De opening van de kinderspelen tijdens de Grolse Kermis in 2014.
De opening van de kinderspelen tijdens de Grolse Kermis in 2014. Foto: Theo Huijskes

"Alle kermisactiviteiten en kermisfestiviteiten beter met elkaar verbinden!"

SGK verder op ingeslagen weg

Groenlo - "Wij hebben maar één streven en dat is als Stichting Grolse Kermis op de prachtige Maliebaan in hartje Groenlo een geweldig volksfeest neer te zetten voor jong en oud." Dit zegt Marcel Oldenkotte, voorzitter van de SGK. "Gedurende de kermisdriedaagse zorgen wij niet alleen voor een gezellig aangeklede tent, ook op tal van andere terreinen zal er gezorgd worden voor volop vermaak. Daarbij moet gedacht worden aan de mogelijkheid om de (verlichte) bloemenpanelen te bezichtigen en naast activiteiten voor de ietwat rijpere jongeren de traditionele volksspelen en in het bijzonder voor de allerjongste jeugd een uitgebreide selectie van kinderspelen."

Door Theo Huijskes


Marjolein Houwer, binnen het stichtingsbestuur belast met pr-zaken, zegt dat de in 2014 gehouden Kermis goed is geëvalueerd. "Wij hebben daarbij goed geluisterd. Dat niet alleen naar alle vrijwilligers binnen de stichting, maar ook naar de individuele kermisvierders. Vervolgens goed nagedacht en daarna een aantal weloverwogen aanpassingen doorgevoerd.

Zo zal de tent weer op de oude, vertrouwde plek oftewel op het verharde gedeelte van de Maliebaan komen te staan, waardoor onder andere de toiletten weer direct vanuit de tent bereikbaar zijn. Daarnaast komt de entree van het feestterrein weer aan de zijde van de Wheme nabij de basisschool De Ni'je Veste. De toegang aan de zijde van de Eibergseweg was vorig jaar geen succes."

Opstelling
Volgens Marcel Oldenkotte wil men op die manier een betere doorstroming dan wel looprichting creëren, waarbij iedereen gediend is: "Zo zullen ook de kermisattracties een andere opstelling krijgen, waardoor er een aaneenschakeling plaatsvindt van kermisactiviteiten en festiviteiten in het centrum van Groenlo, op het plein met kermisattracties in de Wheme en op het feestterrein op de Maliebaan."

Organisatievorm
Om het jaarlijkse feest te kunnen organiseren beschikt de SGK over maar liefst 32 leden, die worden aangestuurd door een uit niet minder dan 11 leden bestaand bestuur. Een organisatievorm die garant moet staan voor een knallend programma.

Financiering
Wat de financiering van de activiteiten betreft, is de stichting verzekerd van een gemeentelijke subsidie, sponsorgelden, de opbrengsten uit de exploitatie van de tent en de opbrengst van de huis-aan-huiscollecte. Desondanks staat het programma niet bol van al te imponerende activiteiten. Ook is er in navolging van vorig jaar geen plaats voor een groots vuurwerk.

Drie dagen
De Kermis wordt dit jaar officieel geopend op de zaterdagavond en dat om 21.30 uur door de wethouders Marieke Frank en René Hoijtink, die de dan op vakantie zijnde burgemeester Annette Bronsvoort vervangen. Daaraan voorafgaand zullen de koningsparen van 2014 vanaf Welgelegen Stadscafé & Boothuis in bootjes naar de Maliebaan worden gevaren.

De gehele zaterdagmiddag staat in het teken van de kinderspelen. De zondag wordt ingevuld met activiteiten zoals het Grols Spelspektakel en een heuse talentenjacht. Kermismaandag wordt helemaal opgeslokt door het onderdeel volksspelen, waarbij alle aandacht zal uitgaan naar de nieuwe koningsparen 2015 bij de onderdelen vogelschieten, vogelgooien en vogelschieten voor de jeugd.

Iedereen is gediend bij een betere looprichting

Horeca-activiteiten
Maar zoals in deze krant vermeld, zit de horeca van Groenlo ook niet stil. Als Stichting Horeca Evenementen Groenlo is er een programma in elkaar gezet met voor elk wat wils. Een programma dat zich met name afspeelt op de Markt in Groenlo, in de Kevelderstraat, alsmede op de Ganzenmarkt en op het nabij het kermisattractieterrein gelegen Europlein. De kasteleins willen daarmee ook dit jaar laten zien dat het autovrije, historische centrum van het vestingstadje Grolle zich uitermate goed leent voor een volksfeest als de Kermis.

Dwars deur Grolle
Overigens is er nog een activiteit, die buiten de verantwoordelijkheid van de SGK en de horeca wordt georganiseerd, en dat is het evenement 'Dwars deur Grolle'. Deze sportactiviteit van RTC de Stofwolk in samenwerking met Lopersvereniging Groenlo vindt op Kermiszondag voor de achtste maal plaats. Na een stratenloop (aanvang 12.30 uur) vinden er drie criteriums plaats voor achtereenvolgens de sportklasse, de recreanten en de amateurs.