Grols, Wind & Fire speelt zaterdagavond in de Kevelderstraat (foto: Katja Goede)
Grols, Wind & Fire speelt zaterdagavond in de Kevelderstraat (foto: Katja Goede) Foto: Katja Goede

Vier locaties, tientallen acts in centrum Groenlo tijdens kermisdagen

Horeca biedt drie dagen DJ's en live-muziek

Groenlo - Net als vorig jaar heeft een groot deel van de Groenlose horeca de handen ineengeslagen om een gevarieerd en vooral muzikaal kermisprogramma op te zetten. Zaterdag, zondag en maandag is zowel overdag als 's avonds "altijd wel ergens wat te doen, te zien en te beluisteren". En na afloop van het buitengebeuren kan het feest op verschillende binnenlocaties gewoon worden voortgezet.

Door Mark Ebbers


Al een aantal jaren is de zaterdag, zeker de zaterdagavond, meer en meer een onlosmakelijk onderdeel van de Groenlose augustuskermis. Ook bij de Grolse horeca. Zo waren op de Markt al verschillende keren live-artiesten of DJ's te bewonderen. Sinds 2014 pakt het grootste deel van de horecabedrijven niet alleen die zaterdag, maar alle kermisdagen gezamenlijk uit. De kermisdagen die met ingang van dit jaar officieel de zaterdag, de zondag en de maandag zijn. Na jarenlang zondag, maandag en dinsdag kermis gevierd te hebben, was er een soort overgangsperiode ontstaan met vier dagen, maar dat bleek toch iets te veel van het goede voor de meeste bezoekers. Het werd er daardoor niet rendabeler op, noch voor de horeca, noch voor de kermistent, noch voor de kermisattracties.

SHEG
De Stichting Horeca Evenementen Groenlo (SHEG) hoopt ook dit jaar weer alle doel- en leeftijdsgroepen aan te spreken met popmuziek, meezingers, dance, rock of welke genre-aanduidingen er ook allemaal te bedenken zijn. "Het enige wat we niet in de hand hebben is natuurlijk het weer," zegt Mechteld Wissink van SHEG. Meteorologisch-statistisch is een herhaling van het 'rampzalige' kermisweer van 2014 gelukkig klein. Maar welk weer het ook wordt, het is in ieder geval een onderdeel van de Grolse kermis waar niemand iemand anders de schuld van kan geven ...

Vier locaties
Het programma van 'Bruisend Groenlo' - zoals de horecaorganisatoren zich presenteren - is geconcentreerd rond vier buitenlocaties, alle binnen de gracht in hartje Groenlo en op korte afstand van elkaar. Hopelijk net ver genoeg van elkaar om geen van verschillende kanten komende geluidsbrij te krijgen.

Kevelderstraat
In de Kevelderstraat heeft Grolsch Brouwhuys De Lange Gang vier acts weten te strikken. Zaterdagavond om 20.00 uur trapt Grols Wind & Fire af - vorig jaar nog op de Markt op de kermiszaterdag. Dit gezelschap brengt (semi-akoestische) Engelstalige en Nederlandstalige rock- en popnummers. Zondagmiddag vanaf 14.30 uur treden Koen & Ellen op met een breed repertoire aan populaire nummers. Die avond om 20.30 uur is het podium voor de Volendamse Kees & Mark die onder meer putten uit de rijke palingsoundgeschiedenis van hun woonplaats. Maandagmiddag vanaf 17.00 uur wordt de live-muziek ingeruild voor DJ Reinoud Rave, met een mix van dance(classics) en andere dansbare pop. Op elke avond is er na het buitenprogramma een afterparty bij Kras, met medewerking van verschillende DJ's.

Markt
Op de Markt gaat het ook zaterdagavond om 20.00 uur los. De vier zaken die verantwoordelijk zijn voor de meest centrale locatie in Groenlo - Het Huys van Frederik Hendrik, Wissink, Bar 700 en De Kroon - verwelkomen in drie dagen maar liefst vijf acts. Die eerste avond is het de beurt aan de grotendeels Groenlose band Curls on Fire, die op een eigen manier geïnterpreteerde covers speelt. Zondagmiddag begint het op deze locatie al om 14.00 uur met de nog vrij nieuwe band Dwarz, met leden afkomstig uit Groenlo en directe omgeving. Zondagavond om 19.00 uur is DJ Hans aan de beurt. Maandag begint het muziekprogramma om 14.00 uur met de reggaeband Jah Mission, gevormd in Apeldoorn. Zij spelen zelfgeschreven nummers in een reggaestijl, gecombineerd met ska, dub, rocksteady en dancehall. Om 19.00 uur in de vooravond treedt DJ Jay Davis aan voor de finale op de Markt.

Green Light District
De Ganzenmarkt wordt net als vorig jaar weer drie dagen omgetoverd in het 'Green Light District'. Hier ligt de focus op dance en de jongere doelgroep. Wat overigens niet wil zeggen dat ook hier niet iedereen van welke leeftijd dan ook van harte welkom is. Dit evenement is in handen van City Lido, De Brouwerij, Grolliebooth en De Pauw. Er is veel diversiteit aan muziek, een gezellige aankleding en hopelijk ook goed weer.
Het driedaagse outdoor event zal zaterdagavond 15 augustus om 20.30 starten met een DJ-duo, het Moombahteam. Deze heren, die zowel in binnen- als buitenland razend populair zijn, hebben de eer om het District te openen. Op de zondag staat er eerst 's middags een megabarbecue-straat gepland, waar je onder het genot van een drankje en livemuziek van de Spitfires (ze bestaan toch nog), een hapje kunt eten. De maandagavond zal er wat meer gas worden gegeven, dan komt namelijk de goedlachse Domien Verschuuren langs. Deze DJ van radio 3FM, is een graag geziene gast op feesten en dance-events. Afgelopen jaar was hij ook een van de drie DJ's die voor Serious Request het Glazen huis in Haarlem betrad. Natuurlijk is hij ook te kennen van zijn eigen radioprogramma 'Dit is Domien,' dat elke doordeweekse avond te horen is op 3FM.
Op de maandagavond sluit het Green Light District af bij City Lido, met diverse DJ's, waaronder Praia del Sol en DJ Maximo. Overigens is er elke avond een officiële afterparty van Green Light District bij City Lido en ook daar is de entree gratis. Meer info: Facebook.com/GreenLightDistrictGroenlo.

Pleintje Kermis
Rockcafé Taste en Snackbar Floor zijn de drijvende krachten achter de vierde locatie, genaamd Pleintje Kermis, op de Boompjeswal grenzend aan de twee gelegenheden. Alle drie kermisdagen is het Pleintje vanaf 14.00 uur geopend. Op zaterdagavond is er vanaf 21.00 uur een optreden van de band S.H.U.R.T., 'Rock met een randje fun'. Op zondagavond staan vanaf 22.00 uur De Boetners op het buitenpodium, een dialect rockband die het afgelopen jaar behoorlijk in de regionale en zelfs landelijke kijker is komen te staan. De Boetners worden voorafgegaan door Rock in Town, vanaf 17.00 uur, en door Cry Wolf Blues Band, vanaf 19.30 uur. De zondagmiddag gaat van start na afloop van de wielerronde Dwars Deur Grolle. Op kermismaandag is het thema: Afzakkertje Taste & Floor. Met op de speakers dampende nummers uit de Nederlandse, Achterhoekse en internationale rockhistorie.

Welgelegen
Ook buiten de SHEG worden kermisactiviteiten ontplooid. Zo wordt net, maar dan ook net, buiten de Grolse gracht kermis gevierd bij Welgelegen. Daar is op de zaterdagavond en ook op de zondag, zowel 's middags als 's avonds een muzikaal programma. Met Radio Barkas, Twice en Jacco & Co.

Munten
Niet alleen qua fysieke afstand zijn de vier centrumlocaties en podia dichtbij elkaar, ook qua betaalmethode zijn ze elkaar nabij. De munten van de verschillende deelnemende horecabedrijven zijn inwisselbaar bij alle andere deelnemers. In het Green Light District wordt een gezamenlijke munt uitgegeven, deze is echter ook gewoon te besteden op de drie andere SHEG-feestplekken, en vice versa.
De Grolse kermis is op zaterdag 15, zondag 16 en maandag 17 augustus. De entree is alle drie dagen op alle locaties gratis.