Het NK Beugelen 2015 in Groenlo in volle gang.
Het NK Beugelen 2015 in Groenlo in volle gang. Foto: Theo Huijskes

Arno van Wees, Bob Baxendell, Marjan Harbers en Bianca Krabbenborg beste beugelaars

NK Beugelen in teken van jarige Grolsch

Groenlo - Het is zondag 19 juli 2015. In de Kevelderstraat in hartje Groenlo is sprake van een gezellige bedoening. Met de vijfde editie van het evenement NK Beugelen wordt namelijk helemaal invulling gegeven aan het straatbeeld, zoals dat is vastgelegd in de gemeentelijke Ontwikkelingsvisie voor het centrum van Groenlo. Nog duidelijker gesteld, het lijkt erop dat de Kevelderstraat vanwege het daar op dat moment heersende verblijfsklimaat al helemaal is uitgegroeid tot een horecastraat, zoals de plannenmakers dat voor ogen hebben. Het NK beugelen stond in het teken van 400 jaar Grolsch karakter.

Door Theo Huijskes


Tom Rooks en Erik Mentink, beiden geboren en getogen Grollenaren en tevens initiatiefnemers van de nostalgische activiteit NK Beugelen, willen het wel van de daken schreeuwen. "De Grolsch Bierbrouwerij is nog steeds van en voor Groenlo en dat geldt dus ook voor het NK Beugelen. Een evenement dat voor Grolle nooit verloren mag gaan."
Mentink is er nog iets stelliger in door te benadrukken dat een en ander zeker geldt nu begin dit jaar Brouwerij De Klok in De Lange Gang de naam Grolsch Brouwhuys De Lange Gang heeft gekregen en daarmee nog eens officieel is omgedoopt in het geboortehuis van de sedert 2004 in Boekelo gevestigde Koninklijke Grolsch Bierbrouwerij.
Het beugelen, een bezigheid waarmee honderden Grollenaren, waaronder talrijke vrouwen, in het verleden de kost hebben verdiend en nog eens honderden jongeren een leuk vakantiecentje hebben binnengehaald, is onlosmakelijk verbonden met de bekende beugelfles van Grolsch. En omdat de beugelfles, zeker als icoon, in de ogen van de Grollenaren niet is weg te denken, moet ook het handmatige beugelen blijven bestaan. Ook de zondagmiddag aanwezige delegatie van Grolsch, bestaande uit de heren Tom Huijskes, Alex Evenhuis, Henk Meijer en Stephan Stoffels, deelt die mening. Maar niet alleen zij. Ook marketing director Gisela Rule van Grolsch en wethouder Jos Hoenderboom van de gemeente Oost Gelre, die gezamenlijk het startschot gaven voor de zowel voor publiek als deelnemers vermakelijke voorstelling, vinden dat het gebeuren op geen betere plaats kan worden gehouden dan in de Vestingstad Grolle. Gisela Rule: "Groenlo is een stad met een onvoorstelbaar rijke historie. Als Grolsch zijn wij blij dat wij niet alleen aan die historie, maar ook heden ten dage nog aan het welzijn van deze plaats een steentje kunnen bijdragen." Collegelid Jos Hoenderboom merkte op dat Grolsch reeds 400 jaar lang op een niet meer te ontbinden manier met Groenlo is verbonden. "Wat mij betreft mag dat tot in de eeuwigheid zo blijven. Groenlo en Grolsch zijn niet alleen met elkaar getrouwd, het is een nooit meer op te splitsen dan wel te scheiden twee-eenheid."
Aan het NK Beugelen namen dit jaar circa twintig teams deel, onderverdeeld in een wedstrijd-, leut en damesklasse. En ook ditmaal, evenals bij alle voorgaande edities, was de totale organisatie, leiding en begeleiding in handen van de vriendengroep De Vrolijke Knobbelaars. Zorgde de Peter Cuyperband als huisorkest van Grolsch voor de vrolijke, muzikale noot, spreekstalmeester was andermaal Grollenaar Henk Nijhoff. Winnaar bij de heren werd het team Arno van Wees en Bob Baxendell in de wedstrijdklasse. In de leutklasse ging het team Marten Pillen en Siem Huijskes met de hoogste eer strijken. Bij de dames ging de eerste prijs naar het team Marjan Harbers en Bianca Krabbenborg. De prijs voor de ludiekste deelnemer ging naar het in passende kledij gestoken team Karel Meijer en Ronald Brockötter, de aanmoedigingsprijs naar het team Robin Brockötter en Bas Brinke en de sponsorprijs naar het damesteam Lalita Rooks en Hetty Michorius.