De St. Ludgerusschool in Zwolle.
De St. Ludgerusschool in Zwolle. Foto: Theo Huijskes

College komt Contactgroep tegemoet

Krediet voor aanpassingen in St. Ludgerusschool

Zwolle - De dorpsbelangenorganisatie Contactgroep Zwolle is bijzonder blij met de beslissing van burgemeester en wethouders van de gemeente Oost Gelre om een bedrag van ruim € 48.000,00 toe te kennen voor de aanpassing van toiletten in de ontmoetingsruimte van de basisschool St. Ludgerus. Harry Bos, voorzitter van Contactgroep Zwolle, ziet de tegemoetkoming van de gemeente als de belangrijkste aansporing om de voorzieningen nog dit jaar gerealiseerd te krijgen.

Door Theo Huijskes


"Het gaat hier in eerste instantie om de realisatie van een MiVa (mindervalidentoilet), alsmede de ombouw van een tweetal kindertoiletten naar twee volwassenentoiletten," vertelt Harry Bos. "Eigenlijk hadden wij een en ander reeds in 2014 gerealiseerd willen zien, ware het niet dat na een ingediende aanvraag bleek dat er van de zijde van de provincie geen subsidie meer mogelijk was, omdat het subsidieplafond reeds was bereikt. Vervolgens hebben wij de kwestie, en daarbij met name de noodzaak van deze aanpassingen, besproken tijdens onze op 8 juli jl. gehouden ledenvergadering. Daarbij waren ook de wethouders Marieke Frank en Jos Hoenderboom aanwezig, waarna alles in een sneltreinvaart ging."

Ouderensoos
De verbouwing zal inpandig, grenzend aan de gemeenschapsruimte in de school, plaatsvinden en zal naast de kinderen gebruikt worden door de inwoners van het buurtschap Zwolle tijdens activiteiten van school, Stichting Contactgroep Zwolle en Zwolse verenigingen. Op dit moment is er slechts één volwassenentoilet in de school en mede door de oprichting sedert april 2014 van de Ouderensoos, waarvan een aantal deelnemers in een rolstoel zitten, is de behoefte aan een MiVa-toilet ontstaan en blijkt er verder één volwassenentoilet te weinig te zijn.
Volgens Bos heeft men na de afwijzing van de provinciale subsidie via een verzoek van de Stichting Werkorganisatie Vereniging van Kleine Kernen en Federatie Dorpshuizen Gelderland (VKK-FDG) nog het nodige ondernomen om het niet gehonoreerde project later in 2015 alsnog voor een subsidie in aanmerking te laten komen. Maar ook die optie werd afgewezen. Omdat ook een subsidie via het VSB Fonds weinig kans van slagen had, werd alle hoop derhalve op de gemeente gevestigd. En dat, zo nu blijkt, met succes. De bewuste gemeenschapsruimte gebruikt de school voor gym van de schoolkinderen en voor allerlei schoolse activiteiten, zoals lesgeven, overblijfruimte, vieringen, ouderavonden en dergelijke. Contactgroep Zwolle organiseert met regelmaat activiteiten in de gemeenschapsruimte, zoals vergaderingen, informatieavonden voor de bevolking of themabijeenkomsten. De Bieb op School (vervanger van de bibliobus) is in de gemeenschapsruimte gehuisvest en verder maken ook Zwolse verenigingen en woonbuurten uit Zwolle gebruik van de ruimte. Wekelijks wordt er gegymd door ouderen in het kader van 'Meer Bewegen voor Ouderen'.

Eigen bijdrage
Volgens voorzitter Harry Bos zal het beeld van het gebruik van de gemeenschapsruimte (activiteitenprogramma) de komende jaren niet wijzigen. "Er zal eerder meer dan minder georganiseerd worden. Zo wordt alleen de Ouderensoos al wekelijks door circa 30 burgers uit Zwolle bezocht. Een deel van de gemeenschapsruimte is hiervoor reeds aangepast. Zo zijn in nauw overleg met de schoolleiding meubilair en andere behoeften aangeschaft, zodat zowel de school als de soosdeelnemers hier gebruik van kunnen maken. De gemeente heeft ook de aanschaf van dit soort benodigdheden gefinancierd. Dit omdat het oprichten van een Ouderensoos naadloos aansluit bij de wens van de gemeente om ouderen zolang als mogelijk in de eigen leefomgeving te laten wonen. Een en ander omdat veel rijkstaken binnen de kaders van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning naar de gemeente zijn gegaan." Met de nu op stapel staande aanpassingen met betrekking tot de toiletten, is een totaalbedrag gemoeid van € 51.671. De Contactgroep Zwolle zal namens de gebruikers een bijdrage in de kosten leveren van € 3.000, zodat de gemeente Oost Gelre een bedrag van € 48.671 bijdraagt. "Wij hopen nu eind van het jaar, en dat mogelijk vóór de Kerst, een voor iedereen goed geoutilleerde multifunctionele gemeenschapsruimte te hebben voor jong en oud," aldus voorzitter Harry Bos.