Marjolijn Gerritsen van Starters4Communities.
Marjolijn Gerritsen van Starters4Communities. Foto: Kyra Broshuis

"Dit initiatief past uitstekend bij de visie van de Achterhoek. Het is namelijk gericht op het behouden van jong talent voor de regio"

Kansen voor jonge professionals in Oost Gelre en Oude IJsselstreek

Groenlo - Het idee is ontstaan in Amsterdam en nu ook in Groenlo aangekomen. Starters4Communities werkt met jong talent aan maatschappelijke innovatie. De Groenlose Marjolijn Gerritsen, als freelancer verbonden aan dit initiatief, vertelt over de mogelijkheden.

Door Kyra Broshuis


"Dit initiatief past uitstekend bij de visie van de Achterhoek. Het is namelijk gericht op het behouden van jong talent voor de regio. Wij koppelen starters op de arbeidsmarkt aan bewonersinitiatieven en zijn dus gericht op sociaal ondernemen." De starters waar Marjolijn het over heeft, zijn recent afgestudeerde hbo- en wo'ers. Toch wil ze niet bij voorbaat ander talent uitsluiten. "Wanneer iemand met een mbo-diploma op zak mee wil doen, is dat in principe ook mogelijk. Motivatie is het allerbelangrijkst, het is namelijk een investering in jezelf. De minimumleeftijd is 22 jaar." Dat investeren in jezelf gaat middels het steeds verder oprukkende fenomeen crowdfunding. "Het is geen betaalde baan, je betaalt een bijdrage om te kunnen deelnemen. Het is een mooie mogelijkheid om ervaring op te doen én om je CV uit te breiden. Naast het werk aan het project krijgen de deelnemers namelijk ook zeer interessante trainingen aangeboden. Dit zijn trainingen die normaliter veel geld kosten en die door gerenommeerde trainers worden gegeven. Het is belangrijk dat je weet wat je wil én dat je je inzet om dat te bereiken. Tijdens de trainingen wordt dan ook veel aandacht besteed aan sociaal ondernemen én hoe je jezelf kunt verkopen. We bieden een veilige leeromgeving. De starters stellen zelf een aantal doelen op met als centrale vraag: wat heb je daarvoor nodig?"

In het westen van het land worden er veel bewonersinitiatieven aan dit project gekoppeld. In de Achterhoek zijn de plannen van een andere orde. "In bijvoorbeeld Amsterdam wordt er veel gewerkt aan problemen in de wijk. Dat kennen we hier niet of nauwelijks. Hier zijn bijvoorbeeld de leefbaarheid in de kleine kernen en de vergrijzing belangrijke uitdagingen. Een mooi voorbeeld waar wij als Starters4Communities aan mee zouden kunnen werken is het burgerinitiatief in Mariënvelde. Daar is een plan gelanceerd om qua zorg zelfvoorzienend te zijn."

Het werk van de deelnemers bestaat uit het helpen opstarten van dergelijke initiatieven. "Wij helpen bij de opstart met de bedoeling dat de bewoners daarna zelf verder kunnen. We ondersteunen dergelijke projecten met denkkracht, niet met geld." Het project start op 24 augustus aanstaande en er is plek voor maximaal 20 deelnemers, zij zijn er dan 16 uur per week mee bezig. "Daarvan staat 8 uur vast op maandag voor de trainingen. Door het beperkte aantal uren is het ook zeer geschikt voor starters die parttime werken. Er worden drie tot vier mensen aan 1 initiatief gekoppeld en we werken met maximaal 6 initiatieven." De eerste zes weken zijn de starters bezig met crowdfunding om hun eigen werk te betalen én de projecten te ondersteunen. De projecten waar de starters voor gaan werken, bevinden zich uitsluitend in de deelnemende gemeenten. "Met de gemeenten Oost Gelre en Oude IJsselstreek hebben we goede afspraken gemaakt. Zij werken graag mee aan en ondersteunen de gedachte van Starters4Communities. Het is een mooie manier om starters op weg te helpen naar een nieuwe baan en te behouden voor de streek. Voor de starters zelf is het een stap op weg naar een uitdagende functie én de ontdekking van wat ze willen en wat ze kunnen." De deelnemers hoeven zelf niet woonachtig te zijn in de betreffende gemeente. Het project duurt tot 18 januari 2016. "De starters blijven daarna verbonden via het Starters4Communities-netwerk. Voor talentvolle deelnemers is er de mogelijkheid om als freelancer bij Starters4Communities aan de slag te gaan.

Informatie en aanmelden
Op woensdag 12 augustus is er een informatieavond bij BS22. Geïnteresseerden kunnen zich via e-mail melden via marjolijngerritsen@starters4communities.nl. "Ook wanneer je niet naar de informatieavond komt maar wel interesse hebt, krijgen we graag een bericht via e-mail. We willen iedereen de kans bieden om te werken aan een succesvolle carrière als sociaal ondernemer of ondernemend professional!"


www.starters4communities.nl