Een bijzonder tafereel op het veld van Vios: de openluchtmis.
Een bijzonder tafereel op het veld van Vios: de openluchtmis. Foto: Theo Huijskes

Honderden belangstellenden en mooi weer

Eucharistieviering Vios op Sint Paulusdag

Beltrum - Waar normaliter getraind of gevoetbald wordt, vond deze keer een eucharistieviering plaats. Het bewijs dat kunstgras multifunctioneel benut kan worden, werd afgelopen zondag geleverd. Op het sportpark De Sonders van Vios Beltrum vond namelijk een Eucharistieviering in de openlucht plaats, die door maar liefst 325 belangstellenden werd bijgewoond.

Sedert het bestaan van de overkoepelende St. Paulusparochie op 1 januari 2010 was het de vierde keer dat een dergelijke openluchtviering plaatsvond. Na Groenlo, Rekken en Neede was het deze keer Beltrum, alwaar de zeven roomskatholieke locaties (Groenlo, Lievelde, Eibergen, Rekken, Neede, Rietmolen en Beltrum) in de openlucht de jaarlijkse St. Paulusdag vierden. En dat gebeurde deze keer onder stralende weersomstandigheden, wellicht een verklaring voor de grote opkomst.

De nieuwe St. Paulus-vlag werd gehesen

Daar waar de ontvangst nog plaatsvond door Vios-vrijwilligers (Vios-manusje van alles Jan Bouwmeesters voor de uitgifte van de dienstboekjes en Vios-voorzitter Theo Helmers voor de ontvangst en dergelijke), stond de dienst zelf onder leiding van pastoor Herman de Jong, pastor Simon Nagelmaker en pastor Annet Zoet. Het totale-parochiekoor Laudate Dominum, bestaande uit maar liefst 65 leden van de verschillende deelnemende locaties, stond onder leiding van Rita te Riet met Ton Steintjes aan de piano.

Kerk lijkt op sport
Pastoor Herman de Jong legde in zijn openingswoord al direct een verband tussen de kerk en de sport, in dit geval de voetbalsport: "Kerk en voetbal bevorderen en versterken de onderlinge band. Binnen beide disciplines hebben leden en supporters elkaar hard nodig. In beide gevallen dient men er samen voor te gaan.".

Opvolgers gezocht
Aan het begin van de dienst werd de nieuwe St. Paulus-vlag gehesen. Het waren in dit geval Harry Geverinck en Henk Klein Gunnewiek uit Beltrum, vergezeld van waarnemend voorzitter Gerad Slotman uit Groenlo namens de St. Paulusparochie, die deze activiteit voor hun rekening namen. Slotman is binnen de parochie tijdelijk de opvolger van de afgetreden voorzitter Bertil van Lith uit Rietmolen. "Wij zijn op zoek naar een nieuwe voorzitter, maar dit wil in deze tijd niet van de ene op de andere dag lukken," aldus Slotman. "Hetzelfde is aan de orde bij het mogelijk kunnen begroeten van een opvolger voor pastor Simon Nagelmaker. Hij gaat met pensioen en de opvolgers voor hem staan nu eenmaal niet in de rij. Over de opvolging zijn wij reeds volop in gesprek met het bisdom Utrecht. Wij hebben daaromtrent nog geen enkele zekerheid, maar hopen voor 1 september aanstaande wel uitsluitsel te hebben of er een opvolger komt en zo ja wie."