Lowie te Dorsthorst aan het werk in De Hassinkhof.
Lowie te Dorsthorst aan het werk in De Hassinkhof.

ZOMERRUBRIEK: De vakantiewerker deel III

Bejaarden: "Leuk, een jongen in de zorg"

In bejaardenoorden is de vakantieperiode ook doorgedrongen. Daar waar gaten in de roosters vallen, vullen vakantiewerkers de 'thuisgebleven' beroepskrachten als het kan zoveel mogelijk aan, zodat de ouderen die er wonen weinig van de vakantieperiode merken. Voor jongeren een ideaal moment om iets bij te verdienen. En je leert er meer dan je denkt!

Beltrum – In woonzorgcentrum 'De Hassinkhof ' in Beltrum helpt Lowie te Dorsthorst. Een jongeman van amper 18 jaar is een opvallende verschijning in zorgland. De generatie die er woont zijn jonge mannen in de zorg en verpleging niet gewend. Vroeger was dat aan meisjes voorbehouden. En vandaag de dag is in die optiek nog maar weinig verandering in gekomen: mannelijke verzorgers zijn nog altijd in de minderheid. Ook voor vakantiewerk zijn het hoofdzakelijk vrouwelijke scholieren die vragen naar een bijbaantje in de lange zomervakantie. "De bewoners reageren anders op een jongen. Een mannelijke vakantiewerker valt op. De bewoners vinden het leuk dat een jongen meehelpt. Ze reageren vrolijk en opgewekt. En Lowie reageert hartelijk en beleefd terug."

Door Eveline Zuurbier


Via zijn moeder die in de Hassinkhof werkzaam is, wist Lowie dat ze in de vakantieperiode extra handen konden gebruiken. Hij schreef een mail en liet daarin weten dat hij 'open stond voor alle werkzaamheden die er zoal te doen zijn'. Lowie werd aangenomen en vanaf 20 juni is de Lichtenvoordenaar dagelijks druk doende. De werkzaamheden variëren van helpen het ontbijt klaar te maken en de bedden opmaken tot aan het schoonmaken van de appartementen en de 'openbare ruimten', zoals Lowie de gezamenlijke woonkamers en de personeelskamer noemt.

"Extra alert om bacteriële infecties te voorkomen"

"De keuken en de badkamer in de appartementen moeten goed schoon gemaakt worden. In de zomer zijn we extra alert om bacteriële infecties te voorkomen." Vandaag heeft hij zes appartementen op zijn rooster staan.
De bewoners kijken ervan op: een jongen in de zorg. Sommigen keken een beetje de kat uit de boom, toen Lowie voor het eerst met hen in contact kwam. "Een jongen waren ze niet gewend", vertelt Lowie. Hij merkt dat mensen opgewekt reageren en zijn werk door de gegeven complimentjes gewaardeerd wordt. "Ik merk dat het contact anders is. Ik denk ook dat ze ook een ander praatje met mij hebben", vertelt Lowie. Ambities om in de toekomst een baan in de zorg te hebben heeft Lowie nog niet. "Ik ga nu eerst twee jaar VWO doen. Ik kan namelijk niet verder dan in Arnhem gaan studeren. Ik ga voor de sport, voor voetbal bij De Graafschap. Volgend jaar krijg ik meer duidelijkheid, wanneer ik van de jeugd naar de senioren ga, wat het uiteindelijk gaat worden: een sportcarrière of een maatschappelijke carrière."