De winnaars van TdM 2014.
De winnaars van TdM 2014. Foto:

Tour de Mariënvelde 2015

Mariënvelde - De afgelopen weken bogen de ploegleiders van de Nederlandse wielerformatie LottoNL-Jumbo zich over de vraag hoeveel kopmannen hun ploeg voor de komende Ronde van Frankrijk zou bevatten. "Komende week zullen duizenden deelnemers aan de Tour de Mariënvelde precies hetzelfde doen bij het samenstellen van hun lijstjes. Al peinzend en piekerend", menen de organisatoren van het traditionele spel rond de Tour de France.

Volgens Peter Valen, die samen met Henny Heutinck, Henri Weikamp en George Wieggers, het spel al sinds 1984 organiseert, is de juiste verhouding binnen de ploegen voor de 'Mariënveldse Tour' van groot belang. "Het komt aan op een goede formule. Hoeveel sprinters, hoeveel kopmannen, hoeveel klimmers? Of doe je nog één of twee verrassingen bij de 22 renners, die als jouw team van start gaan?" Voor velen een lastige keuze, die uren in beslag kan nemen. "Er nemen 198 renners deel aan de Ronde van Frankrijk. Zo'n 40 á 45 daarvan komen ieder jaar wel in aanmerking voor mijn team. Dat is twijfelen, aarzelen, nieuwe naam op papier zetten en weer een streep door een andere naam halen, enzovoort. Eigenlijk vind ik het samenstellen van je ploeg het mooiste van het hele spel. Maar er zijn ook mensen, die dat in 5 minuten doen en vervolgens meer punten scoren", vervolgt Valen. De grote angst voor deelnemers is om een 'topper' over het hoofd te zien. De grootste trots om een onbekende renner te hebben opgenomen, die heel veel punten voor je verovert. "Een deelnemer had ooit Abdoesjaparov bij zijn debuut in de Tour gekozen. Dat leidde tot veel hoongelach. Abdoe wie? Maar hij won twee etappes en de groene trui. Een jaar later had iedereen Abdoesjaparov, die er toen zelfs drie won. Behalve zijn ontdekker in het jaar ervoor. Hilarisch genoeg, was die de Rus toen vergeten", diept collega-organisator Henri Weikamp één van de vele anekdotes op. "Ach, zo heeft iedere vriendengroep of familie wel zijn mooie verhalen over de deelname aan ons spel".
De inschrijving, waarbij de deelnemers 22 renners opgeven, die in de Tour de France van start gaan, kan plaatsvinden vanaf vrijdagavond 3 juli tot zondagochtend 5 juli 11.00 uur (de eerste etappe op zaterdag 4 juli telt niet mee in het spel, red.). Bij voorkeur via internet, waarop dagelijks ook de standen bijgewerkt worden. De webpagina, die hiervoor bezocht dient te worden is www.tourdemarienvelde.nl. Maar deelnemers kunnen zich ook op de traditionele manier aanmelden. Inschrijfformulieren zijn onder anderen verkrijgbaar bij de Rabobankvestigingen in Aalten, Winterswijk, Dinxperlo of Varsseveld. Bovendien bij de winkels van Schuurman Schoenen in de Achterhoek en Twente, Sportpoint Navis in Aalten, bij de tankstations Texaco Lichtenvoorde en ESSO Eibergen, sportzaak Han ter Woerds in Lichtenvoorde, rijwielzaak Goossens in Groenlo en Borculo, café De Tapperij in Ruurlo, wielerzaak De Pedaleur in Doetinchem en cafetaria De Smulhoek in Zelhem. En natuurlijk Tourcafé Heutinck in Mariënvelde.


www.tourdemarienvelde.nl