee te gaan, wil het college bereiken dat er een verdere intensivering en verbetering van (grensoverschrijdende) samenwerking tussen organisaties en overheden op met name sociaal-cultureel en toeristisch vlak tot stand wordt gebracht.

Wethouder Marieke Frank ziet in het 250-jarig jubileum een ideale mogelijkheid om samen met alle buurtgemeenten de grensoverschrijdende samenwerking te verbeteren. In het najaar van 1765 vond in Kloster Mariengarden in de Duitse grensplaats Burlo de Conventie van Burlo plaats. Tijdens deze conventie werd de Duits-Nederlandse grens tussen Oldenkotte en Dinxperlo vastgelegd in het Verdrag van Burlo. Een jaar later, in oktober 1766, vond de ratificering van het Verdrag plaats in Winterswijk en werd het betreffende stuk rijks- en provinciegrens met 186 grenspalen gemarkeerd. In oktober 2016 is dat 250 jaar geleden. De Historische Kring Kotten en de Heimatvereine Südlohn-Oeding en Burlo-Borkenwirthe hebben naar aanleiding van dat jubileum het plan opgevat om de 250e verjaardag van de Conventie van Burlo te vieren in het project '250 jaar Grens'.
Tijdens overleg tussen de gemeente Winterswijk, Gemeinde Südlohn, Stadt Borken en de betreffende oudheidkundige verenigingen in het najaar van 2014 zijn de mogelijkheden en intenties van het project besproken. Door de drie aanwezige gemeenten is destijds de wens geuit om met name de toekomst van de grensregio centraal te stellen en hiervoor intensieve samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse partners langs het betreffende stuk grens te stimuleren. Naar aanleiding van dat overleg zijn vanuit Winterswijk vervolgens de gemeenten Aalten, Berkelland en Oost Gelre benaderd voor deelname aan het project. Volgens wethouder Frank zijn in samenwerking met de Duitse partners een aantal projectdoelstellingen geformuleerd. Deze bestaan hoofdzakelijk uit zaken het benadrukken van reeds bestaande, duurzame samenwerking in de grensregio Achterhoek-Borken. Daarbij moet gedacht worden aan het bieden van een kapstok voor grensoverschrijdende samenwerking en grensgerelateerde projecten en het gezamenlijk opstellen en invullen van een jaarprogramma met activiteiten. Het 250-jarig bestaan van de grens vormt bovendien een goede aanleiding voor gebruik van de grens als toeristisch-recreatieve bijzonderheid en biedt een kapstok waaraan allerlei kort- en langlopende en periodiek terugkerende activiteiten opgehangen kunnen worden, die in het belang zijn van de (vrijetijds-) economie en de leefbaarheid van de grensstreek. Deelname aan het project sluit naadloos aan op de uitgangspunten in de Nota Vrijetijdeconomie. In de onlangs vastgestelde nota Vrijetijdseconomie is in hoofdstuk 5 promotie van het grensgebied en het trekken van de Duitse toerist naar ons gebied als beleidspunt opgenomen. Marieke Frank: "Juist daarom is gemeentelijke ondersteuning op beide fronten van essentieel belang voor het behalen van de beschreven doelstellingen en het waarborgen van de gewenste kwaliteit." Het algemene jaarprogramma is in grote lijnen ingevuld. Het gaat om zowel activiteiten die grensbreed worden uitgerold als kleinere, lokale activiteiten. De begroting van het gehele project is op dit moment geraamd op € 44.000,00. Ongeveer 1/3 deel ad € 14.000,00 wordt door deelnemersbijdragen, sponsoring of door de organiserende instanties zelf gedekt. Voor de overige € 30.000,00 is dus aan een gezamenlijke financiële bijdrage door de deelnemende Nederlandse en Duitse gemeenten gedacht. Het vervolg van het opstartprogramma ziet er als volgt uit: openingsbijeenkomst te Burlo op 24 oktober 2015, rondreizende tentoonstelling gedurende de periode oktober 2015 tot oktober 2016, symposium in juni 2016, afsluitende bijeenkomst in oktober 2016 met in november 2016 een terugkijk- en doorkijkbijeenkomst naar de toekomst.