Het ontwerp voor de nieuwbouw (voorzijde Kevelderstraat).
Het ontwerp voor de nieuwbouw (voorzijde Kevelderstraat). Foto: Theo Huijskes

Bestemming daghoreca met appartementen

Bouwplan voor panden in Kevelderstraat

Groenlo - De binnenstad van Groenlo wordt mede dankzij initiatieven van ondernemers op diverse plaatsen gemoderniseerd. In dit geval gaat het om een tweetal panden in de Kevelderstraat in hartje Groenlo, die reeds jaren achtereen leeg staan en daardoor een verpauperde, niet uitnodigende uitstraling hebben. In de betreffende panden Kevelderstraat 22 en 24 waren voorheen de ondernemers Voerman en Legro gevestigd en ze zijn in de loop der jaren in eigendom overgegaan naar Gebroeders Klein Gunnewiek Handelsonderneming B.V. in Groenlo.

Door Theo Huijskes


"De verloedering van de panden, alsmede van de achterterreinen is voor menigeen en ook voor ons een doorn in het oog. En daarom zijn wij als college bijzonder blij met andermaal een ondernemersinitiatief," aldus wethouder Vincent van Uem tijdens het perspraatje van b en w in de afgelopen week.
"Daarom ook hebben wij positief gereageerd op het ingediende principeverzoek om de bestaande bebouwing te slopen en te vervangen door nieuwbouw. Het nieuwbouwplan gaat uit van een horeca-activiteiten op de begane grond met daarbij op de eerste verdieping de realisatie van een viertal appartementen. Het is verder de bedoeling dat op het aan de achterzijde van de panden gelegen binnenterrein een aanbouw met bergingen, twee overdekte parkeerplaatsen en een trapopgang naar nog een extra appartement op de eerste verdieping komen, alsmede dat zestien openluchtparkeerplaatsen worden gerealiseerd. Daarnaast is er in het plan opgenomen dat er op hetzelfde binnenterrein een groot en gezellig terras komt voor de horecagelegenheden Kevelderstraat 22 en 24."

Stegenplan Groenlo
Met het door burgemeester en wethouders goedgekeurde plan wordt tevens een schakel uit het zogenaamde 'Stegenplan Groenlo' gerealiseerd. Aan de Zuidwestrand van het plangebied wordt namelijk een steeg aangelegd. Deze steeg, beginnende in de Lievelderstraat, vormt een schakel in het stegenplan en verbindt straks de gerenoveerde Rabeldersteeg via een oversteek in de Kevelderstraat met de Koningssteeg en vervolgens via de overdekte Streekmarkt Hart van Grolle met de Beltrumsestraat.
Grollenaar Herman van der Heijden van De Witte - Van der Heijden Architecten, is erg enthousiast over het totale plan. "Wij zijn hier reeds jaren mee bezig. Het heeft lang geduurd, maar dat heeft te maken met het feit dat het voormalige pand Voerman eigendom was van De Woonplaats. Toen Jos en Hans Klein Gunnewiek ook dit pand in handen kregen, konden wij pas goed aan de slag. Daarbij bleek dat een handhaving van de bestaande panden geen optie was. Het enige dat straks in de nieuwbouw terugkomt, zijn de oude gebinten. In zijn algemeenheid is er met de eigenaar een strategie ontwikkelt waarbij niet alleen de Kevelderstraat, maar ook het achterliggende aan de Koningssteeg grenzende terrein, dat niet bepaald een visitekaartje is voor de binnenstad van Groenlo, een enorme opwaardering ondergaat. De sloopvergunning is verleend, hetgeen betekent dat de Rouwmaat Groep direct na de bouwvakvakantie met de sloop kan beginnen."

Stimulering daghoreca
Nu de nieuwbouw door het college van b en w wordt toegestaan, wordt de ruimtelijke kwaliteit van de Kevelderstraat volgens het college sterk verbetererd. "Het voorgestelde pand heeft een goede gevelindeling en door het kleurgebruik, alsmede de wisselende gevelindelingen lijkt het pand uit meerdere panden te bestaan. Dit alles past uitstekend in het straatbeeld van de Kevelderstraat. In de Ontwikkelingsvisie centrum Groenlo (2011) is gesteld dat Groenlo een levendige stad met een multifunctioneel centrum moet zijn. De Kevelderstraat moet in die gedachtegang door de verbetering van het verblijfsklimaat kunnen uitgroeien tot een horecastraat. Het is daarom dat de vestiging van nieuwe daghorecagelegenheden in deze straat wordt gestimuleerd. Bovendien is de Kevelderstraat in het Programma Stad Groenlo 2012-2027 aangewezen als een gebied voor de ontwikkeling van dag- en verblijfshoreca. Met de komst van een vijftal nieuwe huurappartementen voor jong en oud wordt het wonen boven winkels ook nog eens gestimuleerd, omdat dit de binnenstad verlevendigt tijdens de uren dat de winkels gesloten zijn. En niet vergeten moet worden dat wij er in het centrum van Groenlo een groot aantal extra parkeerplaatsen bij krijgen. De ingang van het parkeerterrein bevindt zich straks aan de Koningssteeg," aldus het college van b en w.
Namens de ondernemende initiatiefnemers hoopt Hans Klein Gunnewiek op de spontane medewerking van de Grollenaren en in het bijzonder de buurtbewoners in de binnenstad. "Wij willen het liefst zo snel mogelijk beginnen, zodat wij al over een jaar kunnen spreken van een in alle opzichten en voor iedereen daadwerkelijke aanwinst voor Groenlo. Wij kijken in dat verband uit naar de interesse, en dat niet alleen voor de appartementen, maar zeker ook voor de op de benedenverdieping in te vullen mogelijkheden."
Donderdag 16 juli aanstaande vindt er vanaf 19.30 uur in BS22 in de Beltrumsestraat een inloop(informatie)bijeenkomst plaats.