Wethouder René Hoijtink (archieffoto)
Wethouder René Hoijtink (archieffoto) Foto: Liesbeth Steenbergen

Wethouder over Kermis: "Het oud zeer moet nu eindelijk eens van tafel!"

Groenlo - De perikelen tussen enerzijds de Stichting Grolse Kermis (SGK) en anderzijds de Stichting Horeca Evenementen Groenlo (SHEG) vormden in de afgelopen week in Groenlo zo'n beetje het gesprek van de dag. Belangrijkste aanleiding daarvoor waren een aantal publicaties in de plaatselijke en regionale media, waaronder deze krant. De Grolse cultuur kennende, wordt het gebakkelei over de controverse tussen beide kemphanen nog wel voortgezet tot aan de sluiting van de jaarlijkse kermisdriedaagse, waarbij de conversaties ongetwijfeld op Kermismaandag, en dat op de Maliebaan 'onder de stange', een hoogtepunt bereiken.

Door Theo Huijskes


Wethouder René Hoijtink van de gemeente Oost Gelre, geboren en getogen Grollenaar, wil over de gehele gang van zaken wel iets zeggen, maar dat nadrukkelijk alleen in de functie van wethouder. "Omdat ik zelf van 1999 tot 2010 en dat derhalve elf jaar voorzitter ben geweest van de Stichting Grolse Kermis, voorheen Groenlo's Kermiscomité, wil ik op geen enkele wijze daarmee een verband leggen. Tijden veranderen en er staat nu een ander bestuur met een andere voorzitter aan het roer van de SGK. Als wethouder ben ik erg teleurgesteld in de huidige gang van zaken wat betreft de Grolse Kermis. Er is sprake van een duidelijke tweespalt, die niet goed is voor in de eerste plaats de burgers uit Groenlo."

Dit is toch geen reclame voor een hechte gemeenschap zoals Groenlo is?
"Ik vind Groenlo helemaal geen hechte gemeenschap. Groenlo is wel een actieve gemeenschap, maar dat wil nog niet zeggen dat je daar dan automatisch de aanduiding hecht aan mag verbinden. In Groenlo is namelijk altijd wel iets aan de hand, ongeacht welk evenement het ook betreft. Dan is het met de Slag om Grolle, dan met de Carnaval, dan met de Dweilorkestendag en in dit geval met de Grolse Kermis. Wanneer je het goed op de keper beschouwt, is de slogan die men uitdraagt: 'Deur Grolle, Veur Grolle', zeker in het geval van de huidige Grolse Kermis dan ook volkomen misplaatst."

"Ik vind Groenlo geen hechte gemeenschap"

Welke rol heeft de gemeente in deze onderlinge strijd kunnen spelen?
"Reeds na alle commotie in 2014 hebben wij vorig jaar al het verzoek richting beide partijen laten uitgaan om in goed onderling overleg tot een voor iedereen en dus voor geheel Groenlo bevredigende oplossing te komen. Maar na verloop van tijd werden wij door de desbetreffende contactambtenaar op de hoogte gesteld dat het weer helemaal de verkeerde kant opging. Vervolgens als gemeentebestuur beide partijen aan tafel uitgenodigd en eigenlijk alleen maar drie verzoeken namens de gemeenschap meegegeven: trek van nu af aan gezamenlijk op, overleg alle promotieactiviteiten met elkaar en draag die ook gezamenlijk uit en zorg voor een oplossing ten aanzien van de muntenkwestie. Men is daarna uit elkaar gegaan met de toezegging om dit met de achterban, hetgeen vanzelfsprekend heel begrijpelijk is, te overleggen. Vervolgens krijgen wij te horen dat de over en weer gedane voorstellen niet worden geaccepteerd met het gevolg dat er geen vorderingen zijn gemaakt."

En wat nu?
"Het is helemaal aan hen. Wij als gemeentebestuur hebben namelijk geen bevoegdheid om bepaalde dingen op te leggen, anders gezegd om te dwingen om dit of dat te doen. Zou een en ander wel het geval zijn, dan zouden wij dat overal en dat niet alleen in de beide grote kernen, maar ook in de kleine kernen moeten doen."

Kunnen er geen bepaalde voorwaarden worden verbonden aan de toegekende gemeentelijke subsidie?
"Let wel, deze jaarlijkse subsidie van ruim € 5.000,00 (€ 5.263,00 ThH) is alleen bestemd voor de te organiseren kinder- en volksspelen en nergens anders voor. Wanneer de SGK bijvoorbeeld een programmaboek laat drukken en verspreiden met een oplage van circa 4.500 exemplaren, dat voornamelijk wordt bekostigd door de adverteerders, kunnen wij daar ondanks het gegeven dat er geen sprake is van een gezamenlijke promotieactiviteit niets aan doen. Mogen wij ons ook niet mee bemoeien."

Maar na Kermis 2015 komt Kermis 2016?
"Niet alleen mijn hoop, maar de hoop van het voltallige college is erop gevestigd dat men straks in een vroeg stadium opnieuw met elkaar in gesprek gaat. Dat daarbij alle oud zeer van tafel gaat en dat men vervolgens een compleet nieuwe start maakt. Als college willen wij ons daar liever niet meer mee bezighouden dan wel tussen gaan zitten. Laten we hopen dat het motto 'Deur Grolle, Veur Grolle' volgend jaar echt van toepassing is!"


Symfonische orgelavonden in
Calixtusbasiliek

Groenlo - Voor het derde achtereenvolgende jaar worden er in de Calixtusbasiliek, Kerkwal 1 te Groenlo, symfonische orgelconcerten gegeven. Op 12 augustus geeft de bekende organist Jaap Zwart, met medewerking van Merel Vercammen op viool, er het tweede concert uit een serie van vier.

Hij bespeelt dan het monumentale Adema-orgel uit 1926. Dit orgel - met de status van rijksmonument - is uniek vanwege de bijzondere Frans-symfonische klanken en is uitermate geschikt voor het uitvoeren van werken van onder andere Mendelssohn, Widor en Franck.
In 1993 is het orgel vanuit de gesloten Amsterdamse parochiekerk H.H. Nicolaas en Barbara ('De Liefde') overgedragen aan de Groenlose geloofsgemeenschap.
De organist geeft aan het begin van elk concert een korte inleiding. Na elk concert is er gelegenheid om op de koorzolder speeltafel en orgel van nabij te bekijken en in de Calixtuszaal, bij een kop koffie of thee, na te praten.

Data en tijden
De data van de overige concerten zijn: 19 en 26 augustus. De aanvang is steeds om 20.15 uur. De entree is gratis (na afloop kunt u een vrije gift in het mandje deponeren).

Afbeelding