Frits Gierveld en Maria Dicker tijdens de opnames.
Frits Gierveld en Maria Dicker tijdens de opnames.

TV-programmamakers 'Mooiste meisje van de klas' voor opnames bij Marianum

Groenlo – Het lukt allemaal nog net: opnames maken in een oud klaslokaal in het deel van Marianum dat in 1959 gereedkwam. Van de klapdeuren op de gang, de gemakkelijk schoon te maken vierkante bruine en beige tegels op de vloer en de tien keer overgeverfde open boekenkast in het lokaal. Als de docenten Frits Gierveld van het vak scheikunde en Maria Dicker van Engels-Frans voor de tv-camera verschijnen en vertellen over 'het mooiste meisje van de klas in 1989-1991', lijkt alles onveranderd te zijn.

Door Eveline Zuurbier


Op de achtergrond echter maakt Marianum aanstalten voor een grootscheepse vernieuwbouw. De grootscheepse renovatie met uitbreiding, waarbij de gevel uit 1959 als eerbetoon aan de paters Maristen uit Lievelde wordt behouden, kost 6,8 miljoen euro. Na de vakantie beginnen de lessen voor de leerlingen van de onderbouw in het gebouw van De Wheme. De bovenbouw blijft de lessen zoveel mogelijk volgen in het huidige gebouw.
De beide leraren halen in de nu nog erg drukke school met overvolle klassen herinneringen op. "Ja, er werd in die tijd op school veel georganiseerd. Klassenfeesten, het schoolcabaret, de beroemde en tevens beruchte werkweken, omdat er toentertijd buiten school niets was. Als afsluiting kwamen we bijeen in het naastgelegen café. Dat was ontzettend gezellig. Zoiets gebeurt niet meer. Nu gaat iedereen op vakantie naar landen als Italië, Tsjechië en dergelijke. We waren een katholieke school voor havo, vwo en gymnasium. De leerlingen kwamen zelfs vanuit Vorden en uit Meddo."
Op de eerste dag van de zomervakantie streek bij Marianum een cameraploeg neer voor opnames voor het amusementsprogramma 'Het mooiste meisje van de klas' van de AVRO-TROS. Eind jaren '80 zit Stefanie Raben uit Meddo in de havo-klas. Ze valt op omdat ze met haar kleding voorop loopt en niet verlegen is. Nadat ze klaar is met havo, schopt ze het binnen het jaar tot beroemd fotomodel in New York. "Een levensverhaal kan alle kanten op gaan. Het is een successtory of soms een dramatisch interessant verhaal." De televisieploeg bestaat uit twaalf mensen. Ze zijn enkele maanden druk met de research en vervolgens worden de vroegere klasgenoten, leerkrachten en anderen die een belangrijke rol speelden opgespoord voor boeiende televisieverhalen. Na de twee docenten werden er maandag nog drie klasgenoten in Marianum geïnterviewd. In het najaar wordt de aflevering over oud-leerlinge Stefanie Raben uitgezonden.