Petra (rechts) verruilde het kappersvak voor de horeca.
Petra (rechts) verruilde het kappersvak voor de horeca. Foto: Mark Ebbers

RUBRIEK: De vakantiewerker deel VI

Vakantiewerker horeca vaak blijver

Veruit het populairste vakantiebaantje is achter de bar staan of bedienen op het terras, gevolgd door werken in een winkel of bij een animatieteam op de camping. Dit keer volgen we de vakantiewerker op een zonovergoten terras.

Barlo - Het is woensdag aan het einde van de middag. De zon schijnt hoog aan de strakblauwe hemel en met een temperatuur van 26 graden is het op en top zomer. Het is nog rustig op het terras: 'stilte voor de storm', zeggen ze bij Domme Aanleg. Over een paar dagen begint de bouwvak. Maar voordat het echt zover is, zijn er de vakantieborrels en de bezoekers van de Zwarte Cross.

Door Eveline Zuurbier


"We weten eigenlijk nooit wat ons precies te wachten staat," vertelt Petra. Ze is vorig jaar vlak voor de vakantie bij Domme Aanleg als oproepkracht begonnen en gebleven. De Aaltense (31) is van origine kapster. Maar de gemoedelijke sfeer en de flexibele werkuren, zeker nu Petra ook moeder is, hebben haar doen besluiten terug te keren naar de horeca. Voordat ze aan de kappersopleiding begon had ze een bijbaantje in de horeca. "De mensen zijn altijd vrolijk en hebben goeie zin. Domme Aanleg ligt op een knooppunt van wegen. Er komen veel fietsers en wandelaars die in de buurt op de camping vakantie houden. Tijdens een fietstocht steken ze hier graag op. Voor mensen uit de buurt zijn we een gezellig buurtcafé. Ze komen om even een babbeltje te maken."
Buiten de vakantie om én 'voor de afwisseling' zijn er themafeesten. Er kan bij Domme Aanleg gegeten en gedronken worden. "We zijn café, restaurant en verzorgen thema-events. We spelen in op wat mensen bezighoudt. Deze afwisseling van horeca-activiteiten is waarom vakantiewerkers ook buiten de vakanties om vaker willen helpen. Zij zijn onze oproepkrachten voor de roosterpieken," vertelt eigenaar Gerbert Smit. De Zwarte Cross is een goed voorbeeld. Veel bezoekers van de Zwarte Cross-camping gaan 's morgens voor een frisse duik en douche naar het zwembad en komen op de weg terug langs voor een hapje eten. "Op de maandag, de dag van het vertrek, vindt op de kruising een alcoholcontrole plaats. Er zijn autobestuurders bij, die na de blaastest een paar uur moeten wachten voordat ze verder mogen rijden. Hun tijd zitten ze uit op ons terras."
De zomer, de vakantie, de zon en het buitenleven maken een vakantiebaantje in de horeca tot de meest populaire manier om wat geld bij te verdienen. 'Je geniet met de vakantievierders mee', is de tendens. "Als ze je zeggen 'wat is het hier gezellig' of ons vragen wat er zoal te zien of te doen is, ontstaat er een leuk kortstondig contact met de klant. Dan kom je erachter dat mensen uit Friesland komen of helemaal uit Rotterdam om hier vakantie te vieren. Bijdragen aan een plezierige dag maakt een horecabaan aantrekkelijk." Een vakantiebaan in de horeca betekent ook dat met zonnige temperaturen boven de 25 graden het niet altijd een pretje is om te werken. Op die momenten is er begrip voor dat je het wat kalmer aan doet," vertelt Petra. "Wij hebben het warm, maar dat hebben mensen aan de tafels ook. Je probeert hen zo goed mogelijk een verfrissing te geven."