Zwemmers onder de nieuwe Lievelderpoort.
Zwemmers onder de nieuwe Lievelderpoort. Foto: Kyra Broshuis

Groenlo heeft er een fantastisch evenement bij

Eerste Vrije Slag door Grolle groot succes

Groenlo - Denise van der Donk lanceerde maanden geleden haar plan van een zwemtocht door de Grolse gracht bij BS22. Dat het zo'n succes zou worden, had ze niet durven dromen.

"Het was een dag om nooit te vergeten. Zoveel deelnemers, daar hoopte ik op maar ik had het niet verwacht. Voor de eerste keer zo'n evenement organiseren kost veel tijd. De veiligheid stond voorop, het is allemaal perfect gelopen met dank aan de vele vrijwilligers, sponsoren en de gemeente. Het was een uitstekende samenwerking met Stichting Chica en Dancing in The Street. De start van de 2300 meter was een kippenvelmoment, ik hield het dan ook niet droog."


Mooiste dag van de week
Na dagen van regen is het zaterdag de mooiste dag van de week. Bijna drieduizend toeschouwers wachten op het startschot voor de allereerste Vrije Slag door Grolle. Spreekstalmeester Kees Porskamp is als vanouds in zijn element en begeleidt de deelnemers naar de start. Ruim 200 enthousiastelingen staan, keurig voorzien van gekleurde caps, te wachten om het water in de te kunnen springen. Als eerste start de groep die de volledige ronde, 2.3 kilometer, gaat zwemmen. Onder hen bevinden zich geroutineerde wedstrijdzwemmers. Deze tocht is geen wedstrijd maar de fanatiekelingen willen toch graag winnen. Er is een wedstrijdklok aanwezig om de tijden te meten. Na 33 minuten komen de eerste deelnemers weer aan ter hoogte van de Boompjeswal. Zij hebben de deelnemers van de 350 meter, een half uur later gestart in tegengestelde richting en halverwege gekeerd, al ingehaald.
"Het was prachtig onderweg," vertelt een deelnemer. "Overal op de bruggen stonden mensen te kijken. Bovendien is het heel bijzonder om Groenlo eens vanaf het water te zien." Koud heeft hij het niet gehad. "In het begin is het even wennen maar een watertemperatuur van 21 graden is perfect. Last van obstakels in het water heb ik niet gehad. Alles was prima verzorgd door de organisatie. Prachtig om mee te maken!"

Veel publiek
Toeschouwers langs de kant genieten van de zwemmers, de entourage en het prachtige weer. "Volgend jaar doe ik ook mee!" is een veelgehoorde opmerking. Na ruim 33 minuten komt de eerste zwemmer van de lange afstand binnen. Het is Koen Sterenborg die in een prachtige tijd van 33:55 de allereerste Vrije Slag door Grolle op zijn naam kan schrijven. Voor de 1500 meter tikt Zoƫ Ulkeman als eerste aan. De 750 meter mag Janneke Klein Gunnewiek op haar naam zetten. De kortste afstand, 350 meter, wordt gewonnen door Pirette Kristen.
Na anderhalf uur ploeteren, komen de laatste zwemmers aan op de Boompjeswal. Ook voor hen is er een medaille.


www.devrijeslagdoorgrolle.nl


Afbeelding