De standwerkster in volle actie.
De standwerkster in volle actie.

Op derde en nu zonnige braderie

Volop genieten van standwerkers

Groenlo - De werkgroep die de braderiedagen organiseert wreef zich zondagmorgen vergenoegd in de handen. De weergoden hadden deze dag het beste met hen voor. Al vroeg was de binnenstad lekker vol met veel, heel veel toeristen. En die komen af op de koopjes, op de terrassen en deze zondag was er ook veel extra's te genieten want er waren standwerkers, een tiental zelfs.

Door Ferry Broshuis


Kunst
Standwerkers hebben een zeldzame eigenschap: zij kunnen op ongelooflijke wijze hun waren aanprijzen. Hun verbale vermogen is groot en ze weten daar bovendien met veel charme gebruik van te maken. Zij kunnen bij wijze van spreken een oude koffiekan als een compleet en exclusief servies aanprijzen. Het luisteren alleen al naar deze woordkunstenaars is lekker genieten en dan leidt het er toch vaak toe dat een aankoop wordt gedaan.
Het is precies dat beetje extra dat nodig is om de bezoeker tot aankoop te laten overgaan. Er was ook een prachtige muzikant die met een soort rodeokoe en een accordeon door de straten trok en de stemming onder de mensen nog eens extra verhoogde. De hele Beltrumsestraat stond vol met kramen met allerlei artikelen en dat was ook het geval op het Europaplein en in een deel van de Lievelderstraat. Je kon een rit op een paard maken en er was weer een clown die de kinderen vermaakte.
Terrassen
En natuurlijk zijn de terrassen op zo'n zondag overvol; het is er heerlijk zitten en kijken naar de mensen die in grote stromen aan - en aflopen. De leden van de werkgroep die de organisatie van deze braderiedagen op zich nemen kunnen er met een tevreden gevoel op terugkijken. Veertien dagen geleden toonde het weer zich nog een kleine spelbreker, maar zondag was dat niet aan de orde. Integendeel zelfs! Jan van der Veen, voorzitter van de werkgroep, was voor het laatst in deze functie actief en hij was tevreden met de ontwikkelingen. Een aantal jaren geleden werd besloten van de donderdag als braderiedag af te stappen en naar de zondag te verkassen en dat is zonder meer een trouvaille geweest.

Uden
Om nog even terug te komen op de standwerkers. Bij de Markt stond een standwerkster, een aardige vrouw die een fantastisch verhaal hield en het ook zo mooi kon laten eindigen. Als je een product bij haar kocht en het zou niet bevallen - wat onvoorstelbaar was - dan kon je dat maandag ruilen. In Uden!