Wout Hulshof op zijn ouderlijke boerderij.
Wout Hulshof op zijn ouderlijke boerderij. Foto: Eveline Zuurbier

RUBRIEK: De Vakantiewerker deel V

Vakantiewerk bij ouders

Van oudsher stamt de lange zomervakantie uit de tijd dat boerenkinderen moesten helpen op het land. Wanneer het hooi moest worden binnengehaald schoot ook de buurt te hulp. Maar heeft de boer al deze vakantiekrachten nog nodig? De vakantiewerker op de boerderij moet je met een kaarslichtje zoeken, tenzij de boer aardbeien of ander zomerfruit teelt. Elna en Groenlose Gids gingen de boer op en volgden Wout bij zijn vakantiewerkzaamheden.

Mariënvelde/Lievelde – De romantiek van werken bij een boer heeft nog weinig ingeboet. Een werkvakantie bij de boer in het buitenland wint aan populariteit. Op het Australische platteland is langzamerhand een overkill aan backpackers uit Europa ontstaan. De vergoeding die je daar ontvangt is bijzonder laag. Je moet het doen voor de taal, de cultuur en het contact met de inwoners, niet voor extra bijverdiensten.

Door Eveline Zuurbier


In Nederland is vakantiehulp op een boerderij door verregaande automatisering en de specialisatie van het boerenambacht overbodig geraakt, vertelt de familie Hulshof uit Mariënvelde. Zoon Wout (14) helpt in de vakantie op de boerderij van zijn ouders. Interesse in een boerenbedrijf is zijn drijfveer. Hij volgt een agrarisch gerichte vmbo-opleiding in Borculo.
Voor het echte bijbaantje en wat vakantiegeld verdienen, is hij elke zaterdag te vinden op Kaasboerderij Weenink in Lievelde, zegt Wout. Door de combinatie van boerderijbeleving, de kaasmakerij, de boerderijwinkel en de horeca, kunnen ze in Lievelde extra hulp van jonge mensen gebruiken. De werkzaamheden verschillen niet zo heel veel van thuis. Zowel thuis als bij de kaasboerderij is er geïnvesteerd in een nieuwe serrestal. De koeien worden gemolken door een robot. Een mestrobot houdt de stal schoon. Dit gaat 24 uur per dag en 7 dagen per week zo door. Een van zijn taken is wanneer er bijvoorbeeld een oude koe in het afgelopen etmaal niet in de melkrobot is geweest, deze in de weide op te halen. "Vaarskoeien die voor het eerst een kalf hebben gehad en die nog nooit in de robot zijn geweest , moet je geruststellen."

Automatisering maakt hulp overbodig

Op de boerderij is er op elk moment van de dag en overal werk te doen. Belangrijk voor het rantsoen en om het risico op de overdracht van ziektes te beperken is dat melkkoeien, koeien die droog staan (drachtig), de pinken (1-jarige runderen) en de kalfjes apart staan. De koeien kunnen verder zelf bepalen wanneer ze naar buiten willen, wanneer ze willen eten en gemolken willen worden. Aan de hand van de chip in de halsband kan de boer precies aflezen of ze in de weide zijn geweest, hoeveel melk ze hebben gegeven, of ze voldoende hebben gegeten en zo de gezondheid controleren. De techniek draagt bij aan dierenwelzijn.
Er heerst een serene rust in de stal en het bijkomstige werk bestaat uit hoofdzakelijk de controle van de leefomgeving van de dieren. "Een goede afrastering maken zodat de dieren in de juiste weide geloodst kunnen worden, is werk dat regelmatig terugkeert. Vooral wanneer de stal net nieuw is en de koeien in een andere weide gaan, moet de loop net anders geregeld worden," legt Wout uit. "Laatst toen het zo warm was, dan laat je de koeien alleen in de ochtenduren in de weide lopen. Je haalt ze dan op uit de weide."
Andere voorkomende werkzaamheden die Wout op beide boerderijen verricht zijn: de ligboxen schoonhouden, de kalveren voeren, de pinken weiden en hun stallen opstrooien. Thuis, op eigen terrein, rijdt hij trekker. Vandaag heeft hij op het land hooi geschud. "Voor de grootte van onze boerderij hebben wij een kleine trekker, die mag best groter zijn."