Het motto van de Grolse Kermis: 'Deur Grolle, Veur Grolle!'
Het motto van de Grolse Kermis: 'Deur Grolle, Veur Grolle!' Foto: Theo Huijskes

Volksfeest van 15 tot en met 17 augustus

Kermis en horeca nog niet op één lijn

Groenlo - De jaarlijkse Grolse kermis vindt dit jaar plaats op zaterdag 15, zondag 16 en maandag 17 augustus. Hiermee houdt de gebruikelijke kermisdinsdag op te bestaan. Een wijziging waarmee dientengevolge een einde komt aan een meer dan 170 jaar bestaande traditie. Toen een aantal jaren geleden het besluit werd genomen om het jaarlijkse Groenlose volksfeest reeds op de zaterdag te laten beginnen, werd langzamerhand duidelijk dat de dinsdag als vierde dag net iets teveel van het goede werd en om die reden ook steeds minder belangstelling kende. In navolging van het besluit van de Stichting Grolse Kermis om de dinsdag in het programma te schrappen, worden er ingaande dit jaar op die dag ook geen kermisattracties meer opengesteld.

Door Theo Huijskes


Het motto van de Grolse Kermis is ook dit jaar 'Deur Grolle, Veur Grolle!'. Een meer dan lovenswaardige doelstelling op papier. Maar wat is eigenlijk de praktijk? Uw verslaggever besloot daarom deze vraag voor te leggen aan de beide regisseurs van het traditionele volksfeest: kermis en horeca. De achterliggende gedachte daarbij is het gegeven dat het bestuur van de Stichting Grolse Kermis vorig jaar reeds een, zoals achteraf bleek, vergaande koerswijziging doorvoerde door de kermistent op de Maliebaan nabij de muziekkoepel zelf te gaan exploiteren, hetgeen een controverse tot gevolg had tussen hetzelfde bestuur en de Stichting Horeca Evenementen Groenlo. Het kermisbestuur onderbouwde destijds deze beslissing met het argument dat er om organisatorische en vooral financiële redenen de noodzakelijke synergie niet meer aanwezig was om een gezamenlijke oplossing vorm en inhoud te kunnen geven. De Grolse kasteleins stelden daar toen tegenover dat de organisatoren van de kermis de grenzen met betrekking tot datgene wat redelijk is, en dat vooral op financieel terrein, ver overschrijden. Ook konden beide partijen het niet eens worden over een gezamenlijke munt, hetgeen bij met name de kermisvierende Grollenaren in totaal verkeerde aarde viel.

Geen eenheidsmunt
Bij monde van woordvoerder Mechteld Wissink geeft de Stichting Horeca Evenementen Groenlo aan dat men een gezamenlijke oplossing in de vorm van een soort compromis niet heeft kunnen bewerkstelligen. "Er zijn diverse gesprekken gevoerd, waarbij allerlei voorstellen zijn gedaan. Maar we zijn er met elkaar niet uitgekomen. Ook de tussenkomst van de gemeente Oost Gelre heeft niet het door mogelijk geheel Groenlo gewenste resultaat. Als horeca zijn wij bereid om bepaalde concessies te doen en ook om hun munt aan te nemen, maar omgekeerd zijn zij niet bereid om onze munt te accepteren. Er is weliswaar sprake van een klein prijsverschil, zijnde 10 eurocent per munt, maar men moet begrijpen dat wij voor de kermisfestiviteiten personeel moeten inhuren en dat het gebeuren in de kermistent op de Maliebaan wordt gerund door vrijwilligers. Het is bijzonder jammer voor Groenlo, maar een keertje houdt het op. Ons streven is erop gericht om een win-winsituatie te creëren, waarbij wij het samen gaan doen. Zo willen wij ook gaarne dat onze activiteiten in het gebruikelijke kermisboekje worden opgenomen om op die manier gezamenlijk naar buiten te treden. Maar dat is kennelijk iets wat dit stichtingsbestuur niet ambieert. Zij willen niet samenwerken, zij willen schijnbaar alles zelf beslissen. Bovendien legt men wat financiële wensen betreft de lat te hoog. Blijkbaar wordt er door deze organisatie nog steeds gedacht dat de Grolse Horeca kan worden aangemerkt als de kip met het gouden ei. Als horeca willen wij niet met modder gooien, maar op deze manier is er geen sprake van een constructieve samenwerking."

Positieve benadering
De conclusie dat er hier twee kemphanen tegenover elkaar staan, wordt door voorzitter Marcel Oldenkotte van de Stichting Grolse Kermis ontkend. "Wij van onze kant hebben in de afgelopen periode een positieve toenadering gezocht, maar de gewenste medewerking van de zijde van de Grolse horeca ontbreekt. Het heeft dan geen zin om iets te gaan forceren. Daarvoor is onze stichting niet in het leven geroepen." Aangevuld door Marjolein Houwer, verantwoordelijk voor de pr: "Het is onze taak om voor iedereen, en dat van jong tot oud, een gezellig en vrolijk kermisfeest te organiseren. En dat gaat op onze manier prima. Natuurlijk heb je in Groenlo voor- en tegenstanders van een tent en dat mag."


Lees verder op pagina 7