De veegploeg aan het werk op zondagmorgen in het Lichtenvoordse centrum.
De veegploeg aan het werk op zondagmorgen in het Lichtenvoordse centrum. Foto: PR

ZOMERRUBRIEK: De vakantiewerker deel 1

Voor de fun werken na afloop Zomermarkt

Nu vaste krachten hun biezen pakken, gaan vakantiewerkers aan de slag. Ook de toeristensector kan in het hoogseizoen extra hulp van vakantiewerkers gebruiken. Wie zijn deze vakantiewerkers en wat doen ze? In de komende weken publiceren Elna en Groenlose Gids over hoe zij deze zomer doorkomen. Deze eerste bijdrage gaat over de veegploeg van het evenement Zomermarkt in Lichtenvoorde.

Lichtenvoorde - Wanneer Lichtenvoorde in diepe rust afkoelt van een lange avond Zomermarkt treedt op zondagmorgen een veegploeg van 13 jongens aan. Het centrum van Lichtenvoorde moet in opdracht van de Stichting Zomermarkt Lichtenvoorde schoongeveegd worden. Het is 5 uur. De pleinen van de Markt en de Nieuwmarkt liggen bezaaid met afval.

Door Eveline Zuurbier


"We doen dit vakantiewerk hoofdzakelijk voor de lol. We hebben een groot hart voor de Zomermarkt. Verder verdient het goed om daarmee met onze vriendengroep naar Appelhof op Terschelling te gaan," vertelt Noël uitgelaten. "Echt vakantiewerk is het niet, maar meer een weekend voor de fun een beetje werken met je vrienden." Zo te zien klopt dat. Enkelen van het groepje hebben geen slaap gehad. Ze zijn 'gewoon doorgegaan met de Zomermarkt'. "Het is best zwaar werk als je geen slaap hebt gehad, " moet Mart bekennen. Bewapend met grote straatbezems, bladblazers en een paar gele containers vegen ze het centrum van Lichtenvoorde schoon. Plastic bekers en lege patat- en ijsbekers vegen ze in een baan over het midden van de straat en het plein. Om 7 uur komt de veegwagen van Dusseldorp die met de ronddraaiende bezems onder de vrachtwagens het achtergelaten straatvuil gemakkelijk kan opvegen. "Gelukkig is het niet zo warm. Vorige nacht was dat anders. Nu is het lekker." Er ligt niet zoveel rotzooi als vorig jaar toen op het marktplein vanaf een groot LED-scherm de kwartfinale van het Nederlands elftal werd bekeken. "Het valt dit jaar erg mee," bekent Lowie die voor de derde achtereenvolgende keer meehelpt. Zijn ervaring leert is dat wanneer je onder het podium veegt, je consumptiemuntjes en soms briefgeld tegenkomt. De vondsten zijn een extraatje die de jongens voor zichzelf mogen houden. De veeggroep Zomermarkt '15 staat onder leiding van Niek. De 20-jarige student bedrijfskunde heeft in eerdere edities ook met zijn vriendengroep deelgenomen aan dit Zomermarkt-weekendwerk. Hij is nu eindverantwoordelijk voor een schoon opgeleverd centrum en staat rechtstreeks in contact met de organisatie van de Zomermarkt. Wanneer het sein 'schoon' er is, kan driekwart van de groep naar huis. De anderen moeten door tot 12.00 uur: ze assisteren de organisatie bij de markt uitzetten. "Wanneer marktkramen verplaatst moeten worden of als een marktkoopman het bovenzeil van de marktkraam niet nodig heeft, halen wij dat met een golfkarretje. Kramen sjouwen is zwaar, maar rijden met een elektrisch golfkarretje over de warenmarkt vindt iedereen leuk." Maandagmorgen staat de veegploeg opnieuw paraat. Op deze morgen een uur vroeger, want de eerste winkels gaan om 8 uur open en dan moet het Lichtenvoordse centrum weer brandschoon zijn.