Drie dagen hadden de kinderen de musical Pippi geoefend en het decor gemaakt.
Drie dagen hadden de kinderen de musical Pippi geoefend en het decor gemaakt. Foto: Kyra Broshuis

Theaterweek van DITO trekt anderhalf zoveel deelnemers als vorige jaar: "Hulde voor deze club, onbetaalbaar wat zij voor de kinderen doen."

Goed ontvangen voorstelling Pippi Langkous bij De Bron

Groenlo - De Theaterweek van DITO heeft afgelopen donderdag een waar spektakelstuk opgeleverd. Drie dagen hadden de kinderen de musical Pippi geoefend en het decor gemaakt. Het resultaat mocht er zijn. De Bron barstte uit haar voegen van de toeschouwers én het enthousiasme van de deelnemers.

Door Kyra Broshuis


Jarenlang vermaakten de Grolse basisschoolleerlingen zich tijdens de bekende Kindervakantieweek, die in 2012 voor het laatst werd georganiseerd. Tijdens die laatste editie verzorgde toneelvereniging DITO het onderdeel theater. "Wij wilden daar graag mee verder. Toneel leeft ontzettend bij de kinderen en wij wilden graag iets doen voor de Grolse basisschooljeugd," vertelt initiatiefneemster Janine Tops. Samen met Francis Baack, Gijs van Dongeren en Leonie Giezen is zij de drijvende kracht achter de Theaterweek, die vorige jaar voor het eerst werd georganiseerd. "Maar het is zo dat de kinderen alles zelf doen. Van schminken tot decoropbouw en van licht en geluid tot het ontwerpen en maken van de kleding."

Auditieochtend
Dit jaar was de belangstelling enorm. "Vorig jaar hadden we 100 deelnemers, dit jaar 150. Dat is ook wel het maximum aantal kinderen dat we kunnen toelaten." De keuze voor de musical van Pippi Langkous blijkt een schot in de roos. "We hebben heel veel aanmeldingen gekregen van kinderen die graag Pippi willen spelen. Logisch, het is een prachtige rol."
De organisatie heeft een heuse auditieochtend georganiseerd waar de Pippi's in spe hun talenten konden laten zien. Tess Klein Tuente bleek dé Pippi te zijn. "Zij stond direct als een echte Pippi op het podium, een natuurtalent!"
De hoge verwachtingen heeft ze helemaal waar kunnen maken. De vele toeschouwers, De Bron was tot de nok toe gevuld met trotse ouders, opa's en oma's en andere belangstellenden, zien een prachtig optreden. Niet alleen van Pippi maar ook van de andere bekende figuren uit de verhalen van Astrid Lindgren. Zo zijn er uiteraard Tommie en Annika, tante Pastellia, de boeven, de politie en het aapje meneer Nilsson. De prachtige dansgroepen completeren de voorstelling en zorgen voor een waar schouwburggevoel.

Interactie met het publiek
Het verhaal over de aankomst van Pippi bij Vila Kakelbont wordt fantastisch neergezet. Ook veel andere bekende scenes zorgen voor een 'oh ja!'-gevoel bij de toeschouwers. Zo is er het verhaal over Pippi die de hele snoepwinkel leegkoopt en bij de speelgoedzaak voor alle kinderen iets aanschaft.
Er is veel interactie met het publiek. Regelmatig dansen de spelers door de zaal op de prachtige muziek die bij deze musical hoort. Ook die muziek én de andere geluidseffecten worden door de kinderen zelf geregeld. "Fantastisch voor de kinderen. Zelf het licht en het geluid regelen zijn natuurlijk prachtige taken voor techneuten in de dop."

Vrijwilligers
Janine Tops roemt de inzet van de vele vrijwilligers tijdens de Theaterweek: "We hebben zoveel medewerking gekregen van iedereen. De vrijwilligers zijn echt goud waard, zonder hen kunnen we dit niet neerzetten voor de Grolse kinderen." De spullen die tijdens het oefenen en bij de uitvoering gebruikt worden komen grotendeels van sponsoren uit de regio. "We doen alles low-budget maar zonder de materialen zijn we nergens. We zijn dan ook zeer gelukkig met de bedrijven die ons de spullen leveren."
Directeur Tonnie Zieverink van De Bron, waar de Theaterweek gehouden wordt, is bijzonder enthousiast over dit project en geniet zichtbaar van het optreden: "Mooi hé?"

Volgend jaar
Ook volgend jaar is er weer een Theaterweek in de eerste week van de grote vakantie. Tegen die tijd volgen er berichten over de plannen en de mogelijkheid tot inschrijving. "We hebben plek voor 150 kinderen. Dit jaar hebben we helaas al kinderen teleur moeten stellen. Het is belangrijk dat kinderen zich volgend jaar op tijd inschrijven." Janine hoopt dan ook weer op de medewerking van de vrijwilligers. "Hulde voor deze club, onbetaalbaar wat zij voor de kinderen doen."