Burgemeester Annette Bronsvoort krijgt het bidbook overhandigd.
Burgemeester Annette Bronsvoort krijgt het bidbook overhandigd. Foto: Theo Huijskes

Achterhoek gaat met bidbook voor
predicaat 'Hoofdstad van de Smaak'

Oost Gelre - In de race om het predicaat 'Hoofdstad van de Smaak' te kunnen verbinden aan de Gelderse Achterhoek, heeft burgemeester Annette Bronsvoort een heus bidbook in ontvangst mogen nemen. Het was Wim Slotboom van de Regiegroep Heerlijckheid Achterhoek, die het fraaie, kleurrijk geïllustreerde bidbook, genaamd 'Bite Book Heerlijckheid Achterhoek', presenteerde en overhandigde.

Door Theo Huijskes


Regiegroep Heerlijckheid Achterhoek bestaat uit Vereniging Streekproducten Achterhoek, Stichting Gaon Etten, Vereniging Slow Food Achterhoek, Stichting Achterhoek Toerisme en Stichting Smaak van de Achterhoek.
Wim Slotboom maakte duidelijk dat het uitgangspunt is om niet één stad dan wel plaats of gemeente mee te laten dingen om het eervolle predicaat 'Hoofdstad van de Smaak', maar de gehele Gelderse Achterhoek. "Dit is de insteek van de vijf organisaties die Heerlijkheid Achterhoek hebben geïntroduceerd en in het verlengde daarvan in een eerder stadium ook het eerste bidbook hebben overhandigd aan de voorzitter van de Regio Achterhoek: Niels Joosten, burgemeester van de gemeente Doetinchem".
In het bidbook wordt 'Heerlijckheid Achterhoek' uitvoerig en gedetailleerd gepresenteerd als een krachtige regio met veel vakmanschap, eigenwijze vakmensen en heerlijke producten. Het bidbook is gemaakt voor de organisatie Week van de Smaak. Deze organisatie reikt jaarlijks het predicaat Hoofdstad van de Smaak uit. Vervolgens heeft deze uitverkoren stad de hoofdrol in de jaarlijkse landelijke Week van de Smaak en mag dit predicaat bovendien een jaar lang voeren, uitdragen en uitstralen.
Het is inmiddels bekend dat de organisatie Week van de Smaak het 'Bite Book Heerlijkckheid Achterhoek' heeft ontvangen en reeds als zeer positief heeft beoordeeld.
Wim Slotboom: "Vooral de inpassing, beter gezegd de omschrijving van het DNA van de Gelderse Achterhoek in het bidbook heeft diepe indruk gemaakt. Het gevolg hiervan is dat de nadere uitwerking ingezet kan worden. Het is mede daarom dat wij met trots dit bidbook aanbieden. In dit boek beschrijven wij welke fantastische Achterhoekse ambachtelijke ondernemers, voedselproducten en evenementen onze streek rijk is. Wij beschrijven er ook onze ambitie in om op al die rijkdom, samen met de ondernemers, verder te bouwen en de Achterhoek te ontwikkelen tot dé smaakregio van ons land. Dit alles is een prachtige stimulans om gezamenlijk allerlei nieuwe initiatieven te ontplooien en landelijk onze Heerlijcke regio volop in de spotlights te zetten. Het bidbook kent een oplage van veertig exemplaren. Naast degenen die hun medewerking hebben verleend aan de samenstelling van het boek, krijgen alle burgemeesters in de Gelderse Achterhoek een exemplaar overhandigd. De bedoeling daarbij is vanzelfsprekend dat met name de burgemeesters als enthousiaste ambassadeurs zorgen dat het predicaat 'Hoofdstad van de Smaak' in de wacht wordt gesleept. Naast de burgemeesters wordt iedereen in de Achterhoek uitgenodigd om een steentje bij te dragen, zodat de Achterhoekse Smaakmaker de waardering krijgt die het verdient, waarna de Achterhoek vervolgens een jaar lang landelijk in de smakelijke belangstelling staat."
Burgemeester Annette Bronsvoort voelde zich een bevoorrecht mens om het boek te mogen ontvangen. "Ik zie de totale aanpak ook als een duidelijke link tussen datgene wat er vroeger te ontdekken en te proeven viel in deze omgeving en datgene wat er op dat gebied heden ten dage voorhanden is. De initiatiefnemers kunnen op mij rekenen wanneer het gaat om de rol van ambassadeur."