Kinderen zijn gebiologeerd door deze straatartieste.
Kinderen zijn gebiologeerd door deze straatartieste. Foto: Ferry Broshuis

Grolse braderiedagen in de belangstelling

Regen deert enthousiaste toerist niet echt

Groenlo - Het regende zondag eerder dan verwacht en ook nog eens net iets langer dan verwacht. Dat is altijd lastig als je een echt buitenevenement op touw zet. De Tweede Grolse Braderiedag die zondag plaatsvond, had een beetje last van dat wat mindere weer.

Door Ferry Broshuis


Maar het is toch opvallend dat toeristen als ze eenmaal op het vakantieadres zijn aangekomen, zich niet laten weerhouden door het druilerige weer. Daarom was het ook zondag al weer heel vroeg in de middag toch weer aardig druk - wat minder dan bij de topper van de week ervoor - en de toeristen en ander bezoekers blijken ook nog eens heel enthousiast te zijn. Velen komen ook met de Grolse Vestingstad Express en hebben er gewoon zin in. Het valt overigens op dat de toeristen sowieso enthousiast zijn over het 'plaatsje Groenlo' zoals ze de veste noemen.

Nauwe straatjes
"Wat hebben jullie hier mooie nauwe straatjes, alles is zo dicht bij elkaar," is een reactie die je zondag ook veel hoorde. Ze begrijpen na uitleg dat het komt omdat het een vestingstadje is en de structuur daarvan door de eeuwen heen toch redelijk bewaard is gebleven. En de toeristen zijn zonder uitzondering razend enthousiast over de prachtige stadsgracht, ook al is er dan blauwalg geconstateerd. Dat mag de pret niet drukken.

Variatie in artikelen
In de Beltrumsestraat stonden heel wat kramen opgesteld en er was ook heel wat variatie in de producten en goederen die werden aangeboden. Dat is toch wat de toerist en de vakantievierende mens wil: lekker snuffelen, dingetjes wel of niet kopen, overleggen, nog eens terugkomen en dan toch kopen. Dat schept een heerlijke ontspannen sfeer, ook al miezert het een beetje.
Deze zondag ook veel straatartiesten, mensen van diverse pluimage die boeiende verhalen en presentaties hielden en kinderen en volwassenen lieten genieten. Of dat nu goochelaars of ballonnen producerende clowns waren, het was voor veel bezoekers allemaal interessant.
De Markt was in dat geheel het centrale punt en daar kunnen de toeristen neerstrijken, de grote parasols dienden eerst als beschutting tegen de lichte regen, maar gaandeweg werd het droger en konden er meer plaatsen worden ingenomen.

Variatie
Mensen die bijvoorbeeld geïnteresseerd zijn in kunst kunnen in Groenlo ook terecht. De VVV was open en daar konden de mensen nog net wat meer informatie krijgen die weer uitnodigt om ook op andere dagen Groenlo te bezoeken. In de Beltrumsestraat stond ook Inter Nos met de bekende 'Wos van Inter Nos' en dat is altijd een markant punt en een goed moment om letterlijk toe te happen. In het programma was ook opgenomen het kratklimmen; die actie is wel voortvarend van start gegaan maar moest wegens een technisch mankement helaas voortijdig worden beëindigd.

De toeristen zijn enthousiast over de stadsgracht

De opzet en aanpak van de braderiedagen, zoals het officieel heet, blijkt een voltreffer. Komend weekend zal die overigens niet plaatsvinden omdat dan de Zwarte Cross wordt gehouden. Zoals bekend een megagebeurtenis. In Groenlo is aankomende zondag wel de Vestingdag. Was het de vorige week zondag een dag waarop de verenigingen zich presenteerden, op zondag 2 augustus zal de laatste braderie in het teken staan van het standwerkersconcours. Dat is al enkele jaren een groot succes. De radde praters die met veel elan en een zeer rijke woordenschat hun producten aanbieden en aanbevelen. Dat wordt volgens de organisatie echt genieten en u kunt dus alvast in uw agenda zondag 2 augustus aankruisen als een mooie dag om de veste Grol te bezoeken. Volgens de werkgroep Grolse Braderiedagen komen er zeker 10 standwerkers van allure naar Groenlo en die zullen elk op zeer karakteristieke wijze extra kleur geven aan deze laatste braderiedag van dit jaar.

Een clown ontbrak zondag ook niet