Iedereen en alles voor KiKa

Onvoorstelbaar veel bewondering heb ik voor de mannen, die op vrijdag 28 en zaterdag 29 augustus a.s. de Pfeifer Challenge fietsen. Een maar liefst duizend kilometer lange monsterrit naar Parijs en weer terug. In feite een onmenselijke opgave. Maar wat heet onmenselijk wanneer je beseft dat het maar om één doel gaat: KiKa (Kinderen Kankervrij). Want juist daarvoor moet iedereen en alles wijken!

Het was in de beginjaren negentig van de vorige eeuw dat ik met mijn toen nog niet overleden, in Rotterdam woonachtige broer op bezoek was in het Sophia Kinderziekenhuis, heden ten dage onderdeel uitmakende van de overkoepelende Erasmus MC in Rotterdam. Ik kan mij nog als de dag van gisteren herinneren dat wij daar vrolijk gestemd rondliepen in verband met een in de Erasmus Universiteit te plannen optreden van het Groot Rotterdams Koor, waarvan mijn broer destijds dirigent was. Het vele gepraat en luidruchtige gelach verstomde helemaal toen wij de afdeling betraden waar kinderen, zeer jonge kinderen met kanker waren opgenomen. Een niet in woorden uit te drukken aangrijpende gewaarwording, die zich op zo'n moment van je meester maakt met een soort niet uit te leggen verlammende uitwerking op lichaam en geest. Er werd minuten lang niet meer gepraat en al helemaal niet meer gelachen. Als vader van een toen circa 17 jaar jonge dochter voelde ik mij de koning te rijk, maar wist totaal niet om te gaan met de intens aandoenlijke blikken in de ogen van die zieke, doodzieke kinderen. Dezelfde machteloosheid is er zoveel jaren later nog steeds, en dat zelfs in de overtreffende trap omdat ik nu ook nog eens de gelukkige opa mag zijn van twee gezonde 6-jarige kleinkinderen.
Ik meen te weten dat jaarlijks ruim 550 kinderen in Nederland, en dat in de leeftijd van 0 tot 18 jaar, kanker krijgen. Dat zijn er ruim tien per week, waarvan er iedere week gemiddeld drie overlijden. Cijfers waarvan je schrikt, waarvan je moet rillen. Je eigen kind, je eigen kleinkind zal er maar bij zijn. De wetenschap is gelukkig al zover, dat er op dit moment ruim 75% van de aan kanker lijdende kinderen geneest. Hierbij dient aangetekend te worden dat het merendeel van deze kinderen wel blijvende gevolgen ondervindt van de ziekte of behandelingen, zoals slechtziendheid, gehoorstoornissen, leerproblemen, groeistoornissen en onvruchtbaarheid. De in 2002 in het leven geroepen Stichting KiKa wil nu bewerkstelligen dat de genezingskans in de periode tot 2025 wordt vergroot tot 95%, waarbij tevens alles in het werk wordt gesteld om de met de genezing gepaard gaande gevolgen tot een minimum te beperken. Een bewonderenswaardig streven dat alle ondersteuning verdient. Dit alles niet alleen van de zijde van de ouders c.q. verzorgers van de kinderen, die met dit afschuwelijke lot zijn bezegeld, maar van de zijde van iedereen, van ons allen. Daarom juist is de Pfeifer Challenge zo'n goed initiatief. Overigens beperkt alles en iedereen, die direct of indirect van doen heeft met het Groenlose bedrijf Pfeifer Heavy Machinery, zich niet alleen tot deze ene actie. Eigenlijk vanaf de start van dit jonge, florissante bedrijf is niet alles ingezet op het maken van bedrijfswinst, maar ook zoveel mogelijk op het ondersteunen van KiKa. Zo is het bedrijf onder leiding van de grote KiKa-animator Gerrit Pfeifer sedert medio 2014 hoofdsponsor van de voetbalvereniging s.v. Grol. Wat is het in dat verband fantastisch om te zien dat de voetbalbroeken van alle teams, en dat zijn er in het nieuwe seizoen 2015-2016 circa zeventig!, zijn voorzien van het felgekleurde, alleszeggende logo van KiKa.
Redenen genoeg om de equipe voor de Pfeifer Challenge 2015 alle steun toe te zeggen voor de moordende wielertocht, die op vrijdag 28 augustus 's morgens om 8.00 uur in Maastricht van start gaat en op zaterdag 29 augustus 's avonds om 20.00 uur op de Markt in Groenlo hopelijk een adembenemende finish beleeft. Overigens kunt u nog steeds doneren en dat via de website www.pfeiferchallenge.nl/doneren!


Reacties of tips: delibero@contact.nl