De onder bomen schuilende kinderen hebben zojuist het visdiploma ontvangen.
De onder bomen schuilende kinderen hebben zojuist het visdiploma ontvangen.

Vissport mateloos populair bij de jeugd

43 kinderen krijgen visdiploma

Groenlo - Maar liefst 43 kinderen uit Groenlo hebben in de afgelopen week een helemaal erkend visdiploma uitgereikt gekregen. Bestuur en leden van de Groenlose Hengelsport Vereniging (GHV) zijn laaiend enthousiast over de grote interesse van de zijde van de jeugd uit Groenlo voor de vissport. In de beleving van de harde kern van de Grolse hengelsportclub leeft de vissport onder de jeugd als nooit tevoren.

Door Theo Huijskes


"Dat het vissen in Groenlo zo populair is onder de jeugd, hadden wij niet kunnen bevroeden," aldus Erik Mentink, voorzitter van de GHV. "Vroeger was het assortiment sportmogelijkheden waaruit de jeugd een keuze kon maken, zeer beperkt. Maar juist omdat heden ten dage het aanbod van zowel binnen- als buitensporten alsmede andere vrijetijdsactiviteiten overweldigend is, zijn wij zo blij met de belangstelling voor de sport die wij uitdragen. Het begon allemaal reeds bij de door de GHV georganiseerde activiteit 'Schoolvissen', waar niet minder dan 133 kinderen aan deel hebben genomen.

En niet alleen de grote deelname overviel ons helemaal, ook de louter positieve reacties zowel van de zijde van de scholen als van de zijde van de ouders en de begeleiders en niet te vergeten de kinderen zelf." Mogelijk dat de vele media- en andere aandacht voor de stadsgracht in Groenlo, en dat met name gedurende de laatste maanden, voor een positieve impuls heeft gezorgd. Hoe het ook zij, de GHV is er blij mee. Dat overigens de gracht en de plaatselijke visclub onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, bewijst wel het gegeven dat de GHV reeds 77 jaar bestaat. De ooit door de Grollenaren Hendrik Kruidenier, August te Molder, Eduard Groothuis en Herman Oosterholt sr. opgerichte hengelsport- dan wel visvereniging. Een vereniging die vanaf de oprichting in 1938 onafgebroken het visrecht in of met betrekking tot de Grolse stadgracht heeft gehad. "Ik denk niet dat al dit soort zaken meespelen in de overwegingen van de jeugd om wel of niet voor de vissport te kiezen," zegt Erik Mentink. "Het is en blijft een buitengebeuren, waarbij de uitdaging van het visvangen nog altijd een belangrijke rol speelt." In dat verband wijst Mentink ook naar de grote deelname van 43 kinderen aan de viscursus. De cursus in het algemeen en de laatste dag (woensdag 8 juli jongstleden) in het bijzonder waren een groot succes. De neervallende regen kon niet voorkomen dat alle kinderen met gepaste trots het diploma in ontvangst mochten nemen.

Het begon met het schoolvissen: 133 deelnemers

Het bestuur en de begeleiding van de GHV gaan de activiteit binnenkort evalueren. Maar afgaande op de vele positieve reacties vanuit de club, kan het niet anders of er wordt op korte termijn nog veel meer op het gebied van de vissport voor de jeugd georganiseerd. Een activiteit die in ieder geval op het programma prijkt wordt gevormd door de vakantiewedstrijden. Zo beginnen deze wedstrijden binnenkort op een drietal dinsdagavonden (28 juli, 4 en 11 augustus aanstaande).
Hieraan is deelname mogelijk voor kinderen in de leeftijd tot en met 14 jaar. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden. Voor aanvangstijden zie de website.


www.visseningroenlo.nl