Vlnr: Harrie van Balen Blanken, Henk Jan Bruntink  en Eddie van Melis.
Vlnr: Harrie van Balen Blanken, Henk Jan Bruntink en Eddie van Melis. Foto: Ferry Broshuis

Oost Gelre telt drie wijkagenten

Nieuwe impulsen voor politiewerk

Winterswijk/Oost Gelre - Het was een bijzondere bijeenkomst dinsdagmorgen in het politiebureau in Winterswijk. Reden: het startsein voor het geven van een nieuwe impuls aan de taak van wijkagent. En bovendien de bekendmaking welke agenten in een wijk worden benoemd. Zoals bekend is de wijkagent in Nederland al lange tijd een begrip waar veel over is en wordt gesproken en tevens is het een onderwerp van aanhoudende zorg, zoals dat in het vakjargon heet. Vele kabinetten hebben zich daar het hoofd al over gebogen.

Het huidige kabinet streeft naar een beter systeem voor de wijkagenten en een betere hedendaagse taakinvulling en daar voldoet het corps politieteam Achterhoek-Oost aan. Meer aandacht en een betere taakinvulling voor de wijkagent. Ze hebben bovendien bij het politieteam Achterhoek-Oost niet het idee dat het streven van het kabinet alleen maar een sigaar uit eigen doos is, omdat de omvang van het corps daardoor niet toeneemt. Het is wel degelijk zinvol en noodzakelijk, aldus Peter Cnossen, teamchef politieteam Achterhoek-Oost die de presentatie verzorgde en ook de benoemingen op de diverse posities bekendmaakte.

"De wijkagent moet een gezicht krijgen"

Twee soorten
Tot voor kort bestond het beeld dat de wijkagent een geografisch georiƫnteerde diender was die de zorg had rust en orde te bewaren in een bepaalde wijk. Hij kende die wijk bovendien als zijn broekzak. Maar nu is er een nieuw element bijgekomen: de thematische wijkagent zoals dat wordt aangeduid. Daarbij gaat het dus niet alleen om een bepaald gebied, maar zeker ook om onderwerpen die in een bepaald gebied een groot aandachtsveld bestrijken. Dan kun je in het bijzonder denken aan evenementen van de horeca, de jeugdzorg, asielzoekers et cetera. En in Oost Gelre natuurlijk aan de echt grootschalige evenementen die jaarlijks plaatsvinden, zoals de Zwarte Cross.

Afstemming en herkenning
Het blijkt ook dat in een aantal gebieden versterking nodig is. De thematische wijkagent heeft ook meer bestuurlijke contacten, maar zal natuurlijk alles met de wijkagent afstemmen. Goed overleg is ook bij de politieorganisatie onmisbaar. "Je hebt elkaar nodig," zoals Peter Cnossen dat dinsdagmorgen kernachtig uitdrukte.
In de diverse wijken moet de politie ook meer herkenbaar zijn en aanspreekbaar. De wijkagent moet een gezicht krijgen, zo vertrouwde dinsdagmorgen een wijkagent de aanwezigen tijdens de presentatie toe.

Oost Gelre
In de organisatie voor de gemeente Oost Gelre wat de wijkagenten betreft wordt uitgegaan van een drietal wijken en drietal wijkagenten.
Voor Groenlo is die taak weggelegd voor Harrie van Balen Blanken. Lichtenvoorde kent in de politieorganisatie twee wijken, namelijk Lichtenvoorde- Noord en Lichtenvoorde- Zuid. In Lichtenvoorde-Zuid is het Henk Jan Bruntink die deze zware maar mooie taak gaat uitvoeren en in Lichtenvoorde-Noord is deze taak toebedeeld aan Eddie van Melis.

Het corps politieteam Achterhoek-Oost hoopt met deze organisatievorm met de daarbij behorende vakbekwame mensen ook elders in zijn gebied een goede bijdrage te leveren aan meer op maat gesneden politiewerk. De benoemingen gaan in op 1 juli.