G-voetbal tussen Longa ’30 en Grol.
G-voetbal tussen Longa ’30 en Grol. Foto: Theo Huijskes

Sportvisie prima, maar uitvoeringsplan ontbreekt

Oost Gelre - De raadscommissie van de gemeente Oost Gelre heeft tijdens de vorige week gehouden vergadering de nieuwe sportvisie in zijn algemeenheid goed ontvangen. Toch waren er vanuit enkele fracties opmerkingen over het ontbreken van bepaalde cruciale zaken. Bovendien was het de VVD-fractie, die bij monde van fractievoorzitter Paul Wentink de vinger op de zere plek legde, door aan te geven dat een visie gericht op de huidige stand van zaken alsmede die van de komende tien jaar geen zin heeft wanneer daar geen uitvoeringsplan aan verbonden wordt.

Door Theo Huijskes


Zoals bekend is de komst van een nieuwe gemeentelijke sportvisie het gevolg van een toezegging, gedaan bij de in november 2014 gehouden begrotingsvergadering. Het nieuwe college van B en W onder aanvoering van wethouder sportzaken Jos Hoenderboom heeft daarop besloten om begin dit jaar onder alle sportverenigingen, organisaties e.d. een uitgebreide enquête te houden, die op 14 april jongstleden een vervolg kreeg met een overleg met vertegenwoordigers van dezelfde verenigingen en organisaties.

Avondvierdaagse
Volgens Theo Donderwinkel (CDA) ontbreekt in de nieuwe visie een belangrijk aspect en dat is volgens hem welke huidige voorzieningen, en dat onder vermelding van welke kern, in stand moeten worden gehouden. "Daarnaast ben ik van mening dat de breedte van de sport in Oost Gelre alle aandacht verdient en dan komt de diepte vanzelf. Verder vraag ik mij af hoe het college vorm denkt te geven aan een in het leven te roepen sportplatform en hoe men buurtcoaches in de praktijk ziet functioneren."
D66-commissielid Jan Janssen vond niet dat de gemeente topsport in alle gevallen moet stimuleren, maar wel dat daarvoor een bepaald budget beschikbaar dient te zijn. "De topsporters, die de gemeente Oost Gelre kent en mogelijk krijgt, mogen wij immers niet wegsturen naar een andere gemeente." In de beleving van Ronald Willering als woordvoerder van de OOG-fractie dient te worden aangegeven welke verenigingen in Oost Gelre in de toekomst kunstgras mogen verwachten en welke niet. "Bovendien mis ik in het totaal een afzonderlijke paragraaf over de binnen onze gemeenschap erg belangrijke gehandicaptensport." Ook de VVD-fractie vond het storend dat de sport beoefenende gehandicapten in de voorliggende visie onderbelicht zijn. Paul Wentink: "Maar het zijn niet alleen de gehandicapten, ook mis ik de aandacht voor een evenement als de Avondvierdaagse in Lichtenvoorde, waar tweeduizend wandelaars in de leeftijd van 4 tot 94 jaar aan deelnemen. Ik vraag mij daarom af of de verenigingen en organisaties op een dergelijke theoretische nota zitten te wachten. De visie is in mijn ogen niet toegankelijk genoeg en de kostenbesparende insteek schrikt de verenigingen en organisaties af. Beter is het daarom om ieder jaar te komen met een uitvoeringsplan. In dat verband zou ik het een goede zaak vinden wanneer uw college nog dit jaar, en dat vóór de eerstvolgende begrotingsvergadering, met het eerste uitvoeringsplan richting de raad komt."

Scholengemeenschap Marianum
Overigens was het Jan Put, rector van Scholengemeenschap Marianum, die als inspreker de aandacht van de raadscommissie vroeg voor de sportvoorzieningen waarbij zijn scholengemeenschap betrokken is. Put deed daarmee een beroep op de gemeenteraad van Oost Gelre om in gezamenlijk overleg de behoefte van Marianum aan sportvoorzieningen in de plannen mee te nemen.
"Wij zijn reeds in gesprek met het college om na een soort oriëntatie te gaan werken aan een gezamenlijk projectvoorstel. Op dit moment beschikken wij over een verouderde sportvoorziening en maken daarnaast gebruik van sporthal Den Elshof in Groenlo. Daar zijn wij weliswaar tevreden mee, maar niet blij. Met elkaar is het namelijk niet voldoende, voldoet het niet aan de eisen c.q. wensen van deze tijd. Ons voorstel is om een gezamenlijk plan op te stellen, waarbij tevens wordt aangegeven wie welke investering van welk bedrag voor zijn rekening neemt. Omdat de behoefte aan onze kant groot is, willen wij haast maken met het maken van een dergelijk projectplan. Wij streven er dan ook naar om een en ander op 1 december van dit jaar afgerond te hebben."


Festivaldag op zondag 12 juli bij Obelink

Winterswijk - Binnenkort is het weer zover en vindt het Achterhoekse Festival de Zwarte Cross plaats. Net als voorgaande jaren is Obelink de leverancier van de tenten die op het terrein van de Zwarte Cross staan, ook wel bekend als kampeerhotel Grasnapolsky.

Obelink heeft een unieke samenwerking met de Zwarte Cross. Daarom mag Obelink 1 Grasnapolsky-verblijf voor 2 personen tijdens de Zwarte Cross weggeven. Daarnaast zal Obelink ook nog eens 3 keer 2 campingkaarten voor de zwarte Cross verloten. Volg Obelink op Facebook en doe mee aan deze unieke verloting.
Reden voor Obelink om zondag 12 juli het thema 'festival' te geven.
In de winkel veel aanbiedingen voor de festivalganger. Pop-up tenten, partytenten, slaapzakken, rugzakken, stevig schoeisel; daarvoor kun je zeker weer bij Obelink terecht.
Op zondag 12 juli is er ook live cooking met medewerking van de kok van Campingaz. Hij maakt lekkere hapjes op de bbq.
Uiteraard zijn alle afdelingen geopend en kunt u zich uitgebreid laten informeren over de artikelen en alle trends op kampeergebied. Op de afdeling tuinmeubelen is de vooropruiming begonnen en zijn vele sets al sterk afgeprijsd.
Voor een hapje en een drankje kunt u zoals altijd terecht in het restaurant, voor de kinderen is de ballonnenclown aanwezig.                        

Afbeelding