Jurjus is aankomend seizoen actief op het hoogste niveau. Foto: Joop Kappert
Jurjus is aankomend seizoen actief op het hoogste niveau. Foto: Joop Kappert Foto: Joop Kappert

'Erg mooi om straks in stadions te spelen waar je u tegen zegt'

Jurjus ziet uit naar Eredivisie

Lichtenvoorde - Het seizoen van pieken en dalen dat Hidde Jurjus (21) achter de rug heeft, zou zo weergegeven kunnen worden in een jongensboek. Het begon voortvarend toen hoofdtrainer Jan Vreman voorafgaande aan het seizoen het vertrouwen in hem uitsprak en hem bombardeerde tot eerste keeper van De Graafschap. Na die enorme blijdschap kreeg hij echter direct weer een domper te verwerken toen hij na de openingswedstrijd van het seizoen, uit tegen FC Emmen, uitviel met een ribblessure, die ernstiger bleek dan hij zelf gedacht had.

Was hij een dag later nog optimistisch gestemd door er vanuit te gaan een week later, na een intensieve behandeling, wel weer onder de lat zou staan, in de eerste thuiswedstrijd op de eigen Vijverberg. Het werden acht lange weken en bij terugkomst kon hij zijn zitvlees gaan kweken door als tweede keeper weer terug te keren in het eerste team.
"Dat was balen natuurlijk, maar ik kon het goed relativeren en goed een plek geven. Vanuit die positie ben ik verder gegaan. Ik ben gewoon weer keihard aan de slag gegaan. Na twee weken was ik alweer eerste keeper." Vervolgens ging het team draaien, zij het met ups and downs, en groeide ook Hidde in zijn rol. "Het ging steeds beter met het team en ook met mij. In de play-offs helemaal." In die periode droomde Hidde wel eens bekent hij. "Ik lag in mijn bed wel eens te denken: wat zou het toch geweldig zijn als promotie naar de eredivisie zou lukken." Soms zijn dromen geen bedrog. Het gebeurde.

Uiteraard is Hidde dolblij met de promotie, maar tegelijkertijd ook nog steeds de nuchtere Achterhoeker. "Dit is natuurlijk ontzettend gaaf om mee te maken. Er zijn jongens die wel twintig jaar in de Jupiler League uitkomen en nooit promoveren en ik direct al in mijn eerste seizoen." Kenners en critici waren het er over eens dat de promotie van de superboeren voor een deel te danken was aan hun doelman uit Lichtenvoorde. Met name de cruciale redding op een vrije trap van een speler van Volendam in de allesbeslissende wedstrijd in het vissersdorp waar 'de heen en weer' al klaar lag om richting Eredivisie te varen met de wijdbroeken. Met een katachtige reactie als sierlijk keepersicoon Jan van Beveren in zijn beste jaren hield hij Volendam op een cruciaal moment van scoren af. Hidde lacht. "Op dat moment ben je daar totaal niet mee bezig, maar achteraf is het mijn beste en belangrijkste redding in mijn carrière tot nog toe", kijkt hij hierop terug. "Maar het gaat niet om mij, we hebben als team een wereldprestatie neergezet, voor ons doen", wil Hidde ook zijn teamgenoten in het succes betrekken.
De stijgende lijn die Hidde te pakken had ontging ook de keuzeheren van Jong Oranje niet en werd Hidde ineens uitgenodigd voor Jong Oranje. "Trainer Jan Vreman belde me op met de mededeling dat ik bij de voorselectie zat. Ik was totaal verrast. Ik was daar nooit mee bezig geweest. Ik wist niet eens dat ze moesten voetballen, en toen de trainer zei dat bondscoach Remy Reinierse gebeld had, wist ik niet eens wie dat was. Het is een prachtige eer. Vanwege de play-offs met De Graafschap viel ik af, maar stiekem hoop ik dat ik straks weer wordt uitgenodigd." Ook in het programma VI kwam zijn naam ter tafel.
'Bromsnor' Johan Derksen was namelijk lyrisch over hem na zijn optreden in de play-offs. "Ik zag een fantastische keeper bij De Graafschap, een team dat ik verder niet zo hoog inschat, maar ik wist niet wat ik zag", riep Derksen een miljoen huiskamers in. "Zoek je als topclub een keeper? Ga naar De Graafschap. Daar staat er één in het doel", sloot Derksen af. "Erg leuk", vindt Hidde. "Ik was er die bewuste avond niet dus ging het me mis, maar ik kreeg die avond direct nadat het gezegd was van alle kanten berichtjes toegestuurd. Grappig dat je in een programma zelf voorbij komt waar je tot voor kort met je vader altijd nog naar keek." En, weet Hidde ook inmiddels, als je naam een keer genoemd wordt als goede keeper, dan wordt je bij vertrek van een keeper bij een hoger spelende club ook voorbij. Hij lacht. "Bij Heerenveen vertrekt eerste keeper Nordfeldt. Grappig om dan te vernemen dat jouw naam ook voorbij komt als opvolger, maar ik weet nergens van."

Na enkele weken vakantie startte afgelopen zondag zijn seizoen al weer met de eerste training. Heeft Hidde altijd al wel weer zin aan een nieuw seizoen, dit jaar extra veel zin. "Ik verheug me natuurlijk enorm op stadions als de Kuip en de Arena. Erg mooi om straks in stadions te spelen waar je u tegen zegt." De openingswedstrijd van het seizoen is Heerenveen – De Graafschap. In meerdere opzichten een speciale wedstrijd voor Hidde. Het is niet enkel zijn debuut op het hoogste niveau. "Eén van mijn vrienden is een die-hard Heerenveen-supporter en maakt deel uit van de harde kern. Hij gaat naar elke thuiswedstrijd toe. Hij heeft me al gezegd dat hij hoopt dat ik een goede wedstrijd keep, maar ook dat ik er eentje doorlaat."
Hidde is voornemens hier niet aan mee te werken. "We moeten dit jaar niet zo naïef gaan voetballen als Dordrecht deed afgelopen seizoen. Dan ben je zo weer terug in de Jupiler League. We willen dit jaar serieus genomen worden in de Eredivisie. De punten moeten we thuis gaan pakken. Wat me zelf betreft ben ik benieuwd of ik bij het Eredivisieniveau aan kan pikken. Ik weet nu al dat ik een druk jaar ga krijgen", lacht hij. "Maar ik voel me erg goed", spreekt hij zelfvertrouwen uit. Op naar een nieuw jongensboek, deel 2!


Folkloristische dansgroepen in Lievelde

Lievelde – Noteert u 12 juli 2015 in uw agenda, want dan treden bij Herberg, Museum en Brouwerij Erve Kots een aantal mooie folkloristische dansgroepen op. Het belooft een gevarieerd programma te worden. De volgende groepen zullen hier optreden.

De Mendip Morrismen, dit is een mooie traditionele volksdansgroep met zo'n 40 leden. Ze komen uit de Mendip Hills in het zuidwesten van Engeland. De groep is opgericht in 1956, het programma bestaat uit traditionele Morrisdansen.
Trachtenverein Floninger uit Kapfenberg in Oostenrijk. Hun doelstelling is om de cultuur uit de Steiermark te bewaren. Ze doen dit onder andere met het doorgeven aan volgende generaties van kleding, gewoontes, traditionele dansen, zang en muziek.
De folkloristische dansgroep Wi'j eren 't Olde uit Velswijk in Nederland. Deze groep is nog steeds springlevend. Het kenmerk van de dansgroep is, om onze Achterhoekse folklore uit te dragen.
Deze groepen zullen optreden op zondag 12 juli vanaf 12:45 uur bij Herberg, Museum en Brouwerij Erve Kots, Eimersweg 4 in Lievelde - telefoon (0544) 37 16 91. De toegang is gratis. Deze groepen zullen ook optreden tijdens het bekende Internationaal Folkloristisch Dansfestival in Zelhem op zaterdag 11 juli 2015.