Hans Tops (rechts) en Tonnie Zieverink (links) van nu nog CC De Bron.
Hans Tops (rechts) en Tonnie Zieverink (links) van nu nog CC De Bron. Foto: Theo Huijskes

Behandeling in raadsvergadering van september

CC De Bron enthousiast over project De Mattelier

Groenlo - Het vereiste groene licht van de gemeenteraad van Oost Gelre voor de verhuizing van Cultureel Centrum De Bron naar het centrum van Groenlo mag niet meer worden verwacht vóór het zomerreces. Werd in eerste instantie uitgegaan van behandeling in de raad van 16 juni, ook zal het voor Groenlo belangrijke punt niet prijken op de agenda voor de raadsvergadering van 14 juli aanstaande. Men richt zich nu op 22 september met voorbehandeling in de raadscommissievergadering van 8 september.

Door Theo Huijskes


Hans Tops en Tonnie Zieverink, respectievelijk bestuursvoorzitter en directeur van CC De Bron, betreuren de vertraging, maar zitten absoluut niet bij de pakken neer. "Het is een teleurstelling, maar de reden van vertraging is heel begrijpelijk. Het heeft niets van doen met de goede bedoelingen van het college van burgemeester en wethouders onder aanvoering van verantwoordelijk portefeuillehouder René Hoijtink," zegt Hans Tops. "Wij zijn een traject ingeslagen en wat ons betreft gaat dat onverminderd door," vult Tonnie Zieverink aan. "Als bestuur en directie hebben wij van gemeentewege de mogelijkheid gekregen om onze plannen uit te werken en daar zijn wij sedert vorig jaar met veel enthousiasme en inzet mee bezig. Het blijft ons streven om Groenlo op sociaal-cultureel gebied een behoorlijke injectie te geven. Een boost die helemaal past in het Programma Stad Groenlo en derhalve in de eerste plaats iedere Grollenaar zal aanspreken.

Project De Mattelier
Tops en Zieverink zijn van mening dat in deze doelstelling het project 'De Mattelier' een soort climax moet worden. Daaraan direct toevoegende dat daarmee de nieuwe naam van de nieuwbouw in hartje Groenlo nog niet vaststaat. "De Mattelier behelst slechts een projectnaam, want bij het geven van een passende naam aan het nieuwe sociaal cultureel centrum van Groenlo zullen de hier wonende burgers bijvoorbeeld door middel van een prijsvraag worden ingeschakeld." Volgens directeur Zieverink gaat het niet alleen om een ander, nieuw gebouw, maar zal tevens de totaalvisie een behoorlijke wijziging ondergaan.
"Daarbij hanteren wij een tweetal, eigenlijk drietal speerpunten: verfrissing, verjonging en professionalisering. Wij willen namelijk van een cultureel centrum naar een kulturhus. Een multifunctioneel gebouw voor allerlei sociaal-culture activiteiten, maar daarnaast ook activiteiten op het gebied van kunst en creativiteit." Voorzitter Tops voegt toe: "Iedereen in Groenlo is op dit moment bijzonder positief bezig. En onder het motto 'Meer reuring in de binnenstad', willen wij daar graag een steentje aan bijdragen. CC De Bron in een totaal nieuw jasje moet een ontmoetingsplek worden voor alle Grollenaren en dat van jong tot oud." De plannen zijn reeds voorgelegd en besproken met onder andere de gezamenlijke horeca, het Groenlo's Ondernemers Verbond, de nieuwe buurt, de leden van de gemeenteraad en niet te vergeten alle huidige en mogelijk nieuwe gebruikers, alsmede alle vrijwilligers. Wat die laatste groep betreft, doen Tops en Zieverink nog een oproep. "Op dit moment hebben wij reeds circa 35 vrijwilligers, maar in alle leeftijdsgroepen kunnen wij nog aanvulling gebruiken. In goed overleg kan men er zelf voor kiezen voor welk onderdeel men graag ingezet wil worden en op welk moment van de week."

De Woonplaats
Volgens wethouder René Hoijtink heeft de vertraging enkel en alleen te maken met de opstelling van De Woonplaats, eigenaar van de gebouwen in de Mattelierstraat. "Deze corporatie wil bij voorkeur onderhandelen over een totaalpakket, waarin naast De Mattelier ook de projecten De Houtwal en woningbouw in Weyn's Bos worden aangepakt. Als college willen wij niet verder gaan dan een akkoord over de eerste twee onderdelen en dat hebben wij De Woonplaats ook weer teruggekoppeld. Woningbouw in het bos van Weyn Banningh zien wij in deze tijd helemaal niet zitten en met een dergelijk voorstel hoeven wij ook niet bij de gemeenteraad aan te komen. Wat dat betreft kan De Woonplaats zich beter gaan oriënteren op het plan Brouwhuizen, ook nog eens dichter bij het centrum van Groenlo en dientengevolge lucratiever. Het wachten is dus op een reactie van De Woonplaats!"