De tijdelijke toren bij Scouting Groenlo.
De tijdelijke toren bij Scouting Groenlo. Foto: Kyra Broshuis

Toren Scouting verdeelt buurt

Groenlo - De besturen van Sint Ludger en Scouting Groenlo willen graag een speeltoren bouwen op het terrein Jongensstad in Groenlo. Een deel van de buurt is hier niet blij mee en heeft een handtekeningenactie op touw gezet om de bouw van de toren tegen te houden. Afgelopen woensdag werd de buurt ontvangen op Jongensstad om te kijken hoe het 'achter de wal' geworden is én om uitleg te krijgen over de toren.

Door Kyra Broshuis


Nieuw terrein
De buurtbewoners geven massaal gehoor aan de uitnodiging. Voorzitter Mike Ruikers van Scouting Groenlo heet de aanwezigen van harte welkom. "Er is veel veranderd, voor ons maar ook voor jullie. Wij zijn ontzettend blij met het terrein zoals het nu geworden is." Voor wat betreft de wal vertelt Ruikers dat de scoutingleden de wal aan de binnenkant én bovenop mogen gebruiken voor hun activiteiten. "De wal aan de buitenkant mogen wij niet betreden. Dat hebben we ook heel duidelijk naar onze leden toe gecommuniceerd."

Multifunctionele toren
Vervolgens is het de beurt aan Erwin Klein Zeggelink, bestuurslid van Scouting Groenlo, die de aanwezigen uitleg geeft over de speeltoren. Middels een professionele 3D presentatie laat hij zien hoe de toren eruit komt te zien én, heel belangrijk voor de buurt, hoe het zicht vanaf de toren is. "Onze tekeningen zijn klaar, de toren voldoet helemaal aan onze wensen. Het betreft een multifunctionele toren die in het bos geplaatst moet worden. De bovenkant van het dak komt op 10 meter hoogte. De toren zal bestaan uit drie verdiepingen en kan gebruikt worden voor klimmen, abseilen, het bouwen van touwbruggen en als tokkelbaan. De toren blijft in zijn geheel grotendeels tussen de bomen, het uitzicht op de buurt is daarmee zeer beperkt.", zo legt Klein Zeggelink uit.
Tijdens de daarop volgende wandeltocht over het terrein komen de bezoekers bij een tijdelijke toren. Die is daar speciaal neergezet om te laten zien hoe hoog het wordt en wat de locatie is. De toren bevindt zich tussen hoge bomen en valt daardoor niet op. Ook het hoogste punt wordt door de bomen eromheen niet zichtbaar voor de omwonenden. Dat neemt de angst voor inkijk grotendeels weg. Enkele buurtbewoners klimmen in de toren om zelf de proef op de som te nemen. "Veel minder hoog dan ik gedacht had," vertelt een klimmer.

Niet blij met de buurman
Toch is de buurt is niet onverdeeld enthousiast over de te bouwen toren. De klachten variëren van angst voor geluidsoverlast tot het mogelijke probleem van inkijk. Maar het grootste bezwaar van de buurt is dat ze niet tijdig op de hoogte zijn gebracht van de mogelijke komst van de speeltoren. "We hebben in de krant moeten lezen dat er een vergunning aangevraagd is," zo luidt de kritiek van een buurtbewoner. Ruikers steekt de hand in eigen boezem door te zeggen dat de communicatie inderdaad beter had gekund. Wanneer een buurman zegt sowieso bezwaar in te zullen dienen reageert Ruikers als volgt: "Dat is uw recht. Wij willen u vanavond graag ons terrein en onze plannen laten zien. Als de communicatie in het verleden niet correct is geweest, willen we dat graag herstellen."

Blij met de buurman
Niet de hele buurt is echter tegen de bouw van de toren. Een groep, veelal buurtbewoners van het eerste uur, is juist blij met de scouting als buurman. "Wij wonen hier al tientallen jaren en hebben nog nooit overlast ondervonden van Scouting. Integendeel, wij vinden het geweldig wat deze jongens allemaal organiseren voor de kinderen van Groenlo. Jammer dat er door anderen zoveel tegenwerking wordt gegeven. Geef die jongens toch een kans om die toren te bouwen. Wij, als buurtbewoners die scouting een warm hart toedragen, hebben scouting aangeboden te helpen bij de bouw van de toren."
Mike Ruikers is na afloop niet ontevreden over de avond. "Het is goed dat zoveel omwonenden gehoor hebben gegeven aan onze uitnodiging. Door open en transparant te zijn hopen we op meer wederzijds begrip." Ook vanuit de buurt worden positieve geluiden gehoord. "Heel goed van Scouting dat ze ons hier uitnodigen. We zijn buren en we moeten samen verder. De hoogt van de toren valt me inderdaad mee."
En wat betreft de bouw van de toren? Wordt vervolgd.