Peter, 2e van links, tussen zijn gasten in Studio Spitsbergen.
Peter, 2e van links, tussen zijn gasten in Studio Spitsbergen.

Luistersessie Peter Groot Kormelinks cd 'Weerkommen'

"Liedjes van het niveau Lohues"

Oost Gelre - In Studio Spitsbergen, de studio van technicus/multi-instrumentalist Bauke van der Laaken, is het lekker koel, aan de muur enkele relikwieën van de heer des huizes, enkele oude gitaren. Als die eens konden praten! In de studiokeuken Annet Groot Kormelink druk in de weer om het de gasten deze bijzondere middag naar de zin te maken met een overheerlijke Italiaanse salade en koude drankjes. Frisdrank en pijpjes bier. Uiteraard Grolsch, ook al is het Groningen waar deze luistersessie van het album 'Weerkommen' plaatsvindt. "Natuuurlijk Grolsch," roept Peter Groot Kormelink richting zijn gasten. "Ik kom oet Grolle," lacht hij en proost met enkele van zijn gasten van regionale omroepen, enkele bevriende journalisten en intimi uit zijn geboortestreek. Ze zijn hier voor een eerste kennismaking met zijn geesteskindjes.

Door Henri Walterbos


"Ik ben best wel een beetje zenuwachtig, moet ik bekennen," begint de gastheer. "Echt fijn dat jullie hier vanmiddag aanwezig willen zijn om met mij te luisteren naar de dertien liedjes die we gemaakt hebben voor de cd 'Weerkommen'. Ze zijn nog niet helemaal af, dus als je vindt dat iets niet klinkt of niet goed uitgesproken wordt dan geef dat maar aan. Alle opmerkingen zijn welkom. Dan kan ik er ook iets mee." Dan start Bauke 'Dat land dee leu' in, de eerste single van het project 'Weerkommen', waar wat hem betreft alles in zit wat hij voelt bij de Achterhoek. Via het vrolijke 'Angoan,' 'Elken dag een betjen meer' naar het stevige 'Oh Deerntje.' "Dit nummer is een ode aan de Achterhoekse pubermeiden van tegen de 20 aan. Dat zijn zulke mooie, lieve en spontane meiden, zo hartelijk. Waar je ze ook tegenkomt, als winkelbediende, als serveerster, met elkaar, ze zijn altijd vriendelijk met een mooie lach. Daar kan ik echt van genieten."

Rivaliteit Groenlo - Lichtenvoorde
Na een korte 'break' het prachtige 'Ans bu'j nans', dat in het Nederlands in de beste Jazzpolitie- of Splitsing-traditie een hit zou kunnen zijn in het rijtje 'Wind en zeilen' en 'Liefdesliedjes'. Vervolgens 'Veurlicht en achterlicht.' "Daar hoort een verhaal bij," begint Peter met een glimlach. "Voor degenen die het niet weten. Groenlo, waar ik vandaan kom, heeft een rivaliteit met Lichtenvoorde. Op de kerktoren van Groenlo stond in de jaren 60 een wit licht te schijnen en op die van Lichtenvoorde een rood licht. Groenlo noemden we het voorlicht en Lichtenvoorde het achterlicht. Dat was lachen. Als ik dan vanuit Groenlo naar mijn meisje fietste in Mariënvelde, dan zag ik in de verte zowel het witte licht van Groenlo als het rode licht van Lichtenvoorde, hoorde ik de koeien snuiven in de weiden. Daar gaat dit liedje over. Die lichten inspireerden me." Een ander nummer dat zeer dichtbij hem staat is 'Dreume in bleume'. "Ik ben opgegroeid in de traditie van bloemencorso's in de Achterhoek, zo ook in Groenlo. Daaraan deed ik als kind zelf mee en ik ging ook met een mandje op de fiets naar de boeren om dahlia's te halen voor mijn eigen karretjes. Ik ging naar alle kermissen in de buurt. Zieuwent, Mariënvelde, Beltrum en Lichtenvoorde, noem maar op. Bijzonder trots ben ik er op dat Lichtenvoorde mijn lied geadopteerd heeft als corsolied. Daar ga ik ook naar toe straks met het corso in september."

Bert Heerink en Mieke Stemerdink
Op de cd ook twee duetten met andere succesvolle Achterhoekers, die inmiddels uitgevlogen zijn maar nog steeds een sterke band met de streek onderhouden. "Bert Heerink (Vandenberg - HW) is een vriend van me. Hij doet mee op 'Vogelscheten,' nog zo'n mooie Achterhoekse traditie op kermissen en schuttersfeesten. Bert geeft dat nummer met zijn stem extra power." Op 'Wi-j bunt het verschil' gaat Peter in duet met Mieke Stemerdink, ooit bekend als zangeres van de Gigantjes. Met 'Onmundig' werd Peter geïnspireerd door de Belgische zanger Stromae. "Mooi wat die jongen maakt. Met het nummer 'Formidable' werd ik getriggerd door het veelvuldig gebruik van dat ene woord 'formidable'. Ik vroeg me af of er ook een Achterhoeks woord was waar dat mee zou kunnen. Dat is voor mij het woord 'onmundig.' De melodie en arrangementen zijn eveneens in de stijl van Stromae." Het bezorgt enkele aanwezigen kippenvel. Vervolgens 'd'n Witten Bulten', een klein liedje met enkel pianobegeleiding, waarin Peter een moment met zijn zoon Joseph als kleine peuter beleeft op de Grolse Kanonsbulten, onder sneeuw verstopt. Na afloop is het stil en veegt Peter dikke oprechte tranen uit zijn ogen. Dan het vrolijke, aanstekelijke 'Boer'n'. Hierin het verhaal van hoe een Achterhoekse boer in het leven staat, van werken op de boerderij tot en met daldeejen op de kermis en de Zwarte Cross. Slotnummer is 'Weerkommen,' waarin Peter beschrijft wat hij voelt als hij de Achterhoek in- of uitrijdt. De aanwezigen hebben enkele aanwijzingen voor Peter om misschien nog enkele kleine accentjes te leggen, maar Bas Treffers van RTV Oost zegt: "We zijn het er over eens dat de liedjes alle van grote kwaliteit zijn. Ze zijn alle van het niveau Daniël Lohues."

Trots
Peter is ontzettend trots op zijn Achterhoekse album, hij hoopt de Achterhoek ook. De cd zal 1 september verschijnen. Op 3 oktober wordt het album voor het eerst live gebracht in City-Lido te Groenlo. Kaarten zijn inmiddels verkrijgbaar via www.petergrootkoremlink.nl.


Remko Stöteler wint 2e IJsselCup-wedstrijd

Groenlo - Zondag 12 juli is de tweede wedstrijd om de IJsselCup gevist, locatie was de Bakerwaardseweg te Bronkhorst. Na viereneenhalf uur vissen was het Remko Stöteler die met de dagwinst aan de haal ging, gevolgd door Alwin Bessels en Frank Bomers. In totaal is er door tien deelnemers een kleine vijftien kilo vis gevangen. Het totaal na twee wedstrijden staat nu op bijna dertig kilo, met Stöteler op nummer 1.

Vanaf deze wedstrijd worden ook de overige wedstrijden instroom/uitstroom gevist. Dit houdt in dat er twee deelnemers in een kribvak zitten, de een links in de krib (uitstroom), de ander rechts in de krib (instroom). Dit is een luxe probleem aangezien er meer deelnemers meedoen aan de IJsselCup dan waar vooraf, qua locatiekeuze, rekening mee werd gehouden. Deelnemers die deze wedstrijd instroom loten vissen de volgende wedstrijd uitstroom en vice versa, zodat alle deelnemers nog twee keer instroom en twee keer uitstroom vissen.
De eerstvolgende IJsselCup wedstrijd wordt gevist op zondag 30 augustus bij het pondje te Bronkhorst. Voor die tijd zijn er nog drie vakantiewedstrijden - de eerste op dinsdag 28 juli, loten vanaf 16:45 uur, vissen van 18:00 uur tot 21:00 uur - en de Open Groenlose op zaterdag 8 augustus.

Voor de vakantiewedstrijden hoef je je niet op te geven, voor de Open Groenlose wel, door een mail naar
opengroenlose@visseningroenlo.nl.