Grazen in de Grolse Weiden.
Grazen in de Grolse Weiden. Foto: PR

Schaapsherder in de Grolse Weiden

Kids-doe-middag Landschapskudde

Groenlo - De schaapsherder is met zijn kudde en honden ook deze zomer weer regelmatig aan het werk in de Grolse Weiden. Op woensdag 19 augustus zijn er rond de kudde diverse activiteiten voor de kinderen te beleven. Deelname is gratis en bedoeld voor iedereen die het leuk en interessant vindt om de natuur te ontdekken in aanwezigheid van de schaapskudde.

De Landschapskudde beheert ook in 2015 weer de Grolse Weiden. Dat is de reden waarom de Stichting Landschapskudde deze kids-doe-middag in samenwerking met PAN (Particulier Agrarisch Natuurbeheer) en Staring NME organiseert.
Staring NME, dat natuur- en milieueducatie verzorgt in Winterswijk, Aalten, Oost Gelre en Berkelland, biedt deze middag verschillende activiteiten aan met aandacht voor begrazing door de schaapskudde en het effect daarvan op de natuur.

Stokken en kruiden
Naast het maken van een herdersstok, worden er ook stokken geschild om broodjes aan te prikken en af te bakken boven een vuurkorf.
Er is aandacht voor de diverse kruiden uit de natuur, waarmee de kinderen hun eigen kruidenboter kunnen maken. Onderwijl wordt er verteld over schapenmelk, de groei van jonge dieren en het gedrag van de schapen en de honden in de schaapskudde. En als er voldoende 'natuurlijk water' aanwezig is, kunnen er waterbeestjes worden geschept.

Natuurontwikkeling
Boegbeeld van de kudde, Roelof Kuipers, is sinds 2006 fulltime werkzaam met de twee schaapskuddes in Winterswijk en Oost-Gelre. Vanaf half april tot in december is hij dagelijks op pad met de schapen, waarmee hij voor de opdrachtgevers begrazing verzorgt in de parken en percelen in natuurgebieden. Dat levert goede natuurwaarden en mooie plaatjes op.
Roelof Kuipers kan ook als geen ander vertellen over de schapen en de meerwaarde van de schaapskudde voor de natuurontwikkeling. "Dit is de meest pure vorm van natuurbeheer. De natuur wordt een handje geholpen. Insecten en zaden worden in de vacht van de schapen meegevoerd. Die verspreiding van zowel planten als dieren, die meeliften in de vacht, tussen de hoeven en door de mest komt de variatie in de natuur ten goede."

Gratis deelname
De kids-doe-middag bij de Landschapskudde in de Grolse Weiden is gratis, begint woensdag 19 augustus om 14.00 uur en duurt ongeveer 2 uur. Kinderen, maar natuurlijk ook de ouders en grootouders, zijn van harte welkom.

Ook in Lichtenvoorde
Op 2 september vinden de activiteiten plaats in het Beekdal in Lichtenvoorde. Binnenkort meer informatie hierover.