Aloys, Bertus en Tonnie Wolters, drie vrijwilligers waar de Eefseler kermis op draait.
Aloys, Bertus en Tonnie Wolters, drie vrijwilligers waar de Eefseler kermis op draait. Foto: Henri Walterbos

Aloys, Bertus en Tonnie Wolters vrijwilligers Eefseler Kermis

"Al mo'k d'r met ne rollater hen, ik goa d'r hen"

Eefsele - Als de eigen kermis nadert dan begint het bij de gehele gemeenschap Eefsele te kriebelen. Ook bij veel oud-inwoners die weer uitzien naar een ontmoeting met bekenden en oud-buurtgenoten. Er wordt dan ook ieder jaar weer veel werk van gemaakt door de organisatie. Veel werk, maar de voldoening is altijd weer groot. "We moeten de gemeenschap met zijn allen in stand houden," zegt Marga Toebes. "We kunnen ieder jaar altijd weer een beroep doen op veel vrijwilligers en mensen helpen vaak ook uit zichzelf mee als er snel iets opgeruimd moet worden tijdens de kermis." Drie trouwe vrijwilligers waarop ieder jaar weer een beroep kan worden gedaan zijn Tonnie, Bertus en Aloys Wolters, neven van elkaar.

Door Henri Walterbos


Aloys en Bertus verzorgen de ereritjes met koningen en koninginnen, met hun tractoren en platte wagens. Tonnie roept al 24 jaar de namen op van de Eefselse schutters bij het vogelschieten. Ten tijde van het interview is Tonnie op vakantie maar zitten Aloys (60) en Bertus (76) aan de keukentafel in 'huize Toebes.'

"D'r is nog nooit trammelant ewest"

"Ie kent alle namen"
Bertus heeft de meeste dienstjaren voor de eigen kermis. '"k heb joarenlang in 't bestuur ezetten en heelp ik Tonnie met onder de stange. Las ik de namen veur. Dat mos ik moar doon. Ie kent alle namen zeiden ze," lacht Bertus. Veel plezier beleeft hij nog steeds aan het ophalen van de koningen en koninginnen voorafgaande aan het vogelschieten en het terugbrengen naar huis van de nieuwe koningsparen. "Best mooi wark, een betjen veur'n." Was het de eerste jaren enkel het volwassen koningspaar dat opgehaald werd, later kwam daar het ophalen van de jeugdkoning en –koningin bij. Het ophalen van de hoogheden gebeurt al sinds jaar en dag met de Knolle Oet Grolle voorop, de vendeliers, en een paar bestuursleden waaronder de voorzitter. "Bi-j de hoogheden kriegt wi-j altied koffie met breudjes en veur de leefhebbers starker gerei," lacht Bertus. "Neet te völle breudjes, want wi-j hebt ok nog het gezamenlijk ontbijt in de tente dan."

Burgemeester van wagen gevallen
Als de 'platte-wagen-optocht' terugkeert bij de tent dan zijn de wagens 'volgeladen' met uitgelaten kermisvierders. "As de koning of könneginnene old Eafselsen is dan hale wi-j ze neet thoes op moar bi-j 't oldershoes." Bertus vertelt dat veiligheid van het grootste belang is tijdens de ritjes. "Wi-j riedt altied heel veurzichtig. Burgemeester van Schaijk is d'r ooit al eens af evallen. Den had tevölle epimpeld. De ene kante klom hee d'r op, an de andere kante schot hee d'r af," lachen ze gezamenlijk. "Wi-j hebt ok met 't weer te maken. Dat he'j neet altied in de hand natuurlijk," vertelt Aloys. ''T ene joar dan brandt ze d'r zowat af, 't andere joar drieft ze zowat van de koare. Wi-j hebt al wal eens ne gruuwlijke stortbuje ehad. Zaten ze d'r net op."

"Machtig gezellig"
Aloys straalt het uit de ogen als hij het over 'zijn' kermis heeft. "Sinds ik in de kinderwagen zat ging ik al noar de karmisse hen. 't Is altied machtig gezellig man. De karmisse is nog altied eaven mooi, al komt d'r gin doezend man meer tegelieke in de tente zoas vrogger, moar nog steeds jong en old met mekare in de tent. Dat geet prima. Iederene pröt met mekare. D'r is nog nooit trammelant ewest. En d'r zit de laatste joaren weer ne stijgende lijn wat volk betreft," stelt Aloys tevreden vast. "Al mo'k d'r met ne rollator hen, ik goa d'r hen," kijkt Aloys al lachend vooruit.
Evenals Bertus maakte Aloys jarenlang deel uit van het bestuur. "Zestien joar zo'n betjen. Ze mossen mi-j d'r zowat oethouwen. Geld ophalen was ok altied mooi wark, moar ie waren d'r wal oavenden drok met, want bi-j völle leu mos ie d'r altied ene drinken. Mooi een betjen bi-jproaten." Toen één tractor met platte wagen niet meer voldoende was kwam het bestuur bij hem terecht met het verzoek om ook met tractor en platte wagen mee te doen, bestemd voor de jeugdkoning en –koningin. "Alles woar ze mi-j veur vroagt doo ik wal in principe," begint Aloys. "'t Mooie toen dat eerste joar was dat mien eigen nichtje Miranda de eerste könneginne was." Inmiddels rijdt Aloys al weer zo'n 25 jaar. '''t Is ne mooie traditie. En ach, ze vroagt eigenlijk helemoal neet meer. Ze goat d'r altied gewoon weer vanoet da'j 't doot. Laatst toen veurzitter Ronnie Papen bi-j mi-j an de deure was veur de collecte heb ik um moar effen evroagd veur de zekerhed of ik nog rieden mos. Sinds 2007 help ik ok Tonnie met onder de stange met 't scheten."


www.eefsele.nl