De Grolse stadsgracht wordt straks zo optimaal mogelijk gebruikt.
De Grolse stadsgracht wordt straks zo optimaal mogelijk gebruikt. Foto: Theo Huijskes

Beleid inzake optimaal gebruik van gracht in Groenlo

Groenlo - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oost Gelre heeft in de afgelopen week de beleidsnotitie 'Vaarbeleid gracht Groenlo' vastgesteld. De notitie is tot stand gekomen naar aanleiding van het gegeven dat steeds meer belangstellenden de Grolse stadsgracht willen bevaren. Zoals bekend is de gracht rondom Groenlo in de afgelopen jaren behoorlijk aangepast. Ingrijpende aanpassingen, die er mede voor gezorgd hebben dat de gracht beter bevaarbaar is.

Verantwoordelijk wethouder René Hoijtink spreekt van een cosmetische aanpak van de monumentale gracht. "Het Waterschap Rijn en IJssel is als eigenaar van de gracht verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud. Dat neemt niet weg, dat wij als gemeente de taak hebben dat het gebruik van dezelfde gracht op een goede en veilige manier wordt geregeld. Daartoe is nu in eerste instantie een beleidsnotitie vastgesteld."

'Niet in elkaars vaarwater zitten'
Onder het motto 'Niet in elkaars vaarwater zitten' is er van gemeentewege een werkgroep 'Varen op de gracht' geformeerd om deze notitie aan de hand van een aantal met elkaar te voeren gesprekken voor te bereiden. In die werkgroep hebben vertegenwoordigers zitting van de Groenlose Hengelsport Vereniging (GHV), de Stichting Varen in Groenlo, de eigenaar van Welgelegen Stadscafé & Boothuis, de Monumentencommissie Oost Gelre, de Burgergroep Groenlo, Scouting en de Stichting St. Ludger Groenlo, alsmede het Waterschap Rijn en IJssel en de gemeente Oost Gelre zelf. De eerste en tevens belangrijkste insteek is hierbij de opname van een verbodsbepaling in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) om zodoende het gebruik van de gracht te reguleren.

Vergunningsaanvragen
De nieuwe APV is 1 april jongstleden vastgesteld. Daarbij is de vorige week vastgestelde beleidsnotitie dus bedoeld om te kunnen beschikken op vergunningaanvragen met daarbij een verwijzing naar het betreffende verbodsartikel. Maar uiteindelijk gaat het maar om één doel: een gereguleerd gebruik van de gracht, waarbij gebruikers rekening met elkaar houden of anders gezegd het optimaal gebruik maken van de gracht zonder in 'elkaars vaarwater te zitten'.

Evaluatie in 2016
Ondanks dat de beleidsnotitie sturing geeft aan de vergunningverlening in het kader van de bepaling uit de APV, is dezelfde notitie nog niet uitputtend. In de werkgroep is om die reden afgesproken om het eerste jaar als pilot te gebruiken. In maart 2016 komt de werkgroep weer bij elkaar om de voorbije gang van zaken te evalueren.

Uitgangspunten worden dan wellicht bijgesteld en er volgt indien gewenst nieuw beleid. Er is gekozen voor de optie om nog niet alles vast te leggen. Het eerste jaar is bedoeld om te ervaren hoe het gezamenlijk gebruik van de gracht gaat. Moet er een vaarrichting worden vastgelegd? Waar mag op- en afgestapt worden? Vragen die na het eerste jaar (in maart 2016) dus worden geëvalueerd.