Kim Jongenotter:
Kim Jongenotter: "We zetten met de contactcirkel in op zelfredzaamheid van mensen." Foto: Kyra Broshuis

In Winterswijk en Oost Gelre

Rode Kruis zet contactcirkel op

Winterswijk/Oost Gelre - Het Rode Kruis Oost Gelre en Winterswijk start in september met het invoeren van contactcirkels. Dit zijn eigentijdse opvolgers van de welbekende belcirkel. Iedereen kent de verhalen van mensen die met bijvoorbeeld een gebroken heup in huis liggen en geen hulp kunnen inschakelen. Daar wil het Rode Kruis wat aan doen. Kim Jongenotter, coördinator contactcirkel, onderstreept het belang van dit initiatief.

Door Kyra Broshuis


"Het is ontzettend belangrijk om sociale contacten te hebben. Helaas heeft niet iedereen dat. We merken dat bijvoorbeeld vooral in de vakantietijd. Iedereen is weg en wat kun je doen als je iets overkomt? Deze cirkels zijn bijzonder effectief en ook nog eens relatief eenvoudig op te zetten."

Dagelijkse controle
Het principe van de cirkel is even simpel als doeltreffend: maximaal 10 personen sluiten zich aan bij de cirkel. Middels een intakegesprek met een vrijwilliger van het Rode Kruis wordt bekeken waar de deelnemer behoefte aan heeft.
Elke dag wordt er gebeld met de deelnemer, dit gesprekje duurt niet langer dan 5 minuten. "Het gaat niet om het sociale contact. Het is echt een controle of het goed gaat met de betreffende persoon." Wanneer de vrijwilliger na verschillende pogingen geen gehoor krijgt, wordt de sleutelfiguur ingeschakeld. "Elke deelnemer wijst twee sleutelfiguren aan, dat kunnen bijvoorbeeld buren of familieleden zijn. Wanneer zij ingeschakeld worden, gaan ze bij de deelnemer thuis kijken wat er aan de hand is."
De cirkel wordt echter niet onderbroken. Op deze manier is het dus niet mogelijk om langer dan een dag onopgemerkt te blijven, zo legt Jongenotter uit.

Lokaal toegepitst
Het Rode Kruis organiseert deze contactcirkels op lokaal niveau door het hele land. "Daarbij gaan we uit van de situatie in de plaats zelf. Hier werken we op een andere manier dan bijvoorbeeld in Amsterdam. Het naoberschap leeft hier gelukkig meer, maar dat betekent niet dat je er zomaar vanuit kunt gaan dat de buurt wel op je let. Als je aangesloten bent bij één van onze cirkels weet je zeker dat je niet onopgemerkt blijft."

Calamiteiten
Vanuit de overheid wordt het steeds meer gestimuleerd om, ook op oudere leeftijd, thuis te blijven wonen. Dat de zogenaamde participatiemaatschappij ook nadelen heeft, ondervindt het Rode Kruis dagelijks. "Daarom is besloten om onder andere de contactcirkel in te zetten. Die kan ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld waarschuwingen bij extreme weersomstandigheden of andere calamiteiten." Overigens is het niet zo dat er uitsluitend telefonisch contact kan zijn. "Nee hoor, wanneer mensen liever appen of sms'en kan dat natuurlijk ook."

Vrijwilligers
De afdeling Oost Gelre en Winterswijk van het Rode Kruis doet echter nog veel meer. "We zijn een actieve afdeling en organiseren onder andere evenementenhulp, bijvoorbeeld bij de Zwarte Cross, cursussen eerste hulp, welfare, bijzondere vakanties, het tracingteam én zelfredzaamheid. De contactcirkel valt onder die laatste noemer."
Voor al deze activiteiten is het Rode Kruis eigenlijk doorlopend op zoek naar vrijwilligers. Vooral coördinatoren voor de contactcirkel zijn hard nodig. Hebt u belangstelling? Neem dan contact op met Kim Jongenotter via kjongenotter@rodekruis.nl of stuur een briefje naar Rode Kruis Oost Gelre en Winterswijk: Gasthuisstraat 78, 7101 DX, Winterswijk.