Koss en Stach van Wees vinden de cursus interessant.
Koss en Stach van Wees vinden de cursus interessant. Foto: Kyra Borshuis

Niet in Kloostertuin vanwege hitte

Geslaagde viscursus aan de Maliebaan

Groenlo - Het was in eerste instantie de bedoeling om de viscursus voor basisschoolleerlingen aan de Kloostertuin te geven. "Daar is het echter veel te warm, daarom houden we de cursus nu aan de Maliebaan, daar hebben we door de bomen meer schaduw," vertelt Erik Mentink van de Groenlose Hengelsport Vereniging (GHV).

Door Kyra Broshuis


Maar liefst 48 kinderen zitten op de snikhete woensdagmiddag bij de visles van de GHV. Afgelopen weken hebben alle kinderen uit de groepen 7 en 8 uit Groenlo een workshop van de GHV mogen bijwonen. Daaruit bleek dat er veel kinderen interesse in het vissen hebben. Een uitstekende reden om dieper op de zaak in te gaan, zo legt Mentink uit.

"Heel leuk, maar alleen als ik iets vang"

Diverse leden van de GHV, de zogenaamd viscoaches, begeleiden de kinderen deze middag bij de hengelsport. Maar niet voordat Mentink de kinderen de theorie heeft bijgebracht. "Heel mooi dat jullie er allemaal zijn vanmiddag. Vissen is mooi om te doen maar je moet wel weten hóe. Vandaag leren we over de hengel en de toebehoren én over onthaken."

Onthaken
Dat onthaken is heel belangrijk, zo vindt ook vutter Bennie Rooks die vandaag als viscoach fungeert. "Ik zie soms kinderen hannesen met het verwijderen van de haken. Dat moet snel en vakkundig gebeuren zodat de vis er zo min mogelijk onder te lijden heeft. Het is belangrijk om de kinderen dat te leren."
De gebroeders Koss en Stach van Wees vinden het allemaal bijzonder interessant. Koss gaat regelmatig met zijn vader vissen, zo vertelt hij. "Vissen is heel leuk maar alleen als ik iets vang." Broer Stach vond het schoolvissen helemaal geweldig en heeft zich vervolgens direct aangemeld voor de 'vervolgopleiding'.

Jeugdwedstrijd
De 77-jarige GHV organiseert veel voor haar leden. "Uiteraard zien we ons ledenbestand, van zo'n 500 leden, graag aangevuld met jeugdleden." De kinderen die vandaag de cursus volgen mogen zondag gratis meedoen aan de jeugdwedstrijd. Deze wedstrijd is voor de jeugd van 6 tot en met 12 jaar. "Je hoeft geen lid te zijn van de GHV om mee te mogen doen.
Wel moet je zelf een hengel, een hengelsteun en een stoeltje meenemen. De GHV zorgt voor de maden. Dan kunnen jullie niet uitslapen want om half tien moet je op de Maliebaan aanwezig zijn." Dat is voor de kinderen geen enkel probleem. De meegekomen ouders kijken echter nog wat bedenkelijk.


www.visseningroenlo.nl