Expositie in Stadsboerderij Grolle.
Expositie in Stadsboerderij Grolle. Foto: Theo Huijskes

'Knippen en Plakken'

Nieuwe expositie Stadsboerderij

Groenlo - De Stadsboerderij Grolle in de Notenboomstraat in Groenlo timmert de laatste tijd behoorlijk aan de weg. Dit heeft tot gevolg dat de museumachtige boerderij een bezienswaardigheid is waarvoor veel belangstelling bestaat. Zeker in het huidige vakantieseizoen vormt de Stadsboerderij een trekpleister voor velen en dat met name voor de in Groenlo en omgeving aanwezige of verblijvende toeristen. Dat ook inwoners uit de Achterhoek zelf met de regelmaat van de klok de boerderij bezoeken, heeft te maken met de grote mate van variatie in de exposities die er doorlopend worden georganiseerd en dat voor alle leeftijdsgroepen.

Zo vindt er in de maanden augustus en september weer een nieuwe expositie plaats. Die staat in het teken van een creatieve hobby, te weten 'plakken en knippen'. Iedereen heeft als kind, en misschien later ook wel als volwassene, iets gedaan met papier. Knippen en plakken, zoals dat vroeger heette en heden ten dage nog steeds. Maar dat je zoiets kunt laten uitgroeien tot een creatieve hobby, lukt maar weinigen. Willa Holterman heeft hierin haar eigen stijl gevonden. Zij woont in Dinxperlo en werkt al meerdere jaren met papier. Dit verwerkt ze op doek, bijvoorbeeld als mozaïek, maar ook driedimensionaal.
Zij is het nu, die deze maanden haar vele, kleurrijke werk exposeert in de Stadsboerderij Grolle. Naast het werken met papier, maakt Willa ook schilderijen met acrylverf en tekent/schildert zij naast portretten ook kleine dingen zoals kaarten. Zoals ze zelf zegt, heeft ze zo een prettige combinatie gevonden in haar werk. De expositie in de Stadsboerderij Grolle laat naast het mozaïekwerk ook de andere kant van haar werken zien. Getekende portretten, kaarten en schilderijen. Voor het mozaïekwerk gebruikt ze papier en dun karton, dat ze vooraf meestal beschildert met acrylverf. Haar kaarten laten zien hoe eenvoudige figuurtjes veel kunnen vertellen. Wat opvalt in haar werk, is het kleurgebruik. Ze houdt van warme kleuren die elkaar versterken. Vaak zit er in haar werk een grapje of een dubbele betekenis verwerkt. Maar veel belangrijker is, wat het de toeschouwer doet. Titels horen er nou eenmaal bij, maar zijn ondergeschikt aan haar werk. Het werk is heel begrijpelijk en spreekt voor zich. Het straalt openheid en blijdschap uit.
Belangstellenden die de expositie willen bezoeken, kunnen gerust hun kinderen of kleinkinderen meenemen. Zij zien vaak dingen/accenten, die voor de volwassenen onopgemerkt blijven. Zelfs de restjes papier worden nog weer gebruikt voor bijvoorbeeld visitekaartjes. Ieder kaartje is daardoor uniek. Zoals Willa zelf zegt: "Loop eens binnen in dit monumentale pand wat zoveel te bieden heeft. Ik hoop dat iedereen, groot en klein, met een blij gevoel weer naar huis gaat. Dan heb ik mijn doel bereikt." In de maanden van de expositie zal ze proberen op de donderdagmiddag aanwezig te zijn. De Stadsboerderij Grolle is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.30 uur tot 16.30 uur. De entree is 2 euro, daarvoor krijgt iedere bezoeker ook een lekker kopje koffie, thee of een glaasje fris. Ook inbegrepen is een rondleiding door dit historische pand. Het adres van de Stadsboerderij Grolle is Notenboomstraat 15 in Groenlo.