De mannen die zich inspanden voor het uurwerk van de H. Calixtus.
De mannen die zich inspanden voor het uurwerk van de H. Calixtus.

"Torenklimmen is meer dan alleen Torenklimmen"

Uurwerk in basiliek in ere hersteld

Groenlo - Trots zijn de mannen die het oude uurwerk in de toren van de basiliek van de H. Calixtus hebben opgeknapt. En trots is ook deskundige Wim de Groot uit Mijnsherenland, die als adviseur de nodige technische adviezen heeft gegeven. Het oude uurwerk stond al jaren weggedrukt in de grote open ruimte halverwege de torenspits, was een beetje aan het oog onttrokken en was wat aan het verkommeren.

Maar de vrijwilligers van de basiliek, die al vele projecten ter hand hebben genomen en met succes voltooid, vonden dat er wat moest gebeuren. En vorig jaar 11 november kwam de deskundige om toelichting te geven op het ingewikkelde uurwerkmechaniek, en de andere geheimen die hieraan vastzitten. De opknapbeurt zou drie maanden duren; dat hebben de harde werkers niet gehaald, zegt de deskundige donderdagmiddag in de kerk. Maar dat is ook logisch, zo voegt hij eraan toe, want ze hebben veel meer gedaan. De ruimte halverwege de toren is helemaal opgeknapt, er is een compleet nieuwe, geheel vlakke vloer gelegd, de elektrische bekabeling is vervangen en voldoet nu aan de hoogste eisen. Daarnaast zijn de motoren van de klokaandrijving op stalen kolommen geplaatst en in de kerk en op het onderliggende koor ondervindt men nu geen geluidsoverlast meer. De ruimte van circa 10 bij 10 meter ziet er prima uit.
Er worden ook een aantal vitrines geplaatst waardoor er zelfs kleine exposities kunnen worden gehouden. En het oude uurwerk loopt; er komt in die ruimte ook een grote wijzerplaat te hangen, die is er al maar moet nog worden geplaatst. Alles loopt nu als een tierelier. "Jullie hebben hier heel goede techneuten," zo kan Wim de Groot donderdagmiddag vertellen. Hij kijkt met gepaste trots naar de werkcommissie, waarin zitting hebben Fried te Brake, Jan Roerdink, Adrie Wittebernds en Gerrit Westerhof en waar zich later met veel enthousiasme Frans Lageschaar bij heeft aangesloten, ook al zo'n vakman van grote klasse. Zij allen hebben vele donderdagmiddagen gewerkt aan de opknap van het uurwerk en andere werkzaamheden en dat is allemaal prima gelukt!
Als je nu de toren beklimt en geniet van het prachtige uitzicht over de stad en ommelanden, dan kun je tevens genieten van het prachtig herstelde uurwerk en straks zelfs lopen over de gewelven van de basiliek. De op het eerst gezicht wat mysterieuze uitspraak van Fried te Brake - ''Torenklimmen is meer dan Torenklimmen alleen" - wordt in het licht van wat er allemaal te zien is in de basiliek opeens volstrekt duidelijk.